Eveniment Avantaje & Spitalul Monza: Oncologia integrativă – o șansă în plus, la viață!

Oncologia integrativă – o șansă în plus, la viață!… sub această deviză a avut loc dezbaterea susținută de echipa de medici oncologi a spitalului Monza, cu sprijinul revistei Avantaje.

Formele de cancer și incidența acestora sunt în general aceleași în România, față de restul Europei dar, potrivit cifrelor Globocan, la noi riscul de deces prin cancer până la vârsta de 75 de ani este, la ora actuală, cu 3.5% mai mare decât în Uniunea Europeană.

Cele mai frecvente forme ale maladiei sunt cancerele de plămân, de sân, de col uterin (unde România se află pe primul loc în UE în privința mortalității) cel colorectal și cancerul de prostată, acestea cauzând aproape jumătate din decesele provocate de această boala teribilă.

 În curând, spitalul Monza va pune la dispoziția pacienților oncologici acces multiplu la cele mai noi terapii 

“Medicina însă, evoluează rapid- și medicina oncologică nu face excepție- acesta este un fapt clar și îmbucurător. Urmare a progresului, un concept terapeutic avansat consideră ca obligatorie abordarea integrată a bolii neoplazice iar echipele marilor centre medicale trebuie să țină pasul cu noile tehnici, oferind pacienților soluții optime, personalizate, curajoase și inovatoare. Mijloacele operatorii dar și cele de diagnostic s-au perfectionat enorm în ultimii ani (NBI, endoscopia cu magnificație, tomografia computerizată, RMN-ul, PET-CT-ul, testele genetice, histopatologia, imunohistochimia) și este nevoie de specialiști de top pentru a diagnostica și interveni corect și cel mai bine pentru bolnav este să aibă acești specialiști în același loc. Realitatea este că bolile oncologice pot beneficia de mai multe tratamente, acordate de mai multe specialități, iar monitorizările sunt, de asemenea, diverse, astfel că un pacient cu o boală oncologică, are de fapt nevoie- uneori în același timp- de serviciile medicale ale mai multor specialități” a conchis doamna conf. dr. Carmen Orban în cadrul evenimentului realizat de revista Avantaje în parteneriat cu spitalul Monza.

Avantaje, Carmen Orban

Toate tratamentele personalizate într-un singur loc

Ce presupune o asemenea abordare integrată? Formarea în cadrul unității sanitare a unui „centru de excelență' cu o echipă integrată de specialiști în oncologie medicală, radioterapie, chirurgie oncologică generală dar și cu supraspecializări țintite și competențe de nișă, uneori imagistică sau medicină nucleară, imunologie, anatomopatologie, psihologie și încă alte specializări, capabili să gestioneze rapid și eficient dintr-o perspectivă generică de 360 de grade, bolile oncologice. În plus, echipele medicale multidisciplinare integrate lucrează ca un întreg, personalizat pentru fiecare caz în parte, cu abordare holistică, au un plan de acțiune comun și pot să ofere pacientului toate opțiunile diagnostice și terapeutice în același loc, fără tracasarea, nesiguranța și trambalarea de la un medic la altul ori dintr-un centru medical în altul aflat cine știe unde. Apoi, urmarirea post tratament trebuie și ea asigurată în aceeași abordare holistică, integrată alături de suportul psihologic, pentru detecția precoce a recidivelor, a tumorilor sincrone sau a metastazelor, precum și a unor eventuale alte complicatii postprocedurale. Beneficile pacientului sunt multiple: de la riscul unui diagnostic greșit sau incomplet redus la minimum, la alegerea unui plan terapeutic adecvat și cu cele mai mari șanse de reușită și de la stabilirea cronologiei pașilor de tratament, la promptitudinea și rapiditatea cu care se completează diagnosticul și se decide tratamentul ori la gestionarea particularităților. Esențiale sunt un diagnostic corect în timpul cel mai scurt și un tratament adecvat diagnosticului, ceea ce îi oferă șansa maximă la viață.

conf. univ. dr. Mihnea Ionescu

Prezent la dezbatere, conf. univ. dr. Mihnea Ionescu

Alegeri realiste

Tratamentele oncologice sunt întotdeauna dificile. Și terapeutic și psihologic. Iar traseul unui bolnav nu este niciodată liniar ori simplu, pentru că nu este o boală simplă și previzibilă. Sunt așteptari dureroase, sunt opțiuni delicate, sunt efecte adverse și răsunsuri ale organismului imprevizibile. Alegerile sunt foarte grele, însă este necesar să fie luate realist și cu discernământ, nu pe premise false. Și acesta este un proces extrem de dificil și foarte personal al fiecărui pacient în parte. Iar abordarea fiecărui caz în parte prin prisma fiecărei specialități implicate permite evaluarea corectă și personalizarea protocolului de tratament și monitorizare. De aceea personalizarea terapeutică prin abordarea integrată multidisciplinară a acestei maladii cumplite este cea mai avansată opțiune. Una care oferă bolnavilor șansa la viață.

Logo Monza (1)

Foto: Sorin Cioponea, Shutterstock

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din #NUcancerului