Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre intervenţia chirurgicală oftalmologică!

Care este cel mai potrivit moment al operaţiei?

Data când trebuie să facem intervenţia chirurgicala este sugerată şi recomandată de specialistul oftalomolog şi trebuie respectată, ţinând cont de prognosticul post-operator mult mai bun în operaţiile realizate la timp, versus prognosticul mai rezervat, sau chiar prost, în operaţii realizate prea târziu (ne referim aici aici la cataracte foarte avansate, mult mai greu de operat şi cu vindecare mult mai lentă post-operator, dar şi la unele operaţii care sunt chiar urgenţe chirurgicale: dezlipirea de retină, atacul de glaucoma sau glaucomul cronic foarte avansat).

Detalii suplimentare

Totuşi, când ne decidem pentru o anume dată a operaţiei, trebuie să ţinem cont şi de resursele noastre materiale şi de timp: multe intervenţii oftalmologice se realizează cu anumite materiale pe care pacientul trebuie să şi le plătească singur (din păcate, inclusiv la spitale de stat…) şi care pot fi destul de scumpe; pacientul trebuie să fie informat şi pregătit pentru aceste cheltuieli băneşti.

Pe de altă parte, pacienţii care au un loc de muncă trebuie să ia în calcul posibilitatea de a lipsi de la serviciu câteva zile/săptămâni, necesare recuperării şi convalescentei (din fericire, din ce în ce mai scurte, datorită tehnicilor moderne chirurgicale).

Pacienţii mai în vârstă, care nu se pot deplasa singuri, trebuie să ia în considerare şi să-şi planifice operaţia şi posibilitatea de a găsi un însoţitor la operaţie şi la vizitele post-operatorii, sau chiar pentru perioada de spitalizare, dacă e cazul.

Iată de cate lucruri, unele poate neaşteptate, trebuie să ţină cont un pacient atunci când se decide să se opereze!

Unde să mă operez? La ce spital? La ce doctor?

Un criteriu de alegere esenţial poate fi recomandarea medicului oftalmolog curant, de la policlinică, dar această recomandare nu trebuie absolutizată – întotdeauna cereţi oftalomologului curant să vă recomande 2-3 variante de medici, pe care apoi să le cunoaşteţi din diverse surse de informare şi abia în final să luaţi o decizie.

Informarea se poate face de pe internet, consultând site-urile diverselor clinici oftalmologice şi urmărind acolo performanţele fiecărui chirurg; informarea se poate face şi din sfaturile celor apropiaţi, care au trecut prin experienţa unei operaţii la ochi – dar nu absolutizaţi nici aceste recomandări!

Cea mai bună informare se face, însă, chiar în cabinetul sau clinica unde doriţi să vă operaţi, la consultaţia pre-operatorie: mergând în acea clinică, puteţi sta de vorba cu medicul de cabinet sau cu chirurgul, puteţi vedea şi întreba despre condiţiile de operaţie – aparatură, tehnici moderne de operaţie, condiţiile de curăţenie şi, mai ales, de sterilizare (nu ezitaţi să întrebaţi dacă se folosesc instrumente şi materiale de unică folosinţă!), şi – foarte important! – despre experienţa chirurgului (din nou, nu vă fie ruşine să întrebaţi câte operaţii de acel gen a făcut chirurgul respectiv).

Un alt aspect, aparent puţin vizibil, este atât de modernul “discount”: sănătatea şi medicina de calitate nu pot fi obiectul unor reduceri senzaţionale de preţuri, pentru că materialele folosite în chirurgia oftalmologică sunt în general foarte scumpe, dacă sunt de calitate, şi nu prea fac obiectul unor discounturi la producatori sau importatori; orice astfel de reduceri senzaţionale (de tipul supermarket – “doi la un preţ de unul!”) trebuie să ne pună măcar puţin pe gânduri, în ce priveşte calitatea serviciilor oferite…

Acestea fiind spuse, vă dorim să găsiţi cel mai sigur loc unde să realizaţi operaţia!

La ce să ne aşteptăm în urma operaţiei?

Aceasta este o altă întrebare importantă! Unele operaţii oftalmologice au rezultate spectaculoase, cu recuperarea rapidă şi în totalitate a vederii (cum este operaţia de cataractă, sau cele efectuate pentru a nu mai purta ochelari), dar chiar şi rezultatul acestora depinde de asocierea altor afecţiuni, cum ar fi degenerescenţa maculară, atrofia de nerv optic sau alte afecţiuni de fund de ochi.

Alte operaţii, oricât de bine executate ar fi, au un efect limitat în ce priveşte recuperarea acuităţii vizuale (cum ar fi operaţia de dezlipire de retină, vitrectomia pentru retinopatia diabetică avansată, chiar transplantele de cornee, care pot fi suferi şi unele complicaţii tardive care să limiteze acuitatea vizuală, sau chiar pot fi respinse).

Pacientul trebuie să ştie, încă din momentul în care se hotărăşte pentru operaţie, despre aceste limite ale recuperării post-operatorii a vederii, pentru a evita o dezamăgire, uneori greu de învins, atât de către doctori, cât şi de rude sau prieteni apropiaţi pacientului.

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus!

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate