Economiseste inteligent

Economiseste inteligent
Uncategorized

Vrei sa-ti pastrezi banii la loc sigur, de unde sa-i scoti inzecit? Specialistul nostru iti da cateva sfaturi privind alegerea bancii si a formei in care iti depui economiile…

Ai niste bani disponibili pentru cateva luni? Nu stii ce sa faci cu ei pentru a-i feri de inflatie si de hotii care ti-i pot gasi "sub saltea"? Noi iti propunem doua solutii de pastrare a disponibilitatilor tale banesti: depozitele bancare si certificatele de depozit (cu discount); metode destul de cunoscute, inca de cand CEC-ul era singurul loc sigur pentru economiile tale.

Ce trebuie sa stii…
…inainte de a-ti deschide un depozit sau de a cumpara un certificat de depozit:

  • dobanda oferita de banca;
  • comisionul de retragere (in cazul in care vrei sa scoti bani din cont inainte de termenul stabilit);
  • increderea pe care banca o inspira clientilor.

Depozit sau certificat de depozit?
Certificatul de depozit este un produs de plasament sub forma unei hartii de valoare. Are dobanda fixa, iar scadenta este inscriptionata direct pe cupon. In plus, este garantat de stat prin Fondul de Garantare a depozitelor in Sistemul Bancar. Un certificat de depozit il poti folosi drept garantie pentru un credit sau alta operatiune bancara.

Depozitul bancar poate fi sub forma de bani, hartii de valoare sau obiecte de valoare, depuse la o banca spre a fi pastrate sau fructificate si care vor fi restituite la cererea depunatorului. Depozitele banesti reprezinta principala sursa de atragere de disponibilitati in scopul plasarii ulterioare a acestora de catre banca, respectiv pentru acordarea de credite. Depozitele bancare pot fi la vedere (banii pot fi retrasi oricand) sau la termen (banii pot fi retrasi doar la expirarea termenelor pentru care au fost constituite). Pentru depozitele la vedere, bancile platesc o dobanda mai mica decat pentru cele la termen.
Depozitul la vedere este suma de bani constituita sub forma unui depozit bancar pentru o durata initiala de cel putin o zi lucratoare.
Depozitul la termen e suma constituita intr-un cont special, care, la un termen precis stabilit, poate fi transformata in lichiditate si pentru care, la scadenta, deponentul percepe o dobanda.

Depozitele la termen au la baza un contract incheiat intre deponent si banca, contract prin care se stabilesc: dobanda cuvenita, perioada pentru care se constituie depozitul, modalitatea de plata a dobanzii, procedura prin care deponentul poate apela la disponibilitatile sale inainte de expirarea termenului. De regula, bancile aplica penalitati sau platesc dobanda egala cu cea oferita si in cazul depozitelor la vedere daca deponentul decide sa retraga disponibilitatile inainte de termenul scadent.

Trebuie sa stii ca diferenta dintre un depozit si un certificat de depozit este ca primul este conditionat de deschiderea unui cont curent si beneficiaza de prelungire automata, fara a mai fi necesara deplasarea ta la banca. La randul lui, certificatul de depozit iti ofera avantajul ca banca permite rascumpararea lui inainte de scadenta, fara penalizari. Incepand cu 1 ianuarie 2006, sumele depuse de orice deponent sunt garantate pana la limita de 15.000 euro (sau echivalentul in lei, sau orice alta valuta). De la anul, limita va creste la 20.000 euro.

Mizeaza pe depozitele in lei pe 1 an
Pentru a-ti face un depozit este necesara deschiderea unui cont curent, pentru care vei plati un comision de deschidere de cont, de maxim 10 lei. Unele banci mai percep si comision de administrare, dar acesta nu depaseste 2 euro pe luna. Mai trebuie sa tii seama si de faptul ca la fiecare retragere de numerar ti se va percepe un comision de retragere. Intereseaza-te din timp care este comisionul de retragere, intrucat, daca vrei sa-ti plasezi economiile numai pentru o luna, doua, vei avea surpriza ca la retragere sa primesti mai putini bani decat ai depus. Comisionul de retragere ajunge la unele banci si la 0,75% din valoare a depozitului.

