Economiseste inteligent

Uncategorized

Vrei sa-ti pastrezi banii la loc sigur, de unde sa-i scoti inzecit? Specialistul nostru iti da cateva sfaturi privind alegerea bancii si a formei in care iti depui economiile…

Ai niste bani disponibili pentru cateva luni? Nu stii ce sa faci cu ei pentru a-i feri de inflatie si de hotii care ti-i pot gasi "sub saltea"? Noi iti propunem doua solutii de pastrare a disponibilitatilor tale banesti: depozitele bancare si certificatele de depozit (cu discount); metode destul de cunoscute, inca de cand CEC-ul era singurul loc sigur pentru economiile tale.

Ce trebuie sa stii…
…inainte de a-ti deschide un depozit sau de a cumpara un certificat de depozit:

  • dobanda oferita de banca;
  • comisionul de retragere (in cazul in care vrei sa scoti bani din cont inainte de termenul stabilit);
  • increderea pe care banca o inspira clientilor.

Depozit sau certificat de depozit?
Certificatul de depozit este un produs de plasament sub forma unei hartii de valoare. Are dobanda fixa, iar scadenta este inscriptionata direct pe cupon. In plus, este garantat de stat prin Fondul de Garantare a depozitelor in Sistemul Bancar. Un certificat de depozit il poti folosi drept garantie pentru un credit sau alta operatiune bancara.

Depozitul bancar poate fi sub forma de bani, hartii de valoare sau obiecte de valoare, depuse la o banca spre a fi pastrate sau fructificate si care vor fi restituite la cererea depunatorului. Depozitele banesti reprezinta principala sursa de atragere de disponibilitati in scopul plasarii ulterioare a acestora de catre banca, respectiv pentru acordarea de credite. Depozitele bancare pot fi la vedere (banii pot fi retrasi oricand) sau la termen (banii pot fi retrasi doar la expirarea termenelor pentru care au fost constituite). Pentru depozitele la vedere, bancile platesc o dobanda mai mica decat pentru cele la termen.
Depozitul la vedere este suma de bani constituita sub forma unui depozit bancar pentru o durata initiala de cel putin o zi lucratoare.
Depozitul la termen e suma constituita intr-un cont special, care, la un termen precis stabilit, poate fi transformata in lichiditate si pentru care, la scadenta, deponentul percepe o dobanda.

Depozitele la termen au la baza un contract incheiat intre deponent si banca, contract prin care se stabilesc: dobanda cuvenita, perioada pentru care se constituie depozitul, modalitatea de plata a dobanzii, procedura prin care deponentul poate apela la disponibilitatile sale inainte de expirarea termenului. De regula, bancile aplica penalitati sau platesc dobanda egala cu cea oferita si in cazul depozitelor la vedere daca deponentul decide sa retraga disponibilitatile inainte de termenul scadent.

Trebuie sa stii ca diferenta dintre un depozit si un certificat de depozit este ca primul este conditionat de deschiderea unui cont curent si beneficiaza de prelungire automata, fara a mai fi necesara deplasarea ta la banca. La randul lui, certificatul de depozit iti ofera avantajul ca banca permite rascumpararea lui inainte de scadenta, fara penalizari. Incepand cu 1 ianuarie 2006, sumele depuse de orice deponent sunt garantate pana la limita de 15.000 euro (sau echivalentul in lei, sau orice alta valuta). De la anul, limita va creste la 20.000 euro.

Mizeaza pe depozitele in lei pe 1 an
Pentru a-ti face un depozit este necesara deschiderea unui cont curent, pentru care vei plati un comision de deschidere de cont, de maxim 10 lei. Unele banci mai percep si comision de administrare, dar acesta nu depaseste 2 euro pe luna. Mai trebuie sa tii seama si de faptul ca la fiecare retragere de numerar ti se va percepe un comision de retragere. Intereseaza-te din timp care este comisionul de retragere, intrucat, daca vrei sa-ti plasezi economiile numai pentru o luna, doua, vei avea surpriza ca la retragere sa primesti mai putini bani decat ai depus. Comisionul de retragere ajunge la unele banci si la 0,75% din valoare a depozitului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din