DOSAR SPECIAL Elena Lupescu, “roșcata desfrânată”, și Regele Carol al II-lea, 30 de ani de iubire pătimașă

Iubirea dintre regele Carol al II-lea şi „Duduia' Elena Lupescu – pe numele său adevărat Elena Tempeanu – a iscat râuri de cerneală și a făcut istorie. Începută ca o aventură ca multe altele ale „Prinţului Playboy”, povestea de dragoste cu „amanta cu părul roșu' devenită eminenţa cenuşie a deceniului de domnie al lui Carol, avea însă să dureze, pătimașă, aproape 30 de ani și să fie trăită de cei doi până în clipele morții.

Despre Carol al II-lea s-a spus că ar fi fost bolnav de priapism, cauza unui apetit sexual exacerbat, în vreme ce provocatoarea Elena, ale cărei moravuri erau departe de a fi sobre, ar fi fost, spun contemporanii, singura care putea potoli acest apetit.

Speculații ale inamicilor, bârfe ale presei mondene sau realități crude, minciuni ale serviciiilor secrete sau adevăruri ale unui exil dureros, toate zisele au învelit în imagini înflăcărate o relație nebună, interzisă de Casa Regală, care, însă, va face un principe înrudit cu marile dinastii europene să renunţe de două ori la tron, copleșit de iubirea pentru o femeie de condiţie medie.

Cere altă viață, alt nume

S-au întâlnit, spune chiar Elena în memoriile ei din exilul parizian, când ea avea 9 ani și el 15, o întâlnire aparent banală, aproape copilărească, dar care avea să lase urme de neșters în sufletele celor doi, deși Carol avea deja o viață amoroasă ultra-aventuroasă. S-au revăzut, aproape 20 de ani mai târziu, în 1925, la premiera bucureșteană a filmului „Nibelungii'.

Ea căsătorită de la 16 ani cu un ofițer de carieră, el la fel, căsătorit de patru ani cu Elena, fostă prinţesă de Grecia, care îi născuse şi un moştenitor, pe viitorul Rege Mihai. Din acel moment, dragostea celor doi n-a mai ţinut cont de nici o regulă sau constrângere socială.

Fug amândoi la Veneţia iar Carol îi scrie mamei sale, Regina Maria, anunțând că renunță la tron și cerând să fie şters din registrul familiei regale şi să aibă dreptul unui alt nume. Ceea ce Regele Ferdinand acceptă și îi eliberează un pașaport diplomatic prin care Carol al II-lea devine Carol Caraiman.

Regele cu iubita ascunsă în Foișor

Iubiții trăiesc exilați colindând Europa de la Milano și Nisa la Paris – deşi Carol încă o avea soţie în ţară pe principesa Elena -, iar presa vuia despre „roșcata desfrânată care a reuşit să prindă în gheare un prinţ de viţă domnească'. Orb și surd la toate acestea, Carol se desparte de principesa Elena în 1928, dar doi ani mai târziu se întoarce în țară (singur, fără „Duduie'), își înlătură fiul, pe Mihai, și se proclamă rege. Exilata Elena se întoarce în țară la scurt timp după aceasta, cu gândul de a deveni dacă se poate regină, dar și cu hotărârea de a nu mai pleca niciodată de lângă Carol. Ceea ce se și întâmplă.

Regele Carol îşi ascunde iubita la castelul Foişor din Sinaia, iar ceea ce urmează pare o nebunie: case, vila din Modrogan, maşini, bijuterii, haine scumpe… Iar fostul cerc de intimi – ce se bucura de atențiile nicidecum platonice ale Duduii – devine o veritabilă camarilă: politicieni, generali, diplomaţi, Max Auschnitt, Ernest Urdăreanu, Nicolae Malaxa (care îi dăruiește chiar o vilă la Sinaia)…

Prin ploaia de gloanțe, împreună

În 1940, după doar zece ani de domnie, Regele Carol al II-lea e silit de Mareşalul Antonescu să abdice și pleacă în ultimul său exil, alături de „Duduia' sa. Trenul cu care pleacă din țară către Portugalia este mitraliat – de la Timișora până la granița cu Serbia – de gardiștii care o bănuiau pe Elena că
ar fi pus la care uciderea „Căpitanului” Zelea Codreanu, şeful Gărzii de Fier.

Încarcă o avere într-o garnitură de tren şi porneşte spre Serbia, cu destinaţia Portugalia. Antonescu dă mână liberă Gărzii de Fier pentru controlarea trenului la ieşirea din România. Bănuită că ar fi complotat la ucidere, Lupeasca e marea ţintă a complotului. Avertizat, Carol porunceşte ca trenul să treacă în viteză prin ultimele gări de pe traseu, conştient că ar putea avea surprize.

Când, la Timişoara, începe să se tragă asupra garniturii, îşi ia apoi “Duduia” şi o ţine strâns în braţe. Cei doi, lungiţi pe podeaua vagonului ca să se ferească de gloanțe, scapă cu viață dincolo de granița țării pe care o conduseseră un deceniu și pe care nu aveau să o mai vadă niciodată.

Aproape împreună, după moarte

După ce fug din Spania, care nu le dădea viză de ieșire, trec granița portugheză ascunși în portbagajul unei mașini. Cei doi amorezi se stabilesc la
Estoril, unde, în 1947, Carol se căsătorește în cele din urmă cu „Duduia”, în paşaportul căreia va scrie de acum: „Elena de România”.

Cinci ani mai târziu, Carol moare răpus de un violent atac de cord, la numai 59 de ani, iar Elena aproape nebună de durere este gata să coboare alături de el în mormântul din Panteonul Regal de la Mânăstirea Sao Vicente. Se spune că, după moartea lui Carol, o femeie misterioasă, elegantă și îndoliată, intra zilnic cu un braț de flori proaspete în Panteonul regilor Portugaliei. Scena se va repeta fără greș, încă 24 de ani, câți a mai trait Elena, ce va fi îngropată în 1977 tot aici, în Panteonul din Lisabona.

elena lupescu

În februarie 2003, sicriele celor doi au fost aduse în ţară, la manastirea Curtea de Argeş, unde Carol al II-lea se odihneşte la mănăstirea domnească, iar Elena – deşi ultima dorinţă a ei a fost să-şi doarmă somnul de veci la picioarele celui pe care l-a iubit până dincolo de viață – a fost îngropată într-un mormânt diferit, în curtea unei bisericuţe de lemn, la 500 de metri distanță.

Citește și

DOSAR SPECIAL Lucrezia Borgia – „văduva ucigașă' și inelul cu otravă

DOSAR SPECIAL Mița Biciclista, curtezana după care au suspinat regii Europei

DOSAR SPECIAL Amantele celebre ale secolului XX

ADRIAN CÎLȚAN | FOTO: WIKIPEDIA, REVISTA AGRESSIVE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Povestile voastre