Dr. Toni Feodor: “Compresia reprezintă una dintre metodele eficiente de tratament pentru varice”

Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, specializat în chirurgia vasculară, vorbește despre importanța unui consult de specialitate în cazul bolilor venoase cronice și despre riscurile care apar în automedicație.

Varicele, denumirea sub care le cunoaștem cu toții, nu sunt o doar o problemă de natură estetică, influențată de venele proeminente care apar la nivelul picioarelor. Netratate, acestea pot duce, în timp, la un disconfort greu de gestionat, în lipsa unei păreri avizate. Doctorul Toni Feodor de la clinica Vascularte, medic primar chirurgie generală, specialist în chirurgie vasculară, cu competențe în ecografie generală și supraspecializare în flebologie, a explicat cauzele apariției acestei afecțiuni și a atras atenția asupra faptului că, suprapus unei predispoziții genetice, sedentarismul poate provoca și agrava simptomele bolii venoase cronice.

Boala venoasă cronică (BVC) este asociată, adesea, fie cu statul prea mult în picioare, fie cu statul prea mult la birou. Sunt cauzele frecvente ale apariției acesteia?
Diagnosticul de BVC a înlocuit un termen mai vechi de boală varicoasă și cuprinde totalitatea modificărilor anatomice și funcționale ale venelor de la nivelul picioarelor. Aș sublinia prin aceasta termenul de modificări funcționale care pot apărea în cazul unei profesii sau al unei ocupații care implică statul în picioare. De fapt, sedentarismul este o cauză importantă de BVC, pe fondul unei predispoziții genetice sau al unor disfuncții ale sistemului venos. Altfel spus, statul în picioare și statul pe scaun, în cazul în care cumulează și alți factori de risc (predispoziția genetică, obezitatea, fumatul, piciorul plat, dieta săracă în fibre alimentare) rămân determinante și agravante ale BVC.

Ce probleme de sănătate poate provoca BVC, în lipsa tratamentului potrivit?
BVC cuprinde un spectru larg de semne și simptome, de la simptome precum senzația de picior obosit, greu, umflat până la ulcerul varicos. De aceea, BVC afectează calitatea vieții prin durerea la nivelul gambelor, prin crampele musculare nocturne, prin prurit. Ulterior, progresia bolii determină apariția venelor varicoase, care provoacă și afectarea progresivă a microcirculației, ducând într-o fază de leziuni microscopice, dar ireversibile. Dacă nici de data aceasta nu se iau măsuri, apare insuficiența venoasă, adică sistemul venos nu își mai îndeplinește funcția de întoarcere a sângelui și duce la apariția piciorului umflat – întâi vesperal (n.r. – seara), ulterior piciorul umflându-se și pe parcusul zilei. Aproape concomitent apar și modificări de culoare, hiperpigmentarea, indurația și inflamația. De regulă, ariile cele mai afectate sunt porțiunile distale ale gambei, unde presiunea venoasă este cea mai mare. Poate dintr-un instinct de apărare sau reflex, pacientul face din ce în ce mai puțină mișcare, ceea ce duce la întreținerea cercului vicios și la agravarea leziunilor și, în această fază, netratate duc la apariția ulcerului varicos, care cuprinde circa 1% din populația adultă de peste 18 ani. Pe tot parcursul progresiei cronice ale BVC pot apărea complicații previzibile, cum ar fi tromboza varicoasă care, prin extensia și progresia cheagului din interiorul venei, poate determina embolia pulmonară. Se consideră că aproximativ 4000 de români mor anual din cauza emboliei pulmonare determinate de BVC. În plus, ultimele studii arată că BVC predispune la un risc crescut de a face o tromboză a venelor profunde. O altă complicație care, de regulă, apare în stadiile avansate ale bolii este hemoragia variceală care, în cazul unei persoane singure, în vârstă, în tratament anticoagulant poate duce la deces.

Există metode de prevenție, dacă știm că există în familie persoane care au așa-zisele varice?
Dacă BVC este ereditară, cu ambii părinți suferind de aceasta, atunci riscul ca noi să facem BVC este de 90% aproape inevitabilă. Și totuși există studii care arată că putem suprima expresia genelor care duc la apariția varicelor dacă schimbăm stilul de viață. Dacă aceste măsuri nu s-au luat și nu se practică activitatea fizică, atunci recomandarea este de a purta un ciorap compresiv după o consultație și o ecografie Doppler.

