Doi medici chinezi infectați cu Covid au devenit… negri în urma tratamentului

Aflați în prima linie a luptei împotriva coronavirusului, medicii sunt permanent expuși îmbolnăvirii. Stă mărturie numărul impresionant de cazuri. Dar asta nu este o surpriză pentru ei. Surpriză a fost pentru doi medici chinezi infectați cu Covid care au devenit negri în urma tratamentului.

Dr. Yi Fan și dr. Hu Weifeng sunt doi medici chinezi, ambii în vârstă de 42 de ani, care lucrau în Spitalul Central din Wuhan, localitate din care a izbucnit ceea ce a devenit pandemia de coronavirus. Amândoi au luptat pentru viețile semenilor, aflându-se în prima linie. Dar pentru că și medicii se îmbolnăvesc – sau mai ales medicii! – pe 18 ianuarie au fost diagnosticați cu COVID-19 și transferați mai întâi la Spitalul de Pneumologie din aceeași localitate. Starea lor de sănătate s-a deteriorat rapid, ambii aflându-se la granița dintre viață și moarte. Pentru a-i salva, colegii de breaslă din secția de terapie intensivă în care se aflau internați i-au conectat pe amândoi la o aparatură numită ECMO (oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană). Această procedură este folosită în cazurile foarte grave de insuficiență cardiacă și respiratorie, înlocuind funcția inimii și a plămânilor prin pomparea oxigenului în sânge din afara corpului.

93876381_2419921791441779_7211100457618374656_n

Dr. Yi, cardiolog ca specializare, a stat conectat la acest aparat timp de 39 de zile până să existe un semn că starea lui se poate îmbunătăți. Pentru celălalt, dr. Hu, urolog, au fost necesare 45 de zile, aflându-se într-o condiție de sănătate și mai severă. După ce și-au revenit, cei doi medici au constatat cu stupoare că pielea lor, din albă devenise… neagră.

Dr. Li Shusheng, medicul care s-a ocupat de cei doi, a explicat că fenomenul a fost declanșat de un medicament administrat la începutul tratamentului, pentru că virusul le atacase și deteriorase ficatul. Practic, înnegrirea pielii a produs un dezechilibru hormonal care a avut acest efect secundar.

Parțial recuperat în prezent, dr. Yi a declarat că boala l-a traumatizat și că momentan nu este capabil să se deplaseze în mod independent. Cât privește culoarea neagră a pielii, el a spus că după ce s-a văzut a avut deseori coșmaruri. Pentru a depăși obstacolul psihologic a avut nevoie de consiliere, fiindu-i oferită în cadrul spitalului în care încă se află internat. Despre celălalt pacient, dr. Hu, personalul medical care îl îngrijește este îngrijorat pentru starea sănătății sale mintale ca urmare a șocului suferit. Medicul urolog chinez și-a recăpătat capacitatea de a vorbi abia pe 11 aprilie.

Specialiștii susțin că la ambii culoarea pielii va reveni la normal după ce funcția ficatului se va îmbunătăți. Cei doi medici sunt încă internați în secția de terapie intensivă a aceluiași spital, fiind atent monitorizați.

Foto: Facebook

Citeste și:

Ritualurile cu cadavre umane ale canibalilor

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Povesti adevarate