Ea este antreprenoarea care dă de lucru femeilor trecute de 40 de ani

cristina chiriac

A avut curajul de a renunţa la jobul în administraţia publică pentru a transforma valorile româneşti într-un brand de suflet: Flori de ie. Odată cu el, a creat locuri de muncă.

Cristina Chiriac (43 de ani) s-a născut la Câmpulung Muscel, județul Argeș, o zonă recunoscută ca un adevărat centru de cultură populară, cu obiceiuri frumoase specifice fiecărui anotimp și ii din pânză cu fire de bumbac negru și mătase albă. Chiar a făcut parte dintr-un ansamblu folcloric și i-au rămas dragi locurile natale. Însă dorința de a-și construi o carieră a condus-o spre București, unde a studiat Finanțe-Bănci și Științe Politice și Administrative.

cristina chiriac

În perioada 2004-2012, Cristina Chiriac a ocupat diferite funcții în administrația publică din România, inițial Consilier la Cancelaria Primului Ministru al României, Șef serviciu în cadrul Departamentului pentru Dialog Social al Guvernului, iar ulterior, pe rând, expert, director și vicepreședinte în cadrul Autorității de Valorificare a Activelor Statului la Guvernul României.

S-a implicat și a pus suflet în activitatea de antreprenoriat, fiind promotor al proiectelor „Antreprenoriat – o soluție actuală', dar și al proiectelor de caritate, cum ar fi „Ajută-i să respire!' – campanie pentru copiii bolnavi de tuberculoză.

Fiind unul dintre deschizătorii de drumuri în antreprenoriat, în 2010 a primit titlul onorific de „Ambasador al Antreprenoriatului Feminin', făcând parte din „Rețeaua Europeană a Femeilor Ambasadoare a Antreprenoriatului'. Și nu s-a oprit aici. În 2013, a simțit că poate să facă mai mult pentru antreprenori, așa că a înființat Asociația Națională a Antreprenorilor a cărei președinte este.

Fiind tot timpul la întâlniri business, Cristina a ales într-o zi să modereze altfel o conferință pe teme economice. Și-a dorit să schimbe percepția că ținuta business înseamnă doar fustă/pantalon și o cămașă. A făcut rost de o ie pe care a purtat-o cu mândrie la acea conferință. În momentul acela a simțit că îi dă o energie cu totul aparte, că este curajoasă, așa cum femeile ar trebui să fie la birou.

Până la brandul Flori de ie nu a fost decât un pas. A lansat magazinul online florideie.ro la sfârșitul anului 2014, iar la începutul anului 2015 a inaugurat primul magazin-concept, situat în Băneasa Shopping City. Fiind un proiect la început, pentru primele 8 luni de activitate aferente anului 2015, avut o cifră de afaceri de 500.000 lei, bani investiți în zeci de costume populare, articole unicat cu o vechime de zeci sau chiar peste 100 de ani.

Cum e viața ei de antreprenor? Începe cu o cafea bună, cu planuri și cu dorința de a face ceva concret pentru comunitate. Fiecare ie este o poveste care prinde viață printr-o inițiativă nobilă. Cristina Chiriac susține antreprenoriatul în mediul rural și creează noi locuri de muncă pentru femeile de la sat, trecute de 40 de ani, care sunt încurajate să își pună în valoare talentul și creativitatea. Iar creațiile lor sunt dragoste la prima vedere pentru străini la târguri de prestigiu din Londra, New York, Abu Dhabi.

cristina chiriac

eJobs.ro: Cum era viaţa ta pe plan profesional înainte de te lansa în antreprenoriat?

Cristina Chiriac: Din punctul meu de vedere, nu există înainte sau după antreprenoriat. Mi-amînceput cariera în domeniul privat în momentul în care în România existau puţini întreprinzători şiapoi am continuat vreme de mai mulţi ani în administrația publică. În tot acest timp, am căutat perfecționez. Poate că, până la urmă, aceasta este cheia succesului: educaţia primită şi acumulată.

Începând cu anul 2012, am lăsat tot ceea ce făcusem deoparte şi am început un nou drum. Un drum pe care îl iubesc pentru  mă provoacă în fiecare zi. Antreprenoriatul este ca un virus, îl ai sau nu şidepinde doar de tine cum vrei trăieşti. Iar eu cu siguranţă îl am. ☺

eJobs.ro: A fost doar pasiune sau ai găsit şi acel cadru necesarcare îţi susţină ideea de business?

Cristina Chiriac: Flori de ie își propune să promoveze produsele handmade. Noi ducem tradiţia maideparte. Flori de ie este afacerea care  speranţă femeilor trecute de 40 de ani şi care nu îşi maigăsesc de muncă. Susţinem poate categoria cea mai defavorizată – femeia care trăieşte în mediul rural şi, pentru care, principala sursă de venit o reprezintă doar munca pământului.

Cu siguranţă, nupoţi crea nimic fără pasiune, însă, la fel de sigur pot spune  nu este suficient existe doar pasiune. Sunt multe alte elemente care așteaptă să fie îndeplinite. În ceea ce priveşte cadrul legalsunt multe de spus şi încă mult mai multe de făcut. Ştiam de la început nu va fi uşor, însă nu cred există antreprenor care nu îşi dorească demonstreze poate escalada orice provocare.

eJobs.ro: Cum este o zi din viaţa ta de antreprenor? Prin cediferă viaţa de angajat?

Cristina Chiriac: Fiecare dimineaţă începe, invariabil, cu o cafea bună pentru a putea aşeza toategândurile şi planurile pe hârtie. Sunt dependentă de telefon şi de laptop, copiii mei chiar fac glume pe seama aceasta. Sunt zile şi zile sau, mai bine zis, sunt zile în care noaptea nu mai există. Nu pot vorbi de muncă normată atunci când am un deadline, dar, cu siguranţă, antreprenoriatul estesingura pistă pe care visele pot ateriza în siguranţă. Sunt liberă îmi las creativitatea să lucreze. Un economist este obligat, însă, să gândească în limita unui tipar.

Citește continuarea pe www.cariera.ejobs.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Cariera