Dezvoltare personală: Cum găseşti sensul în viaţa ta?

Toate aceste gânduri sunt adunate în jurul ideii de sens şi apar din ce în ce mai des în mintea oamenilor. Adevărul este că odată ajunşi la un anumit nivel evolutiv lucrurile materiale concrete şi aflate la îndemâna oricui nu aduc împlinire personală, pot doar să contribuie la ea.

Din această cauză văd din ce în ce mai mulţi oameni orientaţi spre zona de voluntariat şi sprijin reciproc (aproape) necondiţionat.

Era o poveste din zona Orientului Îndepărtat cu un om simplu care s-a iluminat. Şi, oamenii curioşi să vadă ce e diferit cu el, s-au dus să-l întrebe: ”Ce făceai înainte să te iluminezi?” ”Păi, plantam orez, culegeam orez”, spune el. ”Şi acum, ce faci?” ”Plantez orez, culeg orez”.

Un client mi-a spus o dată: ”Vreau să fac ceva cu totul extraordinar şi nemaipomenit, să fiu de neînlocuit, să fiu special.” Ei bine, de fapt, fiecare dintre noi este special şi e important să vadă singur asta. Apoi vor vedea şi ceilalţi.

Iată câteva lucruri la care merită să te gândeşti dacă vrei să readuci sensul în viaţa ta:

1. Uită-te la viaţa ta în general, la rolurile pe care le joci: fiică, iubită/ soţie, mamă, rolul de la servici, prietenă, şi altele pe care poate le ai. Trece-le în revistă şi evaluează cum te simţi în fiecare dintre ele. Apoi, pentru fiecare în parte, ia următoarele lucruri în considerare.

2. Ce crezi despre fiecare rol în parte? Ce este important pentru tine? Aceasta este lista de valori şi credinţe care te susţin în fiecare dintre rolurile pe care le ai. S-ar putea ca ele să se suprapună de la rol la rol, până la urmă toate fac parte din tine.

3. Ce resurse interne te susţin în rolul respectiv (poate fi creativitate, comunicare, răbdare, etc.). Ce abilităţi ai ca să te dezvolţi pe tine şi pe ceilalţi în acel rol?

4. Ce faci concret în rolul tău acum? Cum te comporţi? Listează concret lucrurile pe care le faci.

Şi apoi uită-te mai sus: e vreun conflict cu nivelul de valori sau nu?

5. Care sunt lucrurile pe care le ai de făcut în acest moment? Care sunt obiectivele tale pentru rolul pe care-l analizezi?

6. Aici intervine ideea, foarte importantă din punctul meu de vedere, a responsabilităţii. De multe ori când ne gândim la lucrurile pe care ni le propunem, uităm că sunt unele aspecte care nu depind de noi şi ne enervăm când ele nu ies cum am vrut. În ceea ce-ţi propui, care este responsabilitatea ta?

Cât ţine de tine din ce-ţi propui? Cum ajustezi obiectivele tale (ceea ce-ţi doreşti) astfel încât să fii sigură că dai tot ce poţi pentru a ajunge acolo unde-ţi doreşti?

7. Iar ca să faci ceva cu adevărat remarcabil, eu întreb: Cât de bine faci ceea ce faci astăzi?

Vei avea astfel un tablou amplu a ceea ce se întâmplă în viaţa ta acum. Şi, dacă-l priveşti în ansamblu, ca un puzzle format din foarte multe piese, vei vedea sensul general răspunzând la întrebarea: Pentru ce, mai mult decât mine, sau pentru cine, contribuie toate aceste lucruri?

Apoi te poţi gândi la schimbare. Pentru fiecare din roluri poţi face schimbarea pe orice plan doreşti, pas cu pas. Dar, înainte de asta, uită-te din nou la ceea ce faci acum şi aici, oricât de mărunt ar fi.

Când ceea ce faci acum faci cu dăruire şi implicare maximă, trăind momentul prezent şi căutând măiestria, atunci va veni şi sensul. De la sine. Sau va veni pasul spre următorul lucru care duce la sens.

Cum se spunea în filmul lui Wayne Dyer, The Shift (Schimbarea), lasă fluxul Universului să curgă prin tine şi te vei simţi inspirat. Nu te mai opune, crezând că sensul este găsit de mintea egotică, ci lasă-ţi inima să îţi spună cât de bine rezonează cu lucrurile pe care le faci. Lucruri pe care să le faci din ce în ce mai bine.

Şi, ca să închei un pic filosofic, un înţelept spunea că sensul vieţii se află undeva la intersecţia dintre cer şi pământ. Nici prea mult ego şi material, nici prea mult spirit nu sunt bune, e nevoie de echilibru dintre cele două. Când acest echilibru îl simţim profund în inimă, atunci vom găsi sens în absolut orice lucru din jurul nostru, cât de mic ar fi el.

Anca Petrescu
Professional Coach

http://goals2life.ro

Vezi si Fii recunoscatoare vieţii şi o sa primeşti înzecit
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Psihologie