Schimbarea stilului de viață poate fi suficientă pentru stoparea extinderii acestora sau intervenția chirurgicală este singura soluție? Mă refer aici la un anumit tip de mișcare (care sunt recomandate?), o alimentație anume.
Dacă ecografia ne arată că există modificări de anatomie și de circulație a sângelui la nivelul venelor, adică neînchiderea valvelor și apariția refluxului venos, atunci este recomandată intervenția chirurgicală, pe fondul susținut al unui stil de viață sănătos.

Dr. Toni Feodor: „Atât bărbații, cât și femeile suferă, în egală măsură, de vene varicoase.'

Ce presupune, mai exact, intervenția chirurgicală? Există încă numeroase persoane care se tem de „operația de varice'…
De la început trebuie spus că venele varicoase își au izvor, adică un punct de reflux, un traseu reprezentat de venele varicoase și un punct de reintrare în sistemul venos profund care este o venă perforantă. Cu alte cuvinte, fiecare pacient are o hartă proprie a varicelor care trebuie identificată prin ecografie Doppler. De aceea, atunci când vorbim despre tratamentul varicelor, nu vorbim de o anumită tehnică, ci de strategie terapeutică, în care se pot combina tehnicile pentru a găsi soluția terapeutică optimă minim invazivă, cu recuperare rapidă și cu risc minim de recurență. De aceea, există situații în care individualizăm tratamentul, combinând tehnicile de ablație minim invazivă (RF, Laser) cu scleroterapie sau miniflebectomiile, în funcție de particularitățile fiecărui pacient. Această strategie de tratament a determinat o acceptare mai ușoară a tratamentului intervențional în BVC și a mutat definitiv tratamentul acestei boli din spital în chirurgia de zi. Se face cu anestezie locală, la care se poate asocia o minimă sedare cu recuperare aproape imediată.

Cum se explică procentul crescut în rândul femeilor, comparativ cu bărbații?
Studiile de epidemiologie ne arată că atât bărbații, cât și femeile suferă în egală măsură de vene varicoase. Există factori de risc suplimentari la femei, cum ar fi componenta hormonală și sarcinile care modifică structura, dar și presiunea venoasă, care pot duce la apariția varicelor. Bărbații însă fac forme mai grave, iar ei sunt predispuși mult mai frecvent la complicațiile BVC. Din experiența mea, foarte mulți bărbați sunt aduși de soțiile lor la cabinet.

Ce semne ar trebui să ne trimită la medic? De cele mai multe ori, alegem să apelăm la un specialist când durerile sunt foarte puternice.
Dacă există simptome caracteristice BVC, durere, prurit, crampe, înțepături, arsuri, senzația de picior greu, umflat care se agravează spre seară este bine să facem un prim consult și o primă ecografie. Dacă sunt semne precum venele varicoase, picior umflat e bine să nu întârziem prea mult pentru că BVC este progresivă, devenind rapid ireversibilă. Există în rândul populației foarte multă automedicație și autoîngrijire cu consecințe nu întotdeauna favorabile.

Ciorapii compresivi – cum, când, cât ar trebui purtați? Purtarea fără recomandare poate fi riscantă?
Compresia reprezintă una dintre metodele cele mai eficiente de tratament conser­vator. De aceea, ciorapii trebuie prescriși la fel ca un medicament de către un specialist după o consultație însoțită de ecografie. Aceasta pentru că există mai multe grade de compresie și pentru că o compresie inadecvată poate duce fie la neacceptarea purtării pe termen lung, noi folosim termenul de complianță redusă la tratamentul compresiv, fie, ca în cazul unor pacienți cu probleme arteriale sau neuro­­logice, poate duce la agravarea acestora.

În România, peste 70% din populație se confruntă cu BVC. Cum putem reduce procentul?
Procentul de 70 % este real – Vein Direction. Acest studiu ne arată că ½ dintre pacienți nu au conștientizat și nu conștientizează că aceasta reprezintă o problemă de sănătate. De aceea un rol foarte important este conștientizarea și educația sanitară a populației în privința factorilor de risc al bolilor, în general, și cum să prevenim bolile cronice.

Foto: Arhiva personala

Citeste și:

Gina Bradea: „Am un talent nativ, dar am și învățat enorm'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje