Doctorul de afaceri

Istoria Ozanei Giușcă este chiar istoria puterii de a lupta. După ce a trecut printr-un faliment de un milion de dolari care ar fi prăbuşit speranţele oricui, a reuşit să îşi întoarcă afacerea într-o nouă direcţie şi, amestecând ştiinţă, îndrăzneală şi creativitate, să o transforme într-o poveste de succes.

doctor de afaceri

Uneori, viaţa unei femei arată ca o linie dreaptă, un parcurs simplu de la un cap la altul. Alteori însă apare schimbarea. Apare câte un viraj brusc, un suiş ori un coborâş, iar drumul devine abrupt sau întortocheat. Viaţa Ozanei Giușcă, pornită ascendent şi promiţător în Marea Britanie, ca expert în afaceri şi antreprenor, a implicat la un moment dat şi o alegere capitală, o încercare extrem de dură ce putea să-i schimbe complet cursul existenţei.

„Am absolvit în 2000, cu un MBA, Business School din Anglia, am lucrat câţiva ani în City-ul londonez şi am avut în 2003 propria firmă de consultanţă ce oferea marilor companii asistenţă în dezvoltări de proiecte în România, care a avut un succes deosebit şi a început să îmi ofere o viaţă frumoasă: vacanţe peste tot prin lume, automobil scump, un sediu elegant în centrul oraşului şi tot mai mult personal pentru companie. După 2007,
am accesat fonduri europene pentru a-mi dezvolta afacerea. Însă, în 2008, când criza economică a lovit cel mai puternic, au apărut şi problemele care, e adevărat, nu erau doar ale mele, dar asta nu era nici pe departe o consolare. Criza a determinat băncile implicate în tranzacțiile la care lucram să oprească finanțările și m-am trezit cu 12 angajați pe care nu îi mai puteam plăti, cu credit de un milion de dolari pe care nu îl mai puteam susține și fără venituri deloc.

Lovitura a fost cumplită, iar schimbarea în viaţa mea a fost totală: frământări şi zeci de nopți nedormite, întrebându-mă ce să fac, concediat, cu durere în suflet, oamenii (am rămas cu doi pe care cu greu îi plăteam), am rărit și cu prietenii, pentru că nu voiam să știe cât de greu îmi era, dar și pentru că nu puteam să îmi permit absolut nici o cheltuială. Ajunsesem să nu mai ies nici măcar la o cafea, iar ceea ce m-a durut cel mai tare a fost că a trebuit să apelez la sprijinul părinţilor pentru a mă descurca. Tata, Lucian Giuşcă, un nume extrem de respectat în mediul de afaceri românesc, a fost obligat să facă împrumuturi ca să mă ajute să fac faţă falimentului, ba el îmi trimitea chiar şi mâncare deoarece cu mare greutate îmi puteam cumpăra, povesteşte Ozana.

Cursuri, cu ultimii bani

Căderea din răsfăţul unui trai uşor şi îmbelşugat într-o bătălie zilnică pentru fiecare bănuţ a fost brutală şi ameţitoare, însă a avut parcă şi efectul unei palme primite, care a îndârjit-o cumplit: „Acesta a fost punctul de cotitură din existenţa mea. Am investit ultimii bani împrumutaţi într-un curs, la Londra, unde am realizat că există multe feluri în care se pot atrage clienți şi se poate dezvolta o afacere și că resursele se găsesc atunci când știi ce ai de făcut. Astfel, am descoperit că existau strategii, pe care dacă le știam și le aplicam  la afacerea mea, nu aș fi ajuns în pragul falimentului, iar întrebarea cea mai profundă a fost: sunt în businessul potrivit? Și răspunsul a fost NU!

Atunci am decis să nu aplic ce am învățat pe afacerea mea, dar să stimulez, să “vindec” companiile prietenilor şi ale foștilor mei clienți. Şi așa am început să am succes, iar rezultatele bune şi creşterile spectaculoase au apărut aproape instant. Şi-a plătit cu ultimul ei card de credit drumul, cazarea şi cele necesare în capitala Marii Britanii şi a început să studieze. Un curs, apoi mai multe, apoi expuneri şi seminarii ale unor mari specialişti în afaceri şi finanţe: Jay Abrahams sau Chet Holmes. Dar omul care a făcut pentru ea un miracol, cel care a învăţat-o să se reinventeze ca femeie de afaceri, schimbând modul de abordare faţă de provocările acestei lumi complicate şi instabile, a fost Tony Robbins, cel despre care se spune că stăpâneşte arta de a face imposibilul posibil.