Topul dobanzilor la depozite in Romania
Depozite in lei la vedere: Banca Romaneasca (0,75%), Piraeus Bank (0,5%). Pentru depozitele in lei la termen:

TERMEN DOBANDA BANCA
1 luna 7,5% Banca Transilvania
7,25% BancPost
7% CEC, OTP Bank, Piraeus Bank
3 luni 7,5% Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Finansbank
7,3% ProCredit Bank
7,25% BancPost
6 luni 7,5% Banca Romaneasca, Banca Transilvania, Finansbank, Eurom, ProCredit Bank
7,25% CEC, Piraeus Bank
1 an 8 % Eurom, Libra, Finansbank
7,5% BCR, CEC, Banca Romaneasca

La depozitele in euro la vedere, cele mai bune dobanzi iti sunt oferite de Libra Bank (2%), ProCredit (1,75%) si MisrRomanian Bank (1,5%). Pentru depozitele in euro la termen, poti alege dintre urmatoarele banci:

TERMEN DOBANDA BANCA
1 luna 3,5% Libra Bank
3,25% Finansbank
3,1% ProCredit Bank
3 luni 3,6% Romexterra
3,75% ProCredit Bank, Libra, Finansbank, Banca Transilvania
3,25% Piraeus Bank, Eurom, Banca Tiriac
6 luni 4,25% Libra Bank, Finansbank
4 % ProCredit Bank, Banca Transilvania
3,9% Romexterra

Oferta CEC
CEC (Casa de Economii si Consemnatiuni) este cea mai veche banca de pe piata romaneasca. Ea a fost fondata in anul 1864, ca o banca de economii, si a ramas intre preferatele romanilor chiar si dupa Revolutie. Cele mai cunoscute depozite pe care ti le ofera CEC-ul sunt:

Depozitul la termen cu dobanda fixa in lei si valuta, pentru care valoarea minima depusa este de 50 RON/100 EURO/100 USD, iar termenul de constituire poate fi de 1, 3, 6 sau 12 luni. Dobanda este fixa pe toata perioada si se diferentiaza astfel:

TERMEN DOBANDA ANUALA
1 luna 7% – RON; 2,75% – USD; 2,00% – euro
3 luni 7% – RON; 2,75% – USD; 2,25% – euro
6 luni 7,25% – RON; 3,00% – USD; 2,50% – euro
12 luni 7,25% – RON; 3,25% – USD; 2,75% – euro

Depozitul la termen cu dobanda variabila in lei, pentru care valoarea minima depusa este de 50 RON, iar termenul de constituire poate fi de 1, 3, 6 sau 12 luni. Dobanda este variabila pe toata durata si se diferentiaza astfel:

TERMEN DOBANDA ANUALA
1 luna 6%
3 luni 6,25%
6 luni 6,50%
12 luni 7,25%

Certificatul de depozit se emite nominal si poate avea o clauza de imputernicire. Valoarea poate fi de: 50, 100, 500, 1.000, 2.500 RON, iar termenul de constituire este de o luna. Dobanda pe care ti-o ofera CEC-ul este de 6,25% pe an. La rascumpararea certificatului inainte si dupa implinirea scadentei nu se acorda dobanda.

Certificatul de depozit cu discount se emite nominal si poate avea o clauza de imputernicire. Valoarea poate fi de: 500, 1.000, 2.500 RON, iar termenul de constituire este de 3 luni. Dobanda anuala este de 6,50%.

Pentru mai multe informatii despre produsele oferite de CEC, intra pe www.cec-sa.ro.

Mini dictionar
DISCOUNT = dobanda pe care o primesti de la banca.
DEPONENT = persoana fizica sau juridica care incredinteaza unei alte persoane (fizice sau juridice) diferite bunuri sau valori, spre pastrare, in garantie, spre fructificare, ori spre vanzare.
DEPUNERE = operatie prin care o persoana (deponent) depune numerar la ghiseul unei banci, fie pentru a inregistra suma in contul sau, fie pentru a plati un serviciu fata de banca.
DOBANDA = suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada. Dobanda poate fi fixa sau variabila.
EXTRAS DE CONT = document bancar eliberat clientilor, in care sunt evidentiate toate incasarile si platile efectuate intr-o anumita perioada in conturile deschise de clienti la banca respectiva. Se poate elibera la cerere sau la intervale stabilite de comun acord.

Text Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din