DOSAR SPECIAL Lucrezia Borgia – „văduva ucigașă” și inelul cu otravă

Lucrezia Borgia

Lucrezia Borgia, fiica Papei Alexandru al VI-lea, este de departe cea mai controversată figură a secolului XV italian. Victimă inocentă, criminală feroce, întruchiparea răului și a păcatului, amantă înfocată, curtezană avidă de sânge, metresă de lux știutoare a tuturor tainelor plăcerii carnale…

Una dintre acestea, două, sau poate toate la un loc, descriu viața scandaloasă și moartea misterioasă a „ducesei însângerate' cea despre care nimeni nu poate spune exact cine a fost cu adevărat.

Lucrezia a venit pe lume pe 18 aprilie 1480, în Subiaco, în apropierea Romei, într-o familie nobiliară de origine
spaniolă, ca fiică legitimă a cardinalului Rodrigo Borgia – ce avea să devină Papă sub numele de Alexandru al VI-lea
– şi al amantei sale, Vanozza dei Cattanei. În afara Lucreției, viitorul Papă, unul dintre cei mai sângeroși urmași ai Sfântului Petru, a avut, cu metresa sa Vanozza, alți patru copii legitimi, apoi alți trei nelegitimi.

La vârsta de 62 de ani, când era deja locțiitorul lui Dumnezeu, Sanctitatea Sa a mai avut un urmaș adus pe lume de
iubita sa Giulia Farnese, de care se îndrăgostise nebunește și care avea doar 18 ani. Trăită în lux și de o frumusețe desăvârșită, Lucrezia a stârnit patimi printre nobilii italieni chiar din copilărie, astfel că la 13 ani se mărită cu Giovanni Sforza, cu acordul sau la îndemnul tatălui și al fratelui ei, Cesare Borgia.

Ceremonia a fost organizată chiar de amanta Papei și a fost o defilare strălucitoare a tuturor curtezanelor Romei și amanților celebri ai acestora.

Crime și incest

De aici încolo viața ei devine ceea ce chiar și contemporanii considerau a fi absolut scandaloasă. Amanți și soți asasinați, prinți ai bisericii otrăviți, divorțuri, jurăminte strâmbe, petreceri deocheate, copii din flori, incesturi, orgii
și crime, multe crime, niciodată dovedite.

Lucrezia Borgia

Unii istorici ai sfârșitului celui de-al XV-lea secol și începutului celui de-al XVI-lea, spun că Lucrezia a fost o jucărie
a familiei Borgia, complet supusă tatălui şi fratelui Cesare, care îi comandau căsătoriile, divorțurile, crimele politice și numai. Aceștia aduc ca argument ipoteza că Lucrezia ar fi avut un inel special lucrat, cu un lăcaş pentru otravă, din care picura în cupele cardinalilor considerați dușmani, la banchetele organizate de Papă și de fiul acestuia, Cesare Borgia.

Apoi, alții susțin că, de fapt, numărul mare de soți era completat cu un incredibil număr de amanți destinați să-i satisfacă gusturile perverse și nimfomania de care suferea și că desfrânarea ei arhicunoscută era completată și de un instinct ucigaș ce ar fi rivalizat cu al sângeroasei contese Batory.

De fapt – consideră alții -, asasinatele ei ar fi fost destinate în cea mai mare parte să acopere legăturile ei incestuoase cu trei dintre frații ei: Cesare, Giovanni, duce de Gandia şi Gioffre Borgia dar și cu propriul tată, Papa Alexandru al VI-lea, de la care ar fi avut și un fiu nelegitim, ascuns cu grijă într-o mânăstire, cu câteva luni înaintea celei de-a doua căsătorii cu prințul de Neapole, Alfonso de Aragon.

Ceea ce este sigur – și portretele vremii stau mărturie -, Lucrezia, rodul iubirii dintre Papa Alexandru al VI-lea şi amanta lui, contesa Vannozza, era o femeie de o frumusețe fascinantă. O femeie care stârnea pasiuni nebune printre toți bărbații Romei și răspundea cu patimă acestor pasiuni, fie că veneau de la capete încoronate, bancheri sau cardinali, fie de la simpli muncitori, lachei sau grăjdari.

Un divorț cumpărat cu o zestre

Scurt timp după căsătoria cu Giovanni Sforza, în vârstă de 26 de ani, căsnicia Lucreziei a început să meargă tot mai
prost, mai cu seamă din cauza acuzaţiilor de incest cu tatăl și fratele ei care se răspândeau la Roma și la care soțul ei devenise extrem de sensibil.

Contele Sforza era un presupus spion al Milanului la Roma şi Papa dorea să stingă conflictul, dar când Lucreziei
încep să i se atribuie diverse fapte, ea decide să scape de el și alege calea divorțului. Desfacerea căsătoriei care fusese oficiată chiar de Papă nu era lesne în credința catolică. Pentru a oferi un motiv temeinic, Sforza a fost „mituit' cu întreaga zestre a Lucreziei și doar așa a fost convins să semneze o declarație conform căreia suferea de impotență și deci căsătoria nu fusese consumată.

Până când moartea o va opri

Nici după cea de-a doua căsătorie, cea cu prințul de Neapole, lupta pentru favorurile Lucreziei nu se oprește, iubiții
și pretendenții la farmecele acesteia fiind găsiți morți, unul după altul, începând cu unul dintre amanții „en titre' care era și tatăl primului copil al Lucreției – care se spune că ar fi fost ucis chiar de fratele ei, Cesare, și sfârșind cu soțul frumoasei curtezane care și-a găsit moartea în condiții dintre cele mai dubioase.

Lucrezia Borgia

De altfel, chiar Lucrezia a fost suspectată ca autoare a atâtor asasinate care îngrozeau toată Italia, dar nu s-a putut dovedi nimic, mai ales că exista acolo și o uriașă influență din partea Papei. Astfel, femeia ia decizia să intre în mânăstire pentru o vreme.

Însă, deși retrasă în penitență, Lucreția rămâne din nou însărcinată cu un necunoscut care este apoi ucis, la fel de
rapid și de suspect. Pentru a păstra o aparență de respectabilitate, se căsătorește pentru a treia oară, cu Alfonso dEste, și devine ducesă de Ferrara. Avea pe atunci 30 de ani și în urmă două căsnicii, doi copii legitimi și unul din flori, o mulțime de amanți și de crime nedovedite, dar istoria nu avea să se oprească aici.

Cu Alfonso va avea încă patru copii și va trăi cu cel puțin alți trei amanți despre soarta cărora nu se mai știe nimic. Viața celei mai faimoase curtezane-criminale a lumii se va sfârși brusc și necruțător, nouă ani mai târziu, după o infecție generalizată cauzată de un avort.

Citeste si 

DOSAR SPECIAL Mița Biciclista, curtezana după care au suspinat regii Europei

DOSAR SPECIAL Amantele celebre ale secolului XX

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: Wikipedia, Learning history

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre