DOSAR SPECIAL: Dieta grupelor sanguine

Cu câțiva ani în urmă medicul naturopat Peter DAdamo, după multe cercetări de antropologie și genetică- a ajuns la concluzia că fiecare grupă sanguină conține un mesaj genetic transmis de alimentația și stilul de viață al strămoșilor noștri, iar multe dintre aceste caracteristici ne afectează și pe noi.

Dieta grupelor sanguine


Meniu carnivor, vegetarian sau omnivor?

Dieta DAdamo s-ar putea rezuma într-o singură frază: „spune-mi ce grupă sanguină ai, ca să-ți spun ce să mănânci'. Potrivit nutriționiștilor care o recomandă, se pare că e bine pentru sănătatea ta să-ți stabilești meniul zilnic ținând seama și de grupa sanguină pe care o ai, mai mult, grupa ta de sânge îți va spune cu ce tip de alimentație te împaci mai bine: carnivoră, vegetariană sau omnivoră. Sigur că unele persoane, deși nu adoptă o alimentație potrivită grupei lor de sânge, nu au nicio reacție negativă deoarece capacitatea organismului lor de a se adapta este foarte mare, dar altele se confruntă cu alergii, boli de piele, maladii autoimune etc. La fel, poți constata că există alimente pe care tu le digeri bine dar care nu sunt tolerate deloc de o altă persoană ori că sunt femei ce reușesc să slăbească urmând un anume regim în timp ce altele, respectând aceeași dietă, nu reușesc să scape de kilogramele în plus? Toate acestea nu sunt întâmplătoare, ci depind de codul nostru genetic, care este marcat de grupa sanguină tot ea, grupa sangvină îți spune care alimente sunt mai bine tolerate de organismul tău, la ce boli ești predispusă și ce exerciții fizice sunt mai eficiente pentru tine.

Grupa de sânge 0
Grupa de sânge 0 este cea mai veche – se crede că a apărut acum 40.000 de ani. În acea vreme, oameni se hrăneau cu ce vânau și cu ce culegeau (fructe de pădure, rădăcini). Persoanele cu această grupă de sânge se bucură în general de un sistem digestiv puternic, care le permite să metabolizeze aproape orice, chiar și alimentele care nu le sunt recomandate.
Dieta: De obicei, persoanele cu grupa sanguină 0 se împacă excelent cu o dietă carnivoră. Ele pot mânca orice fel de carne: vită, pui, miel, oaie, vânat, pește. Din păcate, carnea pe care o consumăm azi, fiind prea grasă și tratată cu hormoni și antibiotice, favorizează maladiile cardiovasculare și cancerele. De aceea, este recomandabil să opteze pe cât posibil pentru carne săracă în grăsimi și să evite carnea grasă și pe cea procesată (mezeluri, slănină, cârnați etc.). Multe dintre persoanele cu grupa 0 nu suportă prea bine lactatele și cerealele. Așadar, dacă observă că aceste alimente nu le priesc, trebuie să le evite. În schimb, pot consuma la discreție legume și fructe.
Mișcare: Ca să nu aibă de suferit de pe urma dietei bogate în proteine animale este important să practice regulat exerciții fizice intense: aerobic, arte marțiale, alergare, înot etc.
Riscuri: Cei cu grupa 0 au un risc mai mare să sufere de astm, alergie, artrită, boli ale tiroidei (mai ales hipotiroidism), afecțiuni digestive (generate în special de aciditatea gastrică crescută).

Grupa de sânge A
Grupa sanguină A se presupune că a apărut în anii 25.000 î.C. Oamenii de atunci, primii fermieri stabiliți, aveau o alimentație de tip vegetarian.
Dieta: Organismul persoanelor care au această grupă de sânge agreează fructele, legumele, fructele de mare, cerealele. Nu suportă bine alimentația bogată în carne, iar lactatele le provoacă o hipersecreție de mucus în sinusuri și în căile respiratorii, de aceea principala lor sursă de proteine ar trebui să fie peștele, soia și vegetalele. De asemenea, le este recomandat să limiteze consumul de grăsimi și zahăr rafinat.
Mișcare: Ca să se mențină în formă, nu e obligatoriu să practice activități fizice intense, ci mai degrabă yoga, meditație, tai chi, exerciții de stretching.
Riscuri: Sunt mai expuși riscului de a suferi de boli cardiovasculare, diabet și cancer. Atenție, așadar, la stilul de viață și alimentație. De asemenea, gena alco­olismului s-a dovedit a fi mai frec­vent întâlnită la persoanele cu grupa A.

Grupa de sânge B
Se crede că primii oameni cu grupa de sânge B au apărut în jurul anilor 15.000 î.C. Per ansamblu, persoanele care au această grupă de sânge rezistă bine în fața multor maladii grave ale epocii moderne.
Dieta: Li se potrivește cel mai bine dieta de tip „omnivor'. Au nevoie de o alimentație cât mai variată, bazată pe cereale, legume, fructe, ouă, paste făinoase, dar și carne, în cantități moderate. Majoritatea celor cu grupa sanguină B se împacă foarte bine cu laptele și produsele lactate, din care pot consuma o mare varietate: lapte dulce, sana, iaurt, brânză etc.
Mișcare: Activitățile fizice recomandate sunt înotul, plimbările, tenisul, mersul pe bicicletă, drumețiile pe munte, golful.
Riscuri: Au un sistem imunitar puternic și rezistă mai bine bolilor degenerative severe. Sunt predispuși la alergii alimentare și la boli legate de vezica urinară și căile urinare.

Grupa de sânge AB
Grupa AB este cea mai rară și cea mai nouă, apărută se pare abia acum 1000-1200 de ani. Această grupă sanguină este de o mare complexitate biologică. Ea a moștenit atât caracteristicile grupei A, cât și pe cele ale grupei B.
Dieta: Cei cu grupa de sânge AB pot combina dietele recomandate în cazul grupelor A și B, adică regimul vegetarian cu cel omnivor, cu mențiunea că este mai sănătos pentru ei să se axeze pe lactate (mai ales iaurt și chefir), legume, produse din soia, pește, fructe de mare și mai puțin pe carne. Este preferabil să evite alcoolul și cafeina, în special în situațiile de stres.
Mișcare: Le este recomandat să alterneze activitățile relaxante cu cele solicitante: de exemplu, trei zile de mers pe bicicletă sau alergare, urmate de două zile de yoga sau tai chi.
Riscuri: Se pare că persoanele cu grupa de sânge AB au cel mai puternic sistem imunitar dintre toate grupele. Au mai puține probleme legate de alergie, dar prezintă un risc mai mare pentru anemie și boli cardiace.

Foto: 123rf

Citeste și:

DOSAR SPECIAL, diete care funcționează: REGIMUL DISOCIAT

DOSAR SPECIAL Diete care funționează: MONTIGNAC

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povestile voastre