Enigma “Prinţului fără de moarte” (prima parte)

castelul bran

Puţin ştiut, un loc din biserica Mânăstirii Snagovului poate ascunde raspunsul unei întrebări vechi de şase veacuri: unde este locul mormântului lui Vlad Ţepeş, enigmaticul prinţ valah ce ar fi fost de fapt modelul lui Dracula, singuraticul conte-vampir a cărui soartă începe şi se sfârşeşte într-o trecătoare din inima Carpaţilor.

Legendele au nevoie de misterul în care s-au născut pentru a supravieţui. Prea multe explicaţii le distrug şi parcă ucid frumuseţea din ele. Aşa se întâmplă, de veacuri, cu strania poveste a lui Ţepeş şi cu istoriile despre iubirea sa neştiută şi despre o comoară fabuloasa, pierdută undeva sub apele unei fântâni.

Cavalerul Ordinului Drago

Domnia lui Vlad Ţepeş a fost ea însăşi agitată şi s-a petrecut într-o lume la fel de mişcătoare şi de nesigură. Era perioada în care Henric al VI-lea şi englezii se luptau în Războiul celor Doua Roze. În Ungaria, domnea marele rege de origine româna Matei Corvin, iar sultanul Mahomed al II-lea spulbera cu oştile lui Europa creştină.

Puţin înainte, primul dintre Draculeşti, celălalt Vlad, tatăl lui Tepeş, care era guvernator al Transilvaniei, a fost primit de împăratul Sigismund în Ordinului Dragonului'. Drago' era un ordin ciudat, construit împotriva simbolisticii bisericii. Era dedicat balaurului' ucis de Sfântul Gheorghe. Istoricii spun că de la numele ordinului, Drago, ordin în care a fost primit în secret şi Ţepeş, derivă porecla Dracul. Ulterior, aceasta s-a transformat în Dracula.

Istoria așa cum a fost

De aici însă, intri pe tărâmul misterului. Aventuroasa viaţă a prinţului Dracula se scurge, vreme de trei domnii, între dovezi istorice acceptate şi legende transmise din om în om, între semnele sigure ale trecerilor lui prin lume şi enigmatica sa moarte care n-a putut fi probată cu adevărat, niciodată. Ciudat dar nimeni nu ştie cu exactitate unde şi când ar fi sfârşit Vlad Ţepeş.

Există doar menţiuni fugare şi ipoteze neconfirmate. Izvoadele din vechime parte din ele consemnate de profesorul american de origine română Radu Florescu, îi conturează lui Vlad un portret de erou romantic. Devenit prinţ al Valahiei după ce a fost ostatic la curtea sultanului Murad al II lea, Ţepeş, nepotul lui Mircea cel Bătrân, îl ucide pe asasinul tatălui său şi se desparte de fratele lui, Radu cel Frumos. Acesta îi va purta o duşmănie fără istov şi care va fi şi pricina damnării lui Ţepeş de mai târziu.

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Spiritualitate