DOSAR SPECIAL Mița Biciclista, curtezana după care au suspinat regii Europei

Născută în 1885, în județul Prahova, Mița Biciclista, pe numele ei real Maria Mihăescu, a fost una dintre cele mai căutate curtezane din Bucureștiul interbelic. Făcea parte din tagma prostituatelor de lux, alături de Zaraza', Napoleon', Lina Magazia, „Lili Gheorghiadis, „Maria Studenta sau Mimi Moft'.

Statutul de prostituată de lux i-a permis să aleagă mai degrabă decât să se lase aleasă. Nu avea mai mult de 13-14 ani când a fost remarcată şi i s-a propus să-și înceapă… cariera.

Provenea dintr-o familie nevoiașă, mama ei fiind spălătoreasă în casa unui instalator neamț destul de bogat. Neamțul a fost cel care a ajutat-o cu o sumă considerabilă de bani pentru a merge la pension. Tânăra cu ambiții nemăsurate a fost imediat de acord.

Prima femeie din Bucureşti care a mers cu bicicleta

Mița Biciclista

Obişnuia să străbată Calea Victoriei pe bicicletă, spre uimirea trecătorilor care nu erau obişnuiţi cu astfel de apariţii
feminine. Aşa a remarcat-o ziaristul George Ranetti, care a început să-i facă o curte asiduă. Avansurile lui nu și-au găsit, însă, ecou în sufletul Miței, astfel încât acesta a fost respins în repetate rânduri.

Cu orgoliul profund rănit, ziaristul i-a dat porecla Miţa Biciclista'. Școlită la pension în străinătate, Maria Mihăescu avea o cultură bogată și vorbea mai multe limbi străine. Primul ei amant a fost Regele Leopold al Belgiei. Regele Ferdinand al României a căzut și el în mrejele adolescentei blonde cu ochi verzi-albaștri.

La Curtea Regală, Mița făcea subiectul cancanurilor. De altfel, de aici i s-a tras și cea de-a doua poreclă, Mița Cotroceanca', reședința regală fiind, la acea vreme, Palatul Cotroceni.

Dragostea regelui pentru frumoasa curtezană s-a tradus prin gesturi de o generozitate împinsă la extrem. Cel mai
scump cadou pe care aceasta l-a primit de la rege a fost o casă impozantă, construită în stil baroc, cu o suprafață de 2000 mp utili, care cuprindea două etaje, zece camere, opt băi și două balcoane. Imobilul este situat lângă Piața Amzei, pe strada Christian Tell, nr. 9-11.

Calitatea serviciilor prestate, frumusețea aparte, imaginea pe care-o afișa și care ieșea din orice tipar au propulsat-o rapid în lumea curtezanelor de lux. De aici și până la a deveni una dintre cele mai bogate prostituate ale perioadei
interbelice nu a mai fost decât un pas.

Pe lângă faptul că deţinea un imobil luxos în Capitală, Mița avea trăsură, o maşină coupe şi servitori, se răsfăţa la cele mai scumpe saloane de pe Calea Victoriei şi lua masa numai la Athenee Palace.

Cerută în căsătorie de Regele Manuel al Portugaliei

În pofida succesului de necontestat de care s-a bucurat în rândul bărbaților, Mița Biciclista nu și-a găsit împlinirea în
dragoste. Au curtat-o și s-au bucurat de nurii ei Octavian Goga, Nicolae Grigorescu și Take Ionescu, însă ea a iubit cu toată ființa un singur bărbat: pe medicul legist Nicolae Minovici.

De aceea a refuzat multe cereri în căsătorie, printre care și pe cea a Regelui Manuel al Portugaliei. În sufletul ei, își dorea ca, într-o zi, să devină soția lui Minovici. Dar asta nu s-a întâmplat. Ajunsă la jumătatea vieții, Mița se vede nevoită să accepte o căsătorie de compromis.

Astfel, pe la mijlocul anilor 40, devine soția generalului Alexandru Dimitrescu, un om bogat care-i putea întreține capriciile cu care era obișnuită. Pe seama căsniciei ei au circulat multe legende. S-a spus că atunci când generalul a rămas fără bani, Miţa l-ar fi îmbrăcat în haine ponosite şi l-ar fi trimis la cerşit.

La bătrâneţe, fosta curtezană s-a văzut obligată să închirieze mare parte dintre camerele din casa dăruită de Regele
Ferdinand, iar ea s-a retras la mansardă. De altfel, chiriile rămăseseră singura ei sursă de venit. După naţionalizarea
imobilului, în timpul regimului comunist, a rămas şi fără aceasta. A murit săracă, în 1968, la 83 de ani, în casa dăruită de rege.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Amantele celebre ale secolului XX

Regele Ferdinand Întregitorul, omul din spatele Marii Uniri

DOSAR SPECIAL: Iubiri celebre de altădată. FERDINAND ȘI ELENA VĂCĂRESCU

Autor: Oana Anghel

Foto: Wikipedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre