Dr. Octavian Făgăraş îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre albirea dentară!

Dr. Octavian Făgăraş îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre albirea dentară!

Rezultatul spectaculos al tratamentului îi va determina pe pacienţi să-şi analizeze mai frecvent şi cu mai mare atentie zâmbetul şi, de asemenea, să-şi monitorizeze sănătatea dentară şi gingivală pentru întreţinerea aspectului îngrijit şi atractiv obţinut.

Ce factori cauzează colorarea dinţilor?

Nuanţa de bază

Culoarea este stabilită genetic şi este determinată în proporţie de 90% de culoarea dentinei, acel strat interior al dintelui localizat sub învelişul de smalţ.

Din acest motiv, simpla igienizare profesională (detartraj, lustruire) nu face decat să îndepărteze pigmentaţiile extrinseci ale dintelui (tartru, pete) localizate la suprafaţă, fără a avea influenţa asupra stratului profund.

Acest strat profund e, de fapt, cel care influenţează în mod preponderent culoarea de bază. Efectul albirii depinde de culoarea de pornire a dintelui, fiecare dinte atingând un prag maxim de albire dincolo de care orice procedură suplimentară de albire este… inutilă.

Cel mai bine răspund la albire dinţii cu tentă galbenă, iar cei mai refractari la tratament sunt dinţii cu tentă cenuşie.

Vârsta

După vârsta de 20 de ani, dinţii încep deja să aibă un colorit galbui, fază în care albirea dă rezultate foarte bune.

Dupa 40 de ani, gălbuiul se apropie tot mai mult de maroniu şi dintele devine mai opac, dar cu toate aceste modificări tratamentul poate da rezultate foarte bune datorită modificarii strălucirii.

Transparenţa/transluciditatea este singura trăsătura care nu poate fi corectată prin nicio tehnică de albire.

Deprinderile alimentare

Consumul obişnuit de vin roşu, cafea, ceai, cola, morcovi, portocale şi alte băuturi şi mâncăaruri colorate cauzează pete considerabile de-a lungul anilor. În plus, mâncărurile acide, precum citricele şi oţetul contribuie la eroziunea smalţului. Ca rezultat, suprafaţa dinţilor devine mai transparentă şi dentina gălbuie iese în evidenţă.

Fumatul

Nicotina lasă depozite maronii care se absorb încet în structura dintelui.

Medicamentele/chimicalele

Consumul de tetraciclină în timpul formării dintelui produce pigmentaţii intrinseci – striuri cenuşiu-închis sau maronii care sunt foarte dificil de îndepărtat. Consumul excesiv de fluor poate cauza fluoroza caracterizată prin pigmentaţii albe sau chiar maronii în cazuri extreme.

Care sunt optiunile de albire a dinţilor?

Albirea dentara are ca premisa de lucru existenta unor dinţi perfect igienizati (igienizare profesionala) şi se face cu ajutorul unui gel pe baza de peroxid de hidrogen. în functie de tehnica utilizata, se vor folosi concentratii diferite de peroxid.

Albirea în cabinet

Marele beneficiu al acestei metode este modificarea semnificativă de culoare într-o periodă scurtă de timp. Acest protocol implică întâi izolarea gingiei şi apoi aplicarea pe suprafeţele dentare a unui gel cu concentraţie relativ mare de peroxid, al cărui acţiune este potenţată prin acţionarea unei lămpi de plasmă/laser dentar.

Albirea în cabinet durează cca. 20-30 de minute, în functie de sistemul utilizat. Este o ethnică rapidă, care da rezultate excelente, însă trebuie să aveţi în vedere că nici o ethnică de albire în cabinet nu este sufficientă pentru a obţine un efect durabil, stabilizarea culorii fiind condiţionată ulterior de un sistem de albire la domiciliu, folosind gutiere individualizate şi un gel cu concentraţie mai mică.

Albirea la domiciliu

Sistemele, uşor de folosit, se bazează pe un gel de peroxid de concentraţie scăzută, ce se aplică într-o gutieră individualizată realizată de tehnicianul dentar şi care se aplică pe arcada dentară cca. 2-3 ore sau mai mult timp (câteodată peste noapte). Datorită concentraţiei scăzute de peroxide, gelul de albire poate rămâne pe suprafaţa dentară pentru mai mult timp, fără niciun risc.

Există o limită în albire?

Înainte de a începe orice tratament de albire este indicat să consultaţi medicul stomatolog pentru a vă face o idee realistă asupra rezultatului posibil de obţinut şi cât de mult va dura până se va obţine rezultatul respectiv.

Cum se păstrează rezultatele obţinute în urma albirii?

Pentru a păstra un timp cât mai îndelungat efectele obţinute în urma albirii, este indicat:

– un tratament de albire acasă efectuat o dată pe an;

– evitarea mâncărurilor şi băuturilor care colorează dinţii, mai ales o săptămână după albire;

– păstrarea unei igiene orale adecvate.

Femeile însărcinate, sau care alăptează, sunt sfătuite să amâne albirea.

Astăzi, după ora 17.00, Dr. Octavian Făgăraş, Clinica Indent, îţi răspunde la întrebări! Poţi posta întrebarea sub acest articol!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate