Ești la primul interviu în IT? Iată cum să te pregătești

Atunci când îți dorești o schimbare în carieră și ai în plan să te orientezi spre domeniul IT, ia în calcul momentul în care vei fi chemată la interviu. Emoțiile precum teama sau stresul te pot copleși și sunt normale pentru că ești în fața unei experiențe noi. Însă nu este în avantajul tău să lași starea emoțională să domine interviul.

Chiar dacă nu îndeplinești toate cerințele tehnice, poți convinge prin abordarea ta față de job, dar și față de recrutor și printr-o bună gestionare a emoțiilor.

Text: Mihaela Pascari

Analizează-ți temerile

De multe ori nu o situație în sine îți provoacă anxietate, ci percepția ta asupra acelei situații. Primul pas este să identifici orice gând negativ pe care îl ai cu privire la interviu (de exemplu, „Nu am suficientă experiență pentru acest rol').

Amintește-ți că nu ai fost chemată la interviu dacă angajatorul nu ar fi crezut că ești potrivită pentru acest rol. Așadar fii încrezătoare, ai trecut deja de prima probă. Următoarea probă este să arăți că te-ai pregătit pentru interviu.

Citește anunțul jobului și definește-ți așteptările 

Înainte de a avea un interviu, este important să știi la ce să te aștepți de la job, companie sau de la proiect. Și angajatorii au așteptările lor, iar dacă acestea se potrivesc cu ale tale, atunci ai mai multe șanse de a fi angajat.

Citește cu atenție anunțul și încearcă să-ți pui câteva întrebări care te vor ajuta să ai o imagine mai clară asupra jobului:

 • Ce voi face? Testare? Dezvoltare web, dezvoltare aplicații mobile etc?
 • Care este dimensiunea companiei? (start-up, companie medie, globală)?
 • La ce proiecte lucrează compania?
 • Ce tehnologii utilizează?
 • Ce nivel de experiență caută?

Este posibil ca în anunțul jobului să nu găsești răspuns la aceste întrebări, dar vei ști ce să întrebi angajatorul. Acesta va aprecia că știi ceea ce vrei în carieră și nu ești doar nerăbdător să te angajezi oriunde.

Pune în valoare cursurile și proiectele la care ai lucrat

Întrebarea despre experiență este inevitabilă la un interviu pentru un job în IT. Și dacă nu ai lucrat până acum în domeniu, recomandat este să urmezi cursuri gratuite IT, organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

În funcție de abilitățile tale poți alege fie cursul cursul de tester, ideal dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, fie cursul de Programator Java, ideal dacă ai înclinație spre design.

În cadrul cursurilor:

 • Vei învăța de la zero cum să descoperi defectele website-urilor, aplicațiilor și programelor dezvoltate de programatori sau te vei familiariza cu JavaScript, HTML, CSS și cum să creezi pagini web cu ajutorul acestora.
 • Vei contribui la dezvoltarea celor mai tari site-uri și aplicații.
 • Cursurile sunt ideale dacă nu ai experiență în IT.
 • Programa cursurilor este adaptată pentru persoanele fără experiență în programare.

Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene

 • Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
 • Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
 • Se întâmplă 100% online
 • Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
 • Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

SILVIU PETRESCU

[email protected]

0729.729.843

Creează un profil online potrivit jobului la care aplici

Un angajator care își face temele înainte de întâlnirea cu tine, va verifica poate și prezența în online, precum și portofoliul tău de proiecte. Îl convingi mai ușor dacă va găsi pe blogul tău articole despre diferite proiecte pe care le-ai dezvoltat sau contul tău Youtube – unde poți uploada tutoriale realizate de tine, în urma experiențelor din testare sau programare.

Ia-ți momente de respiro înainte de interviu

Este normal să te pregătești înainte de interviu, să citești despre job, despre companie, să lucrezi la profilul online, dar asigură-te că păstrezi un echilibru și îți dai timp și pentru relaxare. Nimeni nu-și dorește un candidat stresat la interviu.

Iată câteva sugestii care te vor ajuta să te simți mai relaxat înainte de interviu:

 • Asigură-te că dormi suficient.
 • Intră online puțin mai devreme sau asigură-te că ajungi la sediul companiei cu 10-15 minute înainte de ora stabilită, astfel încât să ai timp să respiri.
 • Pe drum poți asculta muzica relaxantă sau poți citi dintr-o carte care te inspiră.
 • Gândește-te pozitiv în timpul interviului, concentrează-te pe abilitățile tale.
 • Amintește-ți că un interviu nu este altceva decât o conversație amicală
 • Ia în considerare că dacă lucrurile nu merg așa cum te aștepți există întotdeauna alte oportunități pe piață

Fii naturală în răspunsul la întrebări

Oferă angajatorului de a te cunoaște cu adevărat, de a afla ce știi să faci și la ce te aștepți de la job. Pune întrebări. Acesta este un semn bun care arată că ești implicată și interesată de locul de muncă. Abordează discuția din perspectiva unei colaborări pe termen lung.

Vorbește cu discreție despre foștii angajatori

Vei primi probabil și întrebarea: „Care sunt motivele pentru care îți dorești să schimbi jobul?' sau „De ce ai părăsit compania X?' Sigur, fiecare are propriile motive pentru care vrea să schimbe jobul. Oricare ar fi motivul, păstrează răspunsul în limite profesionale și respectuoase. Potențialul angajator nu ar trebui să creadă că te plângi de toate și să anticipeze că aceasta va fi abordarea și față de task-uri.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Advertorial