Dr. Dana Miricioiu: “Noi, chirurgii, suntem obligați ca în momentul în care începem un lucru, să îl ducem cu bine la bun sfârșit. Altă cale nu există”

Doctoriței Dana Miricioiu nu i se poate nega curajul. Îndrăzneala de a călca în locuri dificile, de a armoniza trupul omenesc prin mijloace minim invazive, curajul de a lupta cu prejudecăți urcând pe culme cu performanțele clinice obținute și curajul de a vorbi deschis despre toate acestea.

Doctorița Miricioiu a introdus în România cele mai performante tehnici laser de menținere a sănătății pielii și de remodelare corporală, a fondat organizația Hope for a Life și coordonează programe de depistare precoce a cancerului mamar, este membră a American Academy of Anti-Aging' și autoare a unui volum de succes, iar ca să spunem drept, nici nu mai știe numărul femeilor cărora mâinile ei le-au readus zâmbetul pe buze și le-a redat încrederea în sine.

Doamna doctor, cum stăm acum în 2022, după aproape 16 ani de la apariția cărții „Învață să învingi. Cancerul de sân se poate vindeca'? Putem vorbi de un triumf al vieții?
Cu siguranță viața a învins! Credința mea este că atunci când lucrurile au un bun început, vor continua frumos. Și așa s-a întâmplat! Crearea unui centru care să integreze servicii medicale specializate în scopul informării corecte a femeilor, a depistării precoce a cancerului de sân și a reconstrucției mamare a fost un proiect îndrăzneț. Consider că am reușit. Femeile sunt acum mult mai informate și mai încrezătoare. Mamografia standard este acum decontată de CAS, ca de altfel și protezele mamare necesare reconstrucției sânului. 

Se simte lipsa unui program național de screening pentru cancerul de sân? Sau eforturile cumulate ale vocilor pregătite în domeniu au început să dea rezultate?
Programul Național de Screening pe care l-am realizat acum câțiva ani a sensibilizat autoritățile. Dar pentru scurt timp din păcate. Astăzi, în România, nu există, din păcate, un program național de screening pentru cancerul de sân, așa cum există în majoritatea țărilor europene. Norocul vine din partea specialiștilor care recomandă tuturor femeilor care au risc mediu de a dezvolta cancer de sân să-și facă o mamografie după ce au împlinit 40 de ani.
 
Din 1994 de când ați absolvit Medicina și până astăzi, lumea s-a schimbat dramatic. Dar Lumea dumneavoastră, doamna doctor, cum a fost în acești 28 de ani?
Lumea s-a schimbat. Unele lucruri au evoluat frumos, altele au stagnat, să zicem, în jur. În toți acești ani mi-am urmat credința de a duce până la capăt tot ce am început. Cu greutăți, cu piedici de tot felul, cu tot ce implică orice drum nou, demarat de la zero. Greutăți pe care le-am așteptat și le-am tratat ca atare. În viziunea mea, nu există altă cale de a le depăși, decât aceea de a trece prin ele, cu muncă, determinare și dăruire. Iar singura soluție posibilă pe care mi-am propus-o a fost să reușesc. Altă cale nu a existat în mintea mea. A fost o perioadă în care m-am izolat puțin de tot ce era în jur, în încercarea de a-mi croi propria cale. Așa am reușit să construiesc de la zero business-ul meu privat, căruia i-am trasat un drum de nișă în domeniul chirurgiei estetice. Și anume, introducerea intervențiilor laser de înaltă performanță în paleta procedurilor estetice, care suplinesc și chiar pot înlocui anumite intervenții chirurgicale, toate în beneficiul pacientului.

O simplă căutare pe google a numelui dvs ne introduce într-o lume aparte, asemeni unui roman, cu imaginea dvs puternică, parcă din ce în ce mai frumoasă și mai cuceritoare. V-a surprins ceva în mod special din peisajul monden?
În opinia mea, o personalitate puternică este cea care reușește să atingă și să mențină un echilibru cu propria persoană. Nu este ușor deloc. Totul ține de hotărâre, disciplină și de asumare a frumuseții imperfecțiunilor corpului. Atunci devenim cu adevărat încrezători în propria persoană.
Peisajul monden din România cunoaște foarte multe personalități puternice și complexe, determinate în tot ceea ce fac. Și care au devenit persoane publice prin ceea ce sunt, ce au realizat și ceea ce transmit oamenilor. Mă surprinde însă dorința acerbă a multor persoane de a atinge această pătură socială, din dorința de a câștiga, parcă, o medalie. În România există și reversul: devii important după ce ai devenit persoană publică.

Nu vi se pare curioasă dorința multor femei de a se copia una pe alta? De a-și copia fizionomia? Nu credeți că medicii esteticieni ar fi trebuit să aibă un rol bine determinat și să nu fie doar executanți, la cerere…
Nu mi se pare curios, ci de neînțeles. Răspunsul poate să fie legat de ceea ce am menționat anterior. Lipsa de autenticitate, de încredere în propria persoană, lipsa de tărie în convingeri, în simțiri și în realizări poate duce la dezechilibre care generează necesitatea de copiere. De mimetism. Lucrul acesta se întâmplă și în estetică. Aceste persoane cred că asemănarea fizică cu o personalitate poate să îi aducă succesul. Ceea ce poate fi un dezastru. Personalitatea fiecăruia dintre noi este unică. Așa cum sunt și trăsăturile fizice. Ceea ce caută aceste persoane nu sunt neapărat elementele estetice, ci proiecția cerebrală a acestora. De unde rezultă dezechilibrul permanent în care trăiesc. Soluția nu trebuie să fie în a modifica trăsăturile estetice, ci de a reechilibra latura psihologică. Știți de ce? Pentru că altfel individul va trăi continuu într-o contradicție internă. Iar intervențiile lor estetice nu își vor fi urmat scopul. Dimpotrivă. Vor accentua problemele…

O vorbă veche de când lumea spune așa: Frumusețea este în ochii privitorului. Cu alte cuvinte fiecare vede și înțelege într-un fel unic aspectul fizic. Dar astăzi… ce caută privitorul? Sâni voluptuoși, buze apetisante, fund bombat?
Nu cu mult timp în urmă, privitorul căuta forma ieșită din contur care atrăgea atenția. În ultima perioadă, cererea' persoanelor care doresc îmbunătățiri cu aspect natural a crescut foarte mult. Așadar, implicit, privitorul nu mai este mulțumit cu exagerări ale intervențiilor estetice. Ceea ce spun și recomand pacienților sunt intervențiile estetice care au în primul rând scopul de a preveni îmbătrânirea prematură și a corecta discret modificări aduse de vârstă. Intervențiile estetice au și rol funcțional. Și anume de refacere și reconstrucție a planurilor anatomice care au alunecat odată cu trecerea anilor, dar și de creștere a calității pielii. Care este un organ ca oricare altul și de care trebuie să avem grijă la fel de mult. Pentru că el conferă expresia fizică pe care o oferim celor din jurul nostru.
 
A fost o alegere grea să treceți de la microchirurgia reparatorie și reconstructivă la chirurgia cosmetică?
Foarte grea. Și extrem de plină de responsabilitate. Și asta pentru că, în România, nu se predă această latură a chirurgiei plastice. Chirurgia estetică se învață pe cont propriu. De la stagii de pregătire în străinătate, de la congrese. În momentul în care am trecut de la chirurgia reconstructivă și de la munca dintr-un spital de urgență la chirurgia estetică, am rămas total pe cont propriu. E ca la escaladarea unui munte. Dincolo de o anumită altitudine nu te mai poate ajuta și susține nimeni. Ești pe cont propriu. Noi, chirurgii, suntem căliți și obligați ca în momentul în care începem un lucru, să îl ducem cu bine la bun sfârșit. Altă cale nu există.
 
Sunteți de acord că la nivel global, din cauza imaginilor promovate în social media și retușate cu ajutorul unor aplicații, din ce în ce mai multe femei suferă de sindromul dismorfic?
Oh, da! Am spus asta de nenumărate ori. Dismorfobia este determinată de toate aceste unelte din social-media care nu fac altceva decât să adâncească temerile, nesiguranța și lipsa de încredere în propria persoană. Și nu doar filtrele și aplicațiile, ci pur și simplu aceste telefoane pe care le cumpărăm de fapt, drept aparat foto! Și care fac acele selfie-uri care nu pot reda realitatea din cauza lentilelor pe care le conțin. Și așa s-au născut și aplicațiile care modifică pozele care nu au fost realizate corect și natural de telefoanele mobile. Este un perpetuum mobile această eră în care am intrat. Și căreia trebuie să îi facem față. Nu o dată am avut paciente care îmi cereau să le realizez intervenții conform aspectului obținut prin aplicațiile mobile. Lucru care nu va fi posibil vreodată și nici indicat. Pentru că nu facem decât să producem sau să accentuăm acel dezechilibru psihologic. 

Ce vă cer pacienții? Ce rugăminți au? Să-i întineriți sau să le faceți o alură dezirabilă, sexy, provocatoare?
Pacienții au dorințe și așteptări diferite de la intervențiile estetice. Unii doresc ștergerea multor ani de pe chip, alții doresc transformări care să îi facă mult mai atrăgători. Dar cei mai mulți pacienți realizează astăzi că intervențiile estetice au ca scop principal prevenirea îmbătrânirii precoce și armonizarea trăsăturilor, astfel încât rezultatul să fie natural, delicat și greu observabil. Ceea ce mă face fericită! Pentru că ani la rând am tot militat pentru ca intervențiile estetice să nu mai fie stigmatizate drept ceva nenatural și dizarmonios și am recomandat mereu să avem măsură în ceea ce ne dorim și ceea ce realizăm. Doar așa vom obține un rezultat frumos și plăcut privirii și sufletului. 
 

Considerați că rolul unui estetician, acum în această epocă a marilor transformări fizice, este și acela de a educa? De a preda lecția armoniei și a echilibrului?
Absolut! Chirurgul estetician este primul în măsură să informeze corect pacientul asupra limitelor intervențiilor și să îi explice care este pragul de la care putem ușor depăși armonia și echilibrul. Noi, chirurgii plasticieni suntem și trebuie să fim psihologi atunci când pacienții pot fi dezorientați și nu găsesc calea cea mai potrivită pentru ei.
 
Care credeți că vor fi intervențiile estetice ale viitorului? Vom reuși să ascundem complet ridurile și să nu mai îmbătrânim fizic?
Nu există așa ceva… Și, sincer, nu mi-aș dori să trăiesc într-o astfel de perioadă. Îmbătrânirea are frumusețea ei. Și trebuie să o respectăm și să o tratăm ca atare, ca pe o virtute. Ceea ce facem prin intervenții estetice ar trebui să corecteze pe ici, pe colo! Nu să modifice total și să schimbe complet înfățișarea pacienților. Pentru că i-ar transforma în alte persoane. Iar mie mi se pare nenatural acest lucru. Aș vrea să punctez că există o diferență majoră între chirurgia estetică și cea reconstructivă, cea care are scopul de a repara și modifica defecte, cea care are virtutea de a transforma trăsăturile atunci când condițiile pacientului impun acest lucru.

Care este cea mai mare realizare a dumneavoastră? Dar și cel mai mare regret…
Vlad, fiul meu, este cea mai mare realizare. Dar această așa-zisă realizare, îi aparține, de fapt. El este persoana care mă ghidează de cele mai multe ori și mă inspiră prin tot ceea ce este el, prin modul lui de gândire, prin filozofia lui de viață și despre tot ceea ce ne înconjoară. Regrete importante nu am. Am mai mult aspirații și planuri pe care le doresc a fi realizate.
 
Cum putem menține rezultatele intervențiilor chirurgical-estetice pentru mai mult timp? Există vreun secret?
Ceea ce obținem prin intervenții chirurgicale poate fi menținut doar dacă vom păstra un stil de viață echilibrat. Orice fel de excese își pot pune amprenta pe chipul și înfățișarea noastră. Cu cât avem o alimentație corectă, o hidratare adecvată, facem sport și ne menținem un tonus permanent și pozitiv, cu atât această stare de bine se răsfrânge asupra înfățișării noastre. Și aici pot da două exemple clare. Dacă nu purtăm mereu SPF pe piele și o expunem la UV și tot felul de alte noxe, pielea noastră va îmbătrâni prematur. Dacă nu menținem o greutate corectă și nu slăbim sănătos, atunci nu putem avea silueta la care aspirăm mereu. În acest sens, pentru pacienții care astăzi solicită din ce în ce mai mult lipoaspirația laser, am reușit să aduc în România o dietă care poate să aducă beneficii majore tuturor oamenilor sănătoși, normoponderali, supraponderali și obezi. O dietă realizată de medici, foarte bine studiată științific de mai bine de 40 de ani și care are toate aprobările forurilor europene. O dietă la care apelez și eu pentru menținerea greutății, dar și înainte și după vacanță. Este vorba despre o dietă foarte săracă în calorii, dar extrem de bogată în nutrienți, având o compoziție corectă și completă de la proteine, vitamine și minerale, și până la microelemente și omega. Recomand dieta Nupo pacienților mei după lipoaspirațiile asistate laser, constatând că îndepărtarea depozitelor de grăsime nedorite asociate cu produsele Nupo remodelează corpul într-un mod armonios, pe termen lung. 

Foto> arhiva personala

Citeste și:

Ramona Olaru: Plâng atât de mult când nu mă vede nimeni…'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje