Dr. Roxana Chirilă vă răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre sindromul ovarelor polichistice!

Cum se defineşte?

Sindromul ovarelor polichistice reprezintă o afecţiune endocrinologică des întâlnită în rândul femeilor tinere, de vârstă reproductivă, ce include multiple dezechilibre, atât hormonale, cât şi metabolice şi cardiovasculare.

Cum se manifestă?

Femeile cu ovare polichistice acuză absenţa menstruaţiei (amenoree) sau prezenţa ei la intervale lungi de timp (oligomenoree, peste 35 zile interval între menstruaţii), consecinţele principale fiind lipsa ovulaţiei şi infertilitatea.

Alte manifestări includ excesul de păr (hirsutism) în anumite zone ale corpului (faţă, gât, torace, abdomen, spate), acneea, obezitatea.

Cum se pune diagnosticul?

Diagnosticul de sindrom al ovarelor polichistice este stabilit dacă o pacientă întruneşte cel puţin două din următoarele trei criterii:

1.dereglări menstruale (menţionate mai sus) cu lipsa ovulaţiei;

2.exces de androgeni (păr în exces, acnee, obezitate preponderentă la nivelul abdomenului, subţierea firului de păr din cap şi căderea lui);

3.prezenţa unor mici şi numeroase chisturi pe ovare (dimensiuni sub 1 cm).

Nu este obligatoriu ca pacienta să aibă ovare polichistice la ecografie pentru a se încadra în acest sindrom. Este valabilă şi viceversa, aspectul ecografic de ovare polichistice nu este suficient pentru a stabili diagnosticul afecţiunii.

Cum se tratează?

Tratamentul presupune în primul rând măsuri igienodietetice şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos. În cazul multor paciente supraponderale, sau obese, ciclurile menstruale se reglează dacă reuşesc să scape de o parte din kilogramele în plus.

În funcţie de dorinţa pacientei de a avea sau nu copii, medicul specialist poate recomanda un tratament medical.

Ce consecinţe pot apărea pe termen lung?

Sindromul ovarelor polichistice creşte riscul de infertilitate, dar şi de complicaţii metabolice, precum diabetul zaharat şi complicaţii cardiovasculare (dislipidemie, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale şi cardiace).

Netratată, afecţiunea se agravează în timp, scăzând calitatea vieţii prin supraadaugarea altor boli cu consecinţe grave.

Dr. Roxana Chirilă

Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie

Cabinet Medical Obstetrică – Ginecologie Dr. Roxana Chirilă

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate