Echipa care vrea sa schimbe un oras

Uncategorized
Echipa care vrea sa schimbe un oras

In Turda, voluntariatul e o stare de spirit care se deprinde inca din adolescenta si dureaza o viata intreaga. O poveste adevarata despre daruirea, inspiratia si pasiunea care nu tin cont de varsta.


Sunt o mana de fete si multi spun ca sunt “o exceptie frumoasa” – Nicoleta, Marta, Adina, Corina, Madalina sunt niste fete absolut obisnuite si, marturisesc, povestea lor nu parea prin nimic deosebita. Pana cand au inceput sa vorbeasca.

Sa imi spuna despre proiectele lor. Despre ideile si visurile lor, gandite sa reinvie un oras intreg. Si atunci “fetele din Turda” au devenit un subiect.

Undeva in imaginatia mea, o fundatie, un “Centru pentru Democratie” sunau ca un fel de club select. Un loc unde nu te duci in tricou si cu tigara in mana, nu fosnesti pungute cu alune, te inclini protocolar la toata lumea, nu intinzi mana primul, nu te bati pe umar nici cu fratele tau, spui, binecrescut, “incantat sa va cunosc” si “dumneavoastra” si ai voie sa zambesti de cel mult doua ori in cinci ore.

Iar cei care lucreaza aici sunt, neaparat, niste barbati distinsi, cu parul alb sau, in cel mai rau caz, grizonat, au camasi albe, apretate, sacouri incheiate la toti nasturii si umbla incet si meditativi.

In loc de asta, la primul drum la Turda si la sediul “Fundatiei Familiei Ratiu” – familia care si-a facut un scop din a face cunoscut numele orasului in tot restul Europei – ceea ce te izbeste este amestecul uluitor dintre aerul conservator, de club ultraselect, si cel modernist, ca de film stiintific.

O echipa ca o familie
Calculatoare si imprimante, mult lemn natur, lemn mirosind a stejar si a padure umbroasa, scari spiralate ticluite la fel, lemn greu peste lemn greu, antichitati, piese delicate, cum nu se mai fac astazi, apoi desene, multe desene, schite, monitoare sclipind in zeci de culori, pereti imbracati in diplome si fise de planificare, scheme complicate si colorate, in zig-zaguri imposibil de urmarit, paduri de cifre – fiecare insemnand altceva, jos, la parter, masa uriasa de lemn si clopotul de deasupra ei, la care doar Monica are voie sa sune, vestind ora de masa, tablouri de colectie si tacamuri cu blazon raspandite peste tot, colivia uriasa cu papagalul Pamelei, care a implinit 20 de ani “si uneori vorbeste cam urat”, fotolii comode, tapitate cu piele si stofa, croite de maini de mesteri uitati de mult, amestecate cu scaune ergonomice, moderne, numai nichel si plus, risipite prin tot locul, si cu leaganul adevarat, de relaxare, suspendat fix in mijlocul incaperii.

Pare ca pe aici a trecut un Dali care si-a depasit vremea. Dinauntru se aude rasul celor trei fete. Un ras sanatos, rotund si plin de viata. Vocea subtire a Adinei. Amestecata cu ceea ce spune Mada, adica Madalina, sunetul puternic al vocii Corinei apoi, abia auzite, cuvintele de o timiditate ascunsa ale Nicoletei, suprapuse cu rasul de neconfundat al Martei, cea pe care toata echipa o striga “sefa”, asta poate de cand cu recordul la “impletit funii de ceapa”, omologat si stampilat cu diploma si certificate in Cartea Recordurilor, si care a fost ideea ei.

In ciuda aparentelor, ceea ce fac ele aici – ele si cei vreo suta si ceva de voluntari care pun umarul la proiectele Fundatiei – nu-i deloc o joaca. Dedesubtul optimismului lor, aproape contagios atunci cand dai cu ochii de ele, se simte o seriozitate profunda, o cumintenie durabila, din aceea ardeleneasca si aproape scolareasca, care are un farmec deosebit.

Proiecte pentru o comunitate
Corina Sipos, fata subtire si cu ochi visatori, cea pe care o intalnesti tot timpul in mijlocul “evenimentelor”, este “fabrica de proiecte” a grupului, iar Pamela Ratiu este cea care tine in mana, de fapt, toata echipa.

O echipa fantastica, clocotind de proiecte serioase, care mai de care mai interesante si mai deosebite. Proiecte pentru tot “restul lumii”. De fapt, ideile lor, ale tuturor, trebuie sa contina o mare doza de inteligenta si destul pragmatism, sa starneasca interesul, sa lege legaturi si sa inglobeze cunostinte la care in prima secunda nici nu te-ai gandi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din