Omul a evoluat foarte mult pe parcursul a două milioane și jumătate de ani, mai exact din momentul în care acesta a introdus carnea, dar și măduva în dieta sa, acestea fiind procurate prin vânarea animalelor de dimensiuni mari.
Totuși, din punct de vedere alimentar, evoluția nu prezintă schimbări drastice. În esență, o dietă sănătoasă din ziua de astăzi poate fi ușor comparată cu dieta sănătoasă a unui om preistoric. Bineînțeles, este vorba despre obiceiurile alimentare, nu despre o dietă de slăbit. De altfel, există experți care sunt de părere că omul modern ar trebui să-și comande mâncare dintr-un meniu din Epoca de Piatră.
Iată cât de multe (nu) s-au schimbat de când omul a descoperit gustul cărnii!
Cum arată dieta unui om din Epoca de Piatră?
Primii oameni consumau, în principal, carne și peste rezultate din vânat, precum și o cantitate semnificativă de materie vegetală (semințe, nuci, fructe și legume). În comparație cu dietă omului modern, singurele lucruri care lipseau erau cerealele și fainoasele – și asta doar pentru că agricultura nu fusese descoperita încă.
În timp, lucrurile menționate au fost descoperite și de cercetători și oameni de știință. Un aspect luat în calcul de aceștia constă în faptul că oamenii din Epoca de Piatră fuseseră poate mai sănătoși decât omul modern. S-a ajuns astfel la o dietă contemporană – a anilor 1970 – care a fost modelată după dietă omului preistoric.
Cum se prezintă dieta Paleo?
Dieta Paleo îi este atribuită lui Walter Voetglin, un gastroenterolog al anilor 1970. Acesta susținea faptul că abordarea unei diete asemenatoare cu cea a oamenilor din paleolitic ne-ar putea face mai sănătoși. Important este faptul că dieta concepută de Voetglin a fost susținută și de alți nutriționiști și medici, chiar și de reprezentanți actuali ai acestui domeniu. Aceștia susțin, la unison, faptul că dieta Paleo reduce riscul de a dezvolta afecțiuni precum diabetul, boala Crohn, indigestie și obezitate, printre altele.
Această dietă este bazată pe consumul de peste și carne, nuci, semințe, fructe și vegetale – practic dieta unui om preistoric. Prin urmare, se evită complet cerealele, produsele făinoase, lactatele și orice tip de zahăr (cu excepția mierii).
Totodată, dietă Paleo interzice consumul oricărui tip de aliment procesat. Apoi, carnea consumată trebuie să provină de la animale hrănite cu iarbă, anume să fie cât mai naturală cu putință.
Evident, un aspect pe care această dietă nu îl ia în calcul este locația. Oamenii preistorici din emisfera nordică nu aveau acces constant la semințe, nuci, fructe și legume. Astfel, dieta lor implică cu precădere consumul de carne, dar și al altor părți din animalul vânat, pentru a suplini deficiențele alimentare cauzate de lipsa alimentelor menționate.
Cât de sănătos era, totuși, omul din Epoca de Piatră?
Omul din Epoca de Piatră era într-atât de sănătos încât noi, în ziua de astăzi, nu ar trebui să abordăm o dieta full-Paleo, după cum s-ar spune. Mai exact, studiile asupra mumiilor antice au arătat faptul că majoritatea oamenilor preistorici sufereau de ateroscleroză, aceasta fiind asociată cu alimentația. Apoi, trebuie menționat și faptul că majoritatea copiilor din Epoca de Piatră nu trăiau mai mult de 15 ani.
Astfel, nu se poate spune că dietă preistorică era cea mai sănătoasă dietă pe care omul a respectat-o vreodată.
Ceea ce contează este aportul de nutrienți, vitamine și minerale, pe lângă consumul regulat de carne, peste, fructe și legume. Pentru a vedea cum arată un meniu sănătos, ideal pentru menținerea sau pierderea greutății, poți aruncă o privire asupra dietei NUPO – o dietă de tip VLCD care nu necesită intervenția unui nutriționist!
Aceasta îți poate spune cum stau lucrurile la capitolele alimentație sănătoasă și prevenirea luării în greutate, printre altele!