Un alt fel de om de afaceri

dr de afaceri 2

Aşa a învăţat paşii prin care se poate redresa o afacere, prin care modelul de bussines al unei companii în agonie poate fi rescris ca să devină profitabilă: schimbând, făcând ceva altfel, diferit. A învăţat, întocmai ca un student la medicină ce află cum se vindecă un om, care sunt “medicamentele” şi paşii către salvarea unei firme de la optimism, creativitate şi curajul aplicării de metode noi, de standarde şi linii de business diferite, la reenergizarea şi motivarea oamenilor, fiindcă oamenii sunt pe primul loc în orice companie. Şi astfel, pas cu pas, a început să aibă
succes, iar rezultatele bune şi creşterile spectaculoase de cifre de afaceri şi de profituri au apărut aproape instant şi în companiile clienţilor ei, şi în noua sa firmă de consultanţă – Bridge Europe Consulting.

Prima reuşită după absolvirea cursurilor i-a adus în conturi 50.000 dolari, apoi într-o lună alţi 50.000, în două luni 200.000… A înţeles atunci că reuşise şi că învinsese criza. Că devenise din nou un om de afaceri prosper, însă de un fel diferit. „Am construit instrumente de diagnoză a unei afaceri, pentru alți antreprenori, adică exact ce mi-aș fi dorit să am eu, înainte să ajung la faliment, pentru a ajuta mult mai mulți proprietari de companii mici, şi am conceput instrumente automate, care livrează fără că cineva să fie fizic acolo, direct cu clientul. Am pus o platformă online, Tooliers, sub aceste instrumente, pentru a putea avea acces la proprietari de afaceri din întreaga lume, fiindcă România niciodată nu a fost pentru mine o graniță.

La 40 de ani pot spune că mi-am descoperit menirea în viață: să ajut companiile mici și mijlocii (de la cele cu un singur angajat până la companii cu 500) să crească, să se transforme la superlativ și să fie în competiție directă cu cei mari și tari, să lupte cu aceştia de la egal la egal. În economia de azi, acest lucru este posibil doar atunci când știi ce faci. Iar eu am descoperit ce trebuie făcut și ajut acum sute de firme să își depășească propriile limite. Am şi o ţintă ambiţioasă: până în 2022 să ajut un million de companii să își dubleze şi tripleze profiturile.

Fiul meu vorbeşte trei limbi

Astăzi, Ozana Giuşcă este din nou un antreprenor de mare succes, o femeie de afaceri care acordă consultanţă în toată lumea: Bruxelles, Los Angeles,
Dubai, Marea Britanie, România, Franţa, Olanda şi din nou Belgia ori Statele Unite. Un du-te vino permanent care însă o ţine în formă, o motivează şi
îi oferă ocazii de a consuma adrenalină şi de a trăi viaţa din plin.

„Susţin prezentări în diverse oraşe, ţări, continente, pentru a împărtăşi ceea ce ştiu cu alţi antreprenori dornici să își crească afacerile şi care nu ştiu ce şi cum să facă, iar de curând sunt şi autor de carte. Am scris un volum, “Calea cea mai scurtă spre succesul în afaceri”, care adună 101 tactici cu cel mai mare impact asupra unei afaceri – a mea, dar şi a clienţilor noştri. Prefer să apelez la mentori care sunt cei mai buni din lume în ceea ce fac, aşa cum sunt, de pildă, Frank Kern sau Gerry Robert, la fel cum lucrez şi cu cu cei mai buni angajați. Am personal permanent în România, dar am subcontractori permanenți pe toate continentele, fiindcă am învățat că externalizarea la specialiști este cea mai rentabilă, chiar dacă trebuie să plăteşti sume mari de bani. Pentru că primești în schimb valoare.

Ozana trăieşte, aşa cum spune ea însăşi, de cinci ani încoace şi miracolul de a fi mamă. Are un băieţel, pe nume Sebastian, care locuiește în Bruxelles, pentru că acolo lucrează și partenerul ei, Jorge de Andrade, cel care „mă susține și mă suportă. Sebi e un copil teribil de inteligent, care vorbește trei limbi: – engleză, franceză și română – şi care „merge împreună cu noi în vacanță în diverse locuri, astfel că a fost în peste 20 țări, de pe patru continente. Vedeţi, eu nu accept niciodată o situație așa cum e, dacă eu vreau să fie altfel. Așa că pun întrebări care mă fac să găsesc și soluții. Din dorința mea de a face altceva decât restul, de a face lucrurile altfel, mi-am dezvoltat această abilitate de a gândi diferit și de a pune alte întrebări decât își pune marea majoritate. Este extrem de simplu să găseşti soluţii dacă ştii ce întrebări să pui, mai spune Ozana Giuşcă.

Adrian Cîlțan

Foto: Dan Borzan, bridgeeuropeconsulting.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Cariera