Evaluarea Națională la clasele primare. De ce le e frică elevilor și cum să descurajăm anxietatea de performanță

Evaluarea Națională la clasele primare

Evaluarea Națională la clasele primare a început, iar elevii susțin primele examene importante din viața lor. Ce greșesc cadrele didactice și părinții atunci când elevii percep examenele sau lucrările de control în mod negativ, care este pregătirea corectă pentru Evaluarea Națională sau cum le vorbim copiilor despre primele examene din viața lor sunt doar câteva dintre informațiile pe care le poți afla din rândurile următoare.  

Prin intermediul testelor administrate la finalul clasei a II-a și a IV-a elevii au ocazia să demonstreze că au dobândit numeroase cunoștințe și că pot aplica ceea ce au învățat pentru rezolvarea unor situații concrete din viața de zi cu zi.

Ce greșesc cadrele didactice și părinții atunci când elevii percep examenele sau lucrările de control în mod negativ

Testarea Națională provoacă o oarecare neliniște în rândul unor elevi. Această neliniște derivă din presiunea constantă și de durată exercitată de unii părinți, care nu au înțeles rolul evaluării, ca parte integrantă a procesului de predare-învățare-evaluare. De asemenea, sunt părinți care, din dorința de a crea o motivație în plus pentru activitatea de învățare a copilului, îi prezintă acestuia evaluarea ca pe un fel de „sabie a lui Damocles' care planează zi de zi asupra micului școlar.

Citeste si Cum încurajezi independența copilului?

Smart learning sau pregătirea CORECTĂ pentru Evaluarea Națională

Pregătirea de zi cu zi a elevilor constituie, în același timp, și o pregătire pentru Testarea Națională. Cunoștințele, competențele și capacitățile dobândite de micii școlari pe parcursul primelor clase primare constituie „materia primă' pentru conceperea itemilor de evaluare din cadrul testării.

Totodată, specialiștii Intuitext în educație sunt de părere că…

  • Site-urile educaționale, cum este  ScoalaIntuitext.ro, oferă o gamă largă de modalități de exersare și aprofundare a cunoștințelor și capacităților, reprezentând un cadru plăcut de învățare prin intermediul animațiilor, jocurilor, experimentelor, curiozităților. Acestea îi ajută pe cei mici să-și actualizeze noțiunile însușite la clasă și le satisfac plăcerea de a se juca în mediul digital.
  • De un real folos sunt testele  care oferă posibilități multiple de verificare a cunoștințelor, oferind feedback imediat, astfel încât elevii află ce progrese au făcut și unde trebuie să mai exerseze.
  • Aplicarea la clasă a unor teste, în care itemii de evaluare sunt formulați după modelul celor de la Testarea Națională, constituie o necesitate.
  • Activitatea de „simulare' a Testării Naționale, având ca instrumente testele de Comunicare în limba română și Matematică și explorarea mediului cuprinse în auxiliare didactice devine o activitate indispensabilă în această perioadă premergătoare testării.

Percepția corectă în ce privește examenele

Specialiștii Intuitext în educație susțin faptul că învățătorii ar trebui să transmită copiilor să nu se teamă de greșeală sau de rezultatele nemulțumitoare obținute la testări. Greșelile pot fi îndreptate, iar rezultatele școlare nesatisfăcătoare, obținute la un moment dat, pot fi îmbunătățite, prin efort propriu, în etapa următoare. Dacă aceasta va fi optica elevilor, anxietatea de performanță a micilor școlari va fi la nivel minimal.

Citeste si Copilul tău petrece mai mult de 2 ore pe zi în fața unui ecran luminos? Uite cu ce probleme de sănătate se poate confrunta

În plus, părinții trebuie să fie totdeauna înțelegători, să le arate afecțiune necondiționată copiilor și să admită că un scor (calificativ, punctaj sau notă) prea puțin mulțumitor este unul de moment, care poate fi îmbunătățit ulterior.

Atât cadrele didactice, cât și părinții trebuie să evite mustrarea sau etichetarea copiilor atunci când aceștia obțin rezultate sub așteptări, atitudine foarte nocivă pentru cei mici. Este de dorit ca elevii să fie încurajați, ajutat, susținuți, iar cadrul didactic și părinții să formeze o echipă pe care copiii se pot sprijini constant.

Sursa foto: libertatea

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Educatie