Drumul lung al noptii catre zi

Uncategorized

Unul dintre proiectele importante ale acestei fundatii este amenajarea unei "gradini senzoriale" pentru nevazatori.

Oana poate sa coloreze cu usurinta folosind culorile speciale, aromate.

Visuri cu ochii deschisi
"Vedeti", spune Alina cu o voce aproape linistitoare, de viitor psiholog, "eu nu vad din nastere, de acum 24 de ani, si nu stiu daca cineva care vede si apoi nu mai poate sa faca asta nu e cumva mult mai lovit sufleteste decat mine. Eu, cel putin, nu stiu cum este, nu am cu ce sa fac o comparatie. Pentru ei, cei asemenea Oanei, sa zicem, momentul in care inteleg ca devin orbi vine ca un sfarsit de lume. Atunci plangi si ii auzi pe ceilalti spunandu-ti ca esti handicapat. Si stii ca nu ii poti invinovati pentru asta. Dupa aceea insa, urmeaza intelegerea. Momentele in care devii constient ca nu trebuie sa te agati de scuzele pe care ti le ofera lipsa vederii, fiindca asta nu foloseste la nimic, si cele in care intelegi ca puterea este in tine. Dar, incet, afli si ca sunt oameni care te pot ajuta – invatatori, profesori, oameni ca si doamna Camelia, care isi sacrifica ore si zile si ani pentru ca tu sa intelegi ca poti trai si asa. Ca nu trebuie sa devii un rebut al societatii doar pentru ca nu vezi."

Acum, Oana ori Alina, ori toti ceilalti care vin aici la centru sunt oameni aflati pe un drum. Un drum spre cunoastere, spre deschidere, spre intelegere. Despre ei povestesc cu retinere, cu vorbe timide si numai atunci cand ii provoci cu intrebari.

Citesc mult si viseaza deseori cu ochii deschisi. Visuri simple, cuminti, aproape scolaresti: o facultate, o licenta, o slujba unde sa fie priviti si apreciati pentru ceea ce pot face si nu pentru ceea ce sunt sau pentru cum arata; poate un computer din acela special, pentru persoane ca ei; mai multa intelegere din partea celorlalti; carti, multe carti, o biblioteca uriasa; mana de ajutor pe care ar putea-o intinde si ei la randul lor; o plimbare seara in parc si linistea dragostei si a unui camin pe care sa-l simta aproape.

Plec catre seara din Centrul "Light into Europe" si deodata am senzatia ca, privind casele de pe strada, cerul, lumina apusului, obtin cumva o favoare pe care n-o merit. Ma gandesc, cutremurat, la copiii de care se ocupa fundatia Cameliei si care s-au nascut asa, in nopti care nu vor avea niciodata dimineti si care intra in lume ca intr-o prapastie nemarginita. Copii pentru care soarele nu are lumina si pentru care, cel mai adesea, noi nu suntem decat voci fara chipuri. Si imi dau seama ca nici nu stiu ce ar mai fi de spus.

Doar un singur lucru: haideti sa facem ceva pentru ei si pentru lumea lor fara soare!

Light into Europe
"Light into Europe" este o fundatie care, din 2004, s-a dedicat mai ales sprijinirii persoanelor nevazatoare si neauzitoare din Romania. Dintre realizarile acesteia:
– editarea de manuale scolare pentru neauzitori si nevazatori;
– prima biblioteca Braille in limba engleza;
– donatii de echipamente creative si rechizite speciale pentru educatia acestor persoane;
– Balul de caritate Caledonian si concursul de sah romano-britanic.

Proiectele fundatiei (aflate in derulare) cuprind:
– tiparirea istoriei surzilor;
– screening-uri oftalmologice in scolile pentru nevazatori;
– vizite in Marea Britanie;
– calculator si internet pentru surzi;
– burse universitare pentru studenti nevazatori si neauzitori.

Pentru orice amanunte suplimentare privind proiectele "Light into Europe" sau modalitatile de sponsorizare a deficientilor de vaz si auz, persoanele interesate pot contacta Fundatia la 224.46.08 sau pe adresa de e-mail: lightintoeurope@b.astral.ro.

Text: Adrian Ciltan; foto: Octav Nitu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din