Dexametazona, medicamentul ieftin folosit de britanici pentru a reduce rata mortalității cauzate de infecțiile cu noul coronavirus

Sistemul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie utilizează din 16 iunie DEXAMETAZONA pentru a trata bolnavii în stare gravă de coronavirus.

Medicamentul din familia steroizilor reduce, potrivit unui studiu major, mortalitatea cauzată de infecția cu noul coronavirus, a anunțat ministrul Sănătății, Matt Hancock, citat de Digi 24.

„Lucrăm cu NHS pentru a include dexametazona în tratamentul standard contra COVID-19 începând din această după-amiază”, a declarat Hancock, în mediul online.

Dexametazona, medicamentul ieftin folosit de britanici pentru a reduce rata mortalității cauzate de infecțiile cu noul coronavirus

Tot el a precizat și că Regatul Unit dispune de 200.000 de tratamente gata de utilizare.

Dexametazona reduce mortalitatea cu o treime la pacienții cei mai grav bolnavi de COVID-19.

Așa arată primele rezultate ale unui studiu clinic de amploare. Studiul a fost calificat marți, 16 iunie, drept „o descoperire extraordinară”.

„Dexametazona este primul medicament despre care se constată că îmbunătățește supraviețuirea în cazurile de COVID-19”, au indicat, într-un comunicat, responsabili din cadrul studiului britanic Recovery.

Potrivit acestora, „un deces din opt ar putea fi evitat datorită acestui tratament la pacienții ventilați artificial”.

„Acesta este un pas important înainte în căutarea de noi modalități de tratare a pacienților cu COVID”, a declarat într-un alt comunicat profesorul Stephen Powis, directorul medical al NHS.

„Dexametazona nu este scumpă. Este deja comercializată și poate fi folosită imediat pentru a salva vieți în întreaga lume.”

Administrarea medicamentului la copii

„Mesajul de luat acasă: dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice și este destinată bolilor grave.

Administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum și nici după pandemie”, spune medicul Mihai Craiu, potrivit Libertatea.

Medicamentul nu este eficient în cazul pacienților cu simptome ușoare ale infecției

În cadrul studiului Recovery, 2.104 pacienți au primit acest tratament (pe cale orală sau intravenoasă), timp de 10 zile.

Prin comparație cu 4.321 de alți pacienți cărora nu le-a fost administrat, cercetătorii au concluzionat că tratamentul a redus cu o treime mortalitatea la pacienții ventilați mecanic.

În plus, mortalitatea a fost redusă cu o cincime la pacienții cu simptome mai ușoare, cărora le-a fost administrat oxigen printr-o mască, fără intubare.

Pe de altă parte, tratamentul nu a demonstrat niciun beneficiu în cazul pacienților care nu necesitau asistență respiratorie.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Ieși la terasă? Riști să te infectezi cu noul coronavirus? Set de reguli care te feresc de temutul virus!

Alimentele bogate în vitamina D nu pot acoperi doza zilnică recomandată unui adult. Cum putem compensa?

O cercetare asociază grupa de sânge cu riscul mai redus de infectare cu noul coronavirus

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate