DOSAR SPECIAL Români care au schimbat lumea: Nicolae Paulescu, savantul căruia i s-a furat Nobelul

Nicolae Paulescu

Sute de milioane de oameni cu diabet trăiesc azi datorită lui. Cu toate acestea, cel care a schimbat radical diabetologia a devenit post-mortem membru al Academiei Române, abia în 1990. Dar cea mai dureroasă neîmplinire a lui a fost Nobelul care i-a fost „furat' de doi canadieni.

Născut undeva pe Calea Moșilor, Nicolae a fost unul dintre cei patru copii ai negustorului Costache Paulescu și-ai Mariei. Copil bun și sârguincios, cel care avea să devină mai târziu „salvatorul' suferinzilor de diabet, a dovedit încă din anii de liceu o aplecare deosebită pentru științele naturale, fizică și chimie, dar și pentru limbile străine, atât clasice cât și moderne.

Imediat după absolvirea liceului (actualul Liceu Mihai Viteazul), Paulescu pleacă la Paris să studieze medicina, fiind sigur că aceasta îi este vocația. Și nu greșea cu nimic… Atât de îndrăgostit de medicină, încă din anii studenției Paulescu lucrează timp de trei ani ca extern într-un spital din capitala Franței, alături de ilustrul clinician și anatomo-patolog Étienne Lancereaux, apoi ca intern și ulterior medic secundar la spitalul Notre Dame du Perpétuel-
Secours.

Doctor în Medicină, la 28 de ani

Că Paulescu avea deja sclipirea de geniu, a fost lesne de observat fie și numai pentru că, la doar 28 de ani, obținea titlul de Doctor în Medicină cu teza sa „Cercetări asupra structurii splinei'. Nu se mulțumește și nu se oprește aici, ci își aprofundează și diversifică studiile, urmând și cursurile Facultății de Științe din Paris, interesat de chimia biologică și de fiziologia generală.

Așa se face că, la distanță de doi ani față de primul său titlu de Doctor în Medicină, mai obține încă unul, de Doctor în Științe, pentru două lucrări. Avea numai 30 de ani…

În anul următor, în 1900, se întoarce în țară și este numit profesor de Fiziologie la Facultatea de Medicină, dar și director al Clinicii de medicină internă din cadrul Spitalului St. Vincent de Paul din București. Cu un an în urmă, pe când încă se afla la Paris, Paulescu cerceta intens și încerca să izoleze produsul de secreție al pancreasului.

Avea o motivație puternică: el însuși suferea de diabet. Șaptesprezece ani durează studiul său, până să își facă publică cercetarea, în 1916. Însă nefinalizată. Avea să o reia după Primul Război Mondial, în care se implică activ.

Nicolae Paulescu a avut parte de o recunoaștere mult prea târzie

Rezultatul muncii sale de cercetare este expus în patru comunicări, în cadrul Societății de Biologie, în iulie 1921. În
sfârșit, găsise în pancreas un produs activ antidiabetic, numit de el pancreină. Azi, el se numește insulină. În anul următor Paulescu primește brevet pentru invenția sa pe care, firesc, și-o revendică.

Însă la mai puțin de un an după ce românul nostru își anunțase descoperirea, profitând de o greșeală de traducere a
articolelor sale în cea mai prestigioasă revistă de fiziologie din lume, doi canadieni – Banting și Best – anunță că
au descoperit insulina. Și după doi ani primesc ei Premiul Nobel…

Pentru că nedreptatea era evidentă pentru cei care cunoșteau activitatea românului, ulterior a existat o campanie internațională, inițiată de un fiziolog scoțian, care să îi recunoască lui Paulescu meritele. În 1969, în sfârșit, vicepreședintele Fundației Nobel a admis că Paulescu este, de facto, descoperitorul insulinei.

Prea târziu, pentru marele nostru savant. Murise în 1931, de cancer.

Epilog

De ce lumea științifică s-a lăsat atât de greu convinsă în a-i recunoaște lui Nicolae Paulescu meritele? Poate că din
pricina ideologiei sale. Antisemit îndârjit, mentor al lui Corneliu Zelea Codreanu, Paulescu a plătit prețul convingerilor sale cu moneda geniului său științific.

Ignorându-i-se, de asemenea pe nedrept, fapul că, în calitate de medic, și-a tratat pacienții ca și când l-ar fi tratat „pe însuși Dumnezeu'. Și că datorită lui, persoanele cu diabet din întreaga lume își pot ține boala sub control.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Români care au schimbat lumea: Traian Vuia, românul care a împlinit visul lui Icar

DOSAR SPECIAL Români care au schimbat lumea: Mareșalul Ion Antonescu

Autor: Laura Bogaciu

Foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre