Dezastrul de la Cernobîl a crescut numărul cancerelor de tiroidă. Tu câți ani aveai atunci?

Depisteaza la timp cancerul de tiroida

Cancerul tiroidian este principala şi cea mai frecventă boală pusă de specialiștii din întreaga lume pe seama exploziei reactorului de la Cernobîl care a avut loc la 26 aprilie 1986 la ora 1.20 noaptea.

Depistează la timp cancerul de tiroidă

Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 300 de mii de oameni din întreaga lume se îmbolnăvesc anual de cancer tiroidian. Cauzele acestei maladii nu sunt pe deplin cunoscute, însă specialiștii leagă numărul mare de cazuri de moștenirea genetică și de expunerea la unele radiații. Pentru România, dezastrul de la Cernobîl din 1986 a însemnat și o creștere alarmantă a numărului de îmbolnăviri. Copiii de atunci, adulții de astăzi, sunt cei care au un risc crescut de cancer tiroidian.

Simptome

Durerea din zona glandei tiroide, dureri în gât și la urechi, modificările vocii, răgușeală în lipsa unei răceli, dificultate la respirație și la înghițire, tuse uscată și continuă, apariția unor noduli…  iată o bună parte din simptomele care anunță o problemă cu această glandă. De altfel, orice umflătură din zona gâtului ar trebuie să vă pună pe gânduri.

Cele mai frecvente cancere tiroidiene sunt depistate la femei.

5 la sută dintre nodulii care apar la nivelul glandei tiroide au potențial malign.

Din fericire aparatele și tehnologia de ultimă generație permite monitorizarea nodulilor, aceasta fiind soluția diagnosticării cancerelor în stadii incipiente, cu șanse mari de vindecare pe termen lung.

Cancerul tiroidian este de patru tipuri: papilar, folicular, medular şi cancer tiroidian anaplazic. Stabilirea tipului se face prin analiza celulelor la microscop. În general, cancerul tiroidian papilar și folicular au un prognostic foarte bun cu șanse mari de vindecare, cancerul medular, însă, este rar și nu are legătură cu radiațiile. Cancerul anaplazic este extrem de rar, foarte agresiv cu probabilitatea de a se extinde la ganglionii limfatici. De aici și mortalitate ridicată.

Cancerul tiroidian este destul de frecvent întâlnit în cazul gușilor nodulare, și mai ales în gușile uninodulare. România este o țară cu deficit de iod, iar în rândul populației se găsesc foarte mulți oameni cu gușa endemică, aproape 20-30% din populație.

Aparatele de bronzare – risc maxim de cancer

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate