Elisabeth Leonskaja concerteaza pentru Muzeele Minovici

Elisabeth Leonskaja concerteaza pentru Muzeele Minovici

Elisabethei Leonskaja
Recitalul Elisabethei Leonskaja este mai mult decat un act artistic, este una dintre putinele ocazii in care, prin fapte, pianista „vorbeste” despre ea insasi si despre valorile in care crede. Intalnirea pe care Elisabeth Leonskaja o propune publicului sau are un scop nobil: salvarea unui colt de Bucuresti, cel in care de 106 si respectiv 70 de ani se afla Muzeele Minovici, cu toata istoria si comorile lor culturale.

«Imi face o deosebita placere sa cant din nou in Romania, pentru ca aici am facut un pas important in cariera mea, atunci cand am castigat concursul Enescu. Ma bucur sa stiu ca atat eu, cat si cei care vor veni sa ma asculte, ajutam in acest fel muzeele Minovici », a declarat pianista.

Elisabeth Leonskaja va interpreta ultimele trei sonate pentru pian compuse de Franz Schubert : Sonata nr. 19 in Do minor D958, Sonata nr. 20 in La major D959 si Sonata nr. 21 in Si bemol major D960.

Biletele sunt puse in vanzare prin Eventim la Sala Palatului, in retelele de magazine Germanos, Orange, Vodafone, Domo, in librariile Humanitas si Carturesti, precum si online, pe www.eventim.ro.

***

 

Elisabeth Leonskaja, pianista
Despre Elisabeth Leonskaja

Elisabeth Leonskaja s-a nascut pe 23 noiembrie 1945 la Tbilisi, Georgia. A dat primul concert la 11 ani. In 1964 a inceput studiile la Conservatorul din Moscova. In timpul studentiei a castigat premii la concursurile internationale de pian George Enescu (Bucuresti), Marguerite Long-Jacques (Paris) si Queen Elizabeth (Bruxelles). Din 1978 traieste la Viena. Remarcabilul sau concert la Festivalul de la Salzburg, din 1979, a marcat debutul carierei concertante in Vest.

Elisabeth Leonskaja a concertat ca solista cu practic toate marile orchestre ale lumii precum New York Philharmonic, Los Angeles Philharmonic Orchestra, Cleveland Orchestra, London Philharmonic Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, BBC Orchestra, Tonhalle Orchester din Zurich, Filarmonica din Berlin, Gewandhausorchester din Leipzig, orchestrele radio din Hamburg, Köln si München, Filarmonica Ceha, conduse de mari dirjori precum Kurt Masur, Sir Colin Davis, Christoph Eschenbach, Christoph von Dohnany, Kurt Sanderling, Maris Jansons, Yuri Temirkanov, Horia Andreescu. Pianista a concertat si cu cvartetele Alban Berg, Borodin, Guarneri si Artemis.

Elisabeth Leonskaja a inregistrat Concertele de pian nr. 1 si 2 de Chopin cu Filarmonica Ceha dirijata de Vladimir Ashkenazy, Concertele de pian nr. 2 si 3 de Ceaikovski cu New York Philharmonic Orchestra dirijata de Kurt Masur, Concertele de pian nr. 1 si 2 de Sostakovici cu Saint Paul Chamber Orchestra, dirijata de Hugh Wolff. O inregistrare notabila, a Sonatelor 533 si 545 de Mozart, transcrise pentru pian de Grieg, a fost realizata alaturi de Sviatoslav Richter, prieten si colaborator apropiat.

Cateva inregistrari ale marii pianiste au fost rasplatite cu un numar de premii internationale de prestigiu: Caecilia Prize pentru inregistrarea sonatelor de pian de Brahms (1922), Diapason d’Or pentru inregistrarile compozitiilor lui Franz Liszt. Elisabeth Leonskaja a fost desemnata castigatoare a Midem Classical Award 2007 pentru inregistrarea Concertelor de pian nr. 1 si 2 de Mendelssohn cu orchestra Camerata Salzburg dirijata de Ilan Volkov.

Elisabeth Leonskaja este membra de onoare a Konzerthaus din Viena. La o ceremonie desfasurata la Viena in februarie 2006, Elisabeth Leonskaja a primit Crucea de Onoare a Austriei pentru Stiinta si Arta, clasa intai. Este cea mai inalta distinctie de acest tip din Austria.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Stiri