Endometrioza: marker tumoral și complicații

Endometrioza este o boală benignă, dar cu evoluție progresivă, frecvent asimptomatică, dificil de diagnosticat și tratat, cu numeroase complicații. În România 1 din 10 femei suferă de endometrioză, iar dintre femeile diagnosticate cu această boală, 30% sunt infertile.

Endometrioza: marker tumoral și complicații

Histologic, endometrioza reprezintă proliferarea celulelor de tip endometrial (existente în mod normal în mucoasa uterină) în cavitatea abdominală tapetată de peritoneu, cel mai frecvent la nivelul organelor pelvine (uter, anexe, vezica urinară, rect), dar și în restul abdomenului, în plămâni sau creier. Mecanismele apariției endometriozei sunt explicate prin mai multe teorii, una dintre ele fiind aceea a refluxului sângelui menstrual prin trompele uterine în cavitatea abdominală.

O a doua teorie se referă la posibilitatea unei transformări a celulelor unor țesuturi în celule endometriale (teorie care poate explica apariția chisturilor ovariene sau a localizărilor la distanță, în alte organe). Au fost identificați o serie de factori de risc printre care o predispoziție genetică, boala putând fi întâlnită la mai multe rude de sex feminin, intervalul intermenstrual scurt, durata prelungită a menstrei, unele toxine din mediu.
De obicei, endometrioza este diagnos-ticată în cadrul investigațiilor pentru infertilitate sau pentru sindromul algic pelvin cronic. Nu există un paralelism între severitatea simptomelor și extensia leziunilor.

Simptomele frecvente ale bolii sunt : infertilitatea, durerile (durere pelvină sau pelvi-abdominală cvasipermanentă cu intensificări menstruale), durerile la micțiune și defecație, de asemenea asociate cu menstra, durerea sau disconfortul la contact sexual (dispareunie), mergând uneori până la refuzul actului sexual, durerile lombare, tulburările de tranzit intestinal, în special balonarea, crampele, sângerările rectale în timpul menstrei, constipația. Există situații în care stadiul bolii este avansat, dar semnele și simptomele sunt absente.

Există mai multe tipuri de leziuni endometriozice: leziunile peritoneale superficiale (cele mai frecvente), cu extensie în profunzimea țesutului afectat mai mică de 5 mm, culoarea acestora putând fi roșie, negricioasă sau albă; o a doua formă este reprezentată de chisturile ovariene (endometrioame) care pot atinge dimensiuni impresionante, cu conținut caracteristic, ciocolatiu-vâscos; a treia variantă este reprezentată de localizarea profundă subperitoneală, în care predomină țesutul fibros în detrimentul țesutului epitelial hormono-dependent, și are caracteristic tendința de a infiltra organele, asemănător tumorilor, cu forme severe și tratamente chirurgicale dificile. Predominanța componentei fibroase explică răspunsul prost la tratamentul hormonal și persistența leziunilor la femeile în menopauză.
Diagnosticul endometriozei poate fi suspicionat la un control de rutină când se identifică o formațiune frecvent ovariană, cu aspect ecografic sugestiv. Uneori este o surpriză intraoperatorie sau în cazul evaluărilor privind afecțiuni extragenitale, urinare sau digestive. Un consult genital completat cu o ecografie transvaginală sau transabdominală nu sunt suficiente pentru a iniția un tratament corect. Este obligatorie efectuarea unui RMN pelvi-abdominal cu protocol de endometrioză pentru e evidenția prezența leziunilor pelvine profunde sau locali-
zarea uterină-adenomioză.
Un marker important, folosit în orientarea diagnostică, dar și în urmărirea posterapeutică este CA 125. Acest marker tumoral are valori crescute, de obicei, în localizarea peritoneală. O valoare normală nu exclude prezența leziunilor de endometrioză, iar valorile crescute nu sunt exclusiv datorate acestei boli. Laparoscopia este metoda diagnostică de elecție, putând decela leziuni peritoneale superficiale care nu au fost vizibile pe nicio investigație anterioară. Rolul ei este de a stadializa afecțiunea, cu rol prognostic, și de a iniția tratamentul.
Tratamentul în endometrioză este multimodal și trebuie individualizat în funcție de prezența simptomelor, localizarea leziunilor, dorința de a avea o sarcină, dar și de riscurile și efectele adverse ale tratamentelor.
Tratamentul medicamentos are drept obiectiv oprirea progresiei leziunilor și reducerea simptomelor dureroase. Se realizează prin medicație antiinfla-matoare, analgetică și prin terapie hormonală ce blochează activitatea ovariană. Sunt situații în care, din cauza efectelor secundare ale preparatelor hormonale, a contra-indicațiilor sau a ineficienței în inducerea amenoreei, se impune tratamentul chirurgical. Scopul chirurgiei este de îndepărtare a leziunilor și refacere a anatomiei locale. După intervenția chirurgicală, tratamentul hormonal are rolul de a reduce riscul de recurență. Pentru formele manifestate în special prin durere poate fi aleasă terapia medicamentoasă unică sau în asociere cu tratament chirurgical. Pentru formele complexe, complicate cu infertilitate se poate apela la tehnici de reproducere asistată asociate sau nu cu intervenție chirurgicală. În localizările pelvine profunde, cu invazia peretelui vaginal posterior, a rectului sau a rădăcinilor nervului sciatic se impun intervenții laparoscopice complexe de exereză a nodulilor endometriozici uneori în bloc cu peretele rectal sau vaginal. Prin incidența crescută, particularitățile clinice și tratamentul complex, endo-metrioza se conturează din ce în ce mai mult ca un domeniu distinct de patologie chirurgicală și ginecologică. În acest sens este necesară apariția unor centre specializate în abordarea acestei afecțiuni în care, prin tratarea unor serii mari de pacienți, să fie stabilite protocoale terapeutice optime pentru restabilirea confortului pacientelor și a fertilității.

Material realizat de dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrică-ginecologie
Citeste și:

Românii au nevoie de acest medicament urgent! Nu se găsește în nici o farmacie

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate