Devas – muzica de relaxare si meditatie

Devas, Cristian Serbanescu, Dragos Cucos, Ionut Catarama
In primavara anului 2010, Cristian Serbanescu (vioara), Dragos Cucos (sintetizator) si Ionut Catarama (vioara) au hotarat sa porneasca pe cont propriu si sa puna bazele unei formatii. Toti trei absolvisera Academia de Muzica din Cluj, insa, in timp ce doi dintre ei erau angajati ai Filarmonicii, Dragos alesese cariera de profesor de muzica in Brasov.

„La un moment dat, am avut sansa unui proiect care ne-a obligat sa luam o decizie: sa continuam in acelasi mod, la Cluj, impartindu-ne timpul si atentia intre Filarmonica si Devas, sau sa facem o schimbare majora, iar Devas sa devina proiectul nostru principal. Am considerat ca, fara aceasta schimbare, Devas nu va putea creste, asa ca ne-am mutat la Brasov“, povestesc cei trei.

Au inceput sa repete, sa compuna si sa inregistreze intr-un garaj, iar satisfactia aparitiei primului album a fost cu atat mai mare cu cat toti trei au fost si interpreti, si ingineri de sunet.

Dupa sase luni, a aparut Androginal Symphonicity – un exercitiu de dictie, la prima vedere, in realitate o sinteza a mesajului lor: muzica, la fel ca iubirea, este un limbaj universal, care nu tine cont de nici un fel de bariere. „Se poate spune ca ceea ce urmarim noi sa facem este o muzica inspirationala. Fiecare dintre membrii trupei are studii muzicale clasice, prin urmare si muzica noastra are un filon clasic.“

Devas

Pe www.devas.ro poti sa-i asculti, poti sa la cunosti proiectele si poti sa comanzi albumul Androginal Symphonicity.

 Cine sunt cei trei?

Cristian, vioara, povesteste ca, de copil, „viata mea a fost o aventura si asa o privesc si azi. La varsta de sase ani, parintii m-au indrumat catre studiul viorii, ceea ce a insemnat mult timp petrecut cu vioara. Ca orice copil, imi doream sa merg afara si sa ma joc cu prietenii.

A fost o perioada de sacrificiu in favoarea muzicii, insa care apoi si-a aratat roadele. Pasiunea pentru muzica a crescut odata cu varsta, descoperind treptat frumuseti nebanuite. In afara de muzica, mi-a placut de mic sportul: tenisul de masa, inotul, mersul cu bicicleta, calatoriile, plimbarile in natura. Ulterior m-am apropiat de practica yoga si aikido.“

Dragos, sintetizator, crede ca „a fi artist inseamna sa daruiesc prin muzica ceea ce am mai frumos in fiinta mea. Aceasta daruire de sine este un sentiment de implinire si datator de fericire, si implica o responsabilitate fata de mine insumi, aceea de a fi intr-o forma foarte buna mai mereu.

Ca sa ajung aici, urmaresc ca tot ce fac sa fie legat de arta, de frumos, sa ofere echilibru si armonie. Imi place foarte mult sa ascult muzica de calitate care pe de o parte ma relaxeaza, iar pe de alta parte imi da idei noi, creatoare, muzicale.

Adeseori, atunci cand imi place o melodie sau un album, le ascult de mai multe ori si apoi le interpretez la pian – pianul este un prieten foarte bun care ma poarta in lumi muzicale minunate inca de cand am inceput studiile in 1990, la Liceul de Muzica din Piatra-Neamt.“

Ionut, vioara, recunoaste ca familia a avut un rol important in formarea lui ca artist: „Totul a pornit de la bunicul meu, care mi-a insuflat pasiunea pentru muzica, invatandu-ma sa cant la acordeon la varsta de patru ani. Parintii mei sunt pasionati de muzica, e drept, muzica populara in special, dar asta nu a facut decat sa cultive si mai mult atractia mea spre frumusetea muzicii, indiferent de genul ei.“

Prin urmare, a fost firesc ca prima lui pasiune sa fie vioara, iar in afara de muzica, isi imparte timpul practicand hobby-uri diverse: „fac yoga, inot, joc tenis de masa, badminton, imi place sa joc sah, imi plac jocurile de inteligenta, drumetiile si gatitul“.

Succesul stilului pe care cei trei il promoveaza i-a ajutat ca, in doi ani de la infiintarea trupei, acestia sa aiba deja un turneu european – The Beginning, in toamna anului 2010, in cadrul caruia au interpretat prelucrari din repertoriul international –, dar si concerte in tara, odata cu aparitia creatiilor proprii, pe care le combina cu melodii celebre.

Catalina Ioancea; foto: arhiva personala a trupei Devas.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Shtiu.ro
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Vedete