Drama unei mame expusă în Cartea ”Exodul mamelor”

exodul mamelor

Sub sloganul 'Avantaje prețuiește femei ca tine!', revista Avantaje, publicație a trustului Ringier România, a ales să se implice în semnalarea și dezbaterea unor probleme de interes public pentru femeile din România.

Violența domestică, familiile monoparentale, adopțiile, exodul forței de muncă feminină, antreprenoriatul social, educația modernă,alinierea politicilor publice pentru femei la standarde europene sunt doar câteva dintre temele abordate în revistă, de-a lungul celor peste 18 ani de existență.

Revista Avantaje şi-a făcut o misiune de suflet ca la fiecare ediţie a Galei Femeia Anului, să premieze femei obişnuite cu poveşti neobişnuite, pentru a încuraja femeile sa lupte împotriva nedreptăţilor cu care se întâlnesc in viaţa de zi cu zi.

Sunt eroine anonime care alcătuiesc comunitatea femeilor puternice, a femeilor curajoase care nu acceptă verdictul „nu se mai poate face nimic!'

Sunt femei care îşi transformă impasul sau tragedia personală într-o șansă de a schimba în bine viața celor care trec prin situații similare. Sunt cititoarele revistei Avantaje, care ne scriu pentru a împărtăși poveștile lor de viață. Noi am decis să transformăm aceste testimoniale în cărți din care să se inspire şi alte femei în situaţii similare.

Prima experiență de acest gen s-a tranformat în primul testimonial de violență domestică din România, intitulat 'Povestea unei supraviețuitoare', publicat in 2012, la Editura Amaltea. Autoarea cărţii este Eleonora Pokola, inginer chimist de profesie, locuieşte în Cluj Napoca, are 51 ani, este mamă a doi copii și supravieţuitoare a unui cancer de sân.

Al doilea testimonial, 'Exodul mamelor', este semnat de Liliana Nechita, o mamă singură dintr-un orășel sărăcit din Moldova, nevoită să își lase acasă cele două fiice pentru a munci în Italia.

Coperta-carte-Exodul-mamelorCum a apărut cartea

În urmă cu doi ani, Daniela Palade Teodorescu, redactor-şef revista Avantaje, pe când modera conferinţele „Femeia contează!' ale Asociaţiei COLFASA, a fost impresionată de prezentarea susţinută de Aurora Martin, un reputat sociolog şi specialist în relaţii internaţionale şi comuicare la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării România.

Aurora a vorbit cu emoţie despre fenomenul migraţiei forţei de muncă din România, în special în rândul femeilor.

Pentru că Daniela a dorit să afle mai mult despre viaţa lor, Aurora Martin i-a pus la dispoziţie un jurnal, pentru a realiza dosarul special „Exodul mamelor', publicat în revista Avantaje, mai 2013.

Jurnalul aparţinea prietenei din liceu a Aurorei, care l-a scris ca să reziste psihic la experienţa de badantă în Italia. O mamă singură, ieşită dintr-o căsnicie violentă, împovărată de rate şi facturi, rămasă şomeră, nevoită să-şi lase fetele acasă, într-un oraş sărăcit din Moldova, şi să plece într-o lume total străină şi necunoscută, fără rude sau prieteni.

O femeie de 30 şi ceva de ani, care în mica ei valiză, printre câteva haine de schimb, ia cu ea şi 2-3 cărţi. De căpătâi (Steinbeck, Nichita Stănescu, Biblia) să-i ţină de urât şi de dor. Nici prin gând nu-i trecea că a ajunge să se scrie pe sine, în propria ei carte.

Revista Avantaje şi-a asumat misiunea de a o susţine în publicarea acestor mărturii, tocmai pentru ca din exemplul ei curajos să se inspire şi alte femei în situaţii similare.

Poate că astfel vor fi mai multe şanse de a înţelege şi a limita fenomenul exodului mamelor din România. Poate că, inspirate de exemplul ei, femei ca ea vor găsi resursele interioare pentru a se scutura de această povară.

Pentru curajul și talentul ei, redacția revistei Avantaje va decerna autoarei trofeul 'Femeia anului 2013', la Categoria apărarea şi promovarea Drepturilor Femeii.

Cartea n-ar fi fost posibilă dacă alte câteva femei n-ar fi crezut în ea: Cătălina Mergeani (Marketing Manager ING Asigurări de Viaţă), Cristina Stănciulescu (publisher Ringier Magazines), Mihaela Serea (realizatoarea dosarului „Exodul mamelor'), Lăcrămioara Tiriblecea (tehnoredactare) şi nu în ultimul rând jurnalistei Irinei Păcurariu, de la Televiziunea Română, o tenace şi neobosită căutătoare de poveşti.

La sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, peste 81.000 de copii aveau cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, potrivit datelor centralizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului din Ministerul Muncii.
La sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 59.774 de familii aveau cel puţin un membru care muncea în străinătate, iar în 16.197 dintre acestea ambii părinţi erau plecaţi din ţară.
În total, 81.439 de copii erau afectaţi de fenomenul migraţiei părinţilor, 22.892 dintre ei provenind din cele 16.197 de familii în care ambii părinţi au ales să muncească în străinătate.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Muzica, filme, carte