Despre refluxul gastro – esofagian

Despre refluxul gastro – esofagian

Din punctul de vedere al gastroenterologului problema nu mai este atat de simpla.

In primul rand trebuie stiut ca exista o diferenta intre reflux gastro-esofagian si varsatura. Refluxul inseamna reintoarcerea continutului gastric in esofag sau chiar in cavitatea bucala fara efort prealabil de a varsa, pe cand varsatura apare cu efort si senzatie de greata anterioara.

Refluatul poate fi format doar din sucul gastric si produce o senzatie de arsura de-a lungul traiectului esofagian-termenul medical fiind cel de pirozis, dar poate sa vina inapoi pe esofag chiar pana in gura, fie doar ca acid, fie alcatuit si din mancare partial digerata amestecata cu sucul gastric si atunci se numeste regurgitatie.

Este posibil ca si continutul duodenal, care include si bila, sa se intoarca in stomac sau chiar in esofag si atunci apare gustul amar iar termenul medical este de reflux duodeno-gastric.

Acest refluat, indiferent de continut, poate apare in mod normal, fiziologic, daca mancam copios la o masa sau daca ne aplecam imediat dupa aceasta, insa dispare rapid, spontan sau cu ajutorul medicatiei mai sus-mentionate, fara a reapare.

Daca exista o presiune crescuta la nivelul abdomenului (prin crestere ponderala importanta si relativ rapida, sarcina, acumularea de lichid intraabdominal-ascita, de diverse cauze) sau daca inelul ce face legatura dintre esofag si stomac este slabit (in unele cazuri prin aparitia herniei hiatale), refluxul va apare mult mai frecvent si va tine mai mult, impietand calitatea vietii persoanei respective. Aici intervine gastroenterologul, care va prescrie atat tratamentul cel mai eficient cat si analizele care trebuie facute pentru a diferentia un reflux necomplicat ( cea mai importanta fiind endoscopia digestiva superioara) de diferitele boli ce pot fi initiate de acesta (esofagita de reflux, esofagul Barrett, stenoza sau ulcerul esofagian, diverse afectiuni respiratorii sau de sfera ORL).

O problema importanta este aceea ca nu exista o corelatie intre severitatea simptomelor resimtite de pacient si severitatea leziunilor gasite la efectuarea endoscopiei, ba chiar se pare ca pirozisul si regurgitatiile cele mai severe si frecvente apar in cazul unui esofag aparent normal la endoscopia superioara clasica iar simptomele cele mai blande apar in cazul esofagului Barrett, care presupune leziuni importante endoscopice si care, din pacate, se coreleaza cu riscul dezvoltarii unui anumit tip de cancer esofagian.

In general, persoanele sub 40-45 de ani, nefumatoare, fara antecedente in familie de cancere digestive si care nu prezinta asa-numitele semne de alarma (scadere ponderala mare in timp scurt, anemie feripriva, dureri in capul pieptului peristente inclusiv nocturne, varsaturi cu sange sau scaune cu sange digerat-melena) pot “sari” initial etapa endoscopiei superioare si pot opta pentru tratarea empirica a refluxului cu ajutorul gastroprotectoarelor in asociere eventual cu stimulatorii ale motilitatii normale eso-gastrice (Motilium). Daca dupa terminarea tratamentului simptomele de reflux gastro-esofagian reapar rapid sau chiar persista, endoscopia digestiva superioara este absolut necesara.

In cazul persoanelor peste 45 de ani, fumatoare, cu reflux indelungat si mai ales cu semnele de alarma prezente, endoscopia superioara este investigatia de prima intentie! Trebuie sa fie clar tuturor ca in zilele noastre bolile digestive grave sunt foarte frecvente si, din nefericire, fara prea multe solutii terapeutice, astfel ca mai bine suportam o investigatie care nu este neaparat neplacuta (endoscopia superioara se poate face si cu sedare) decat sa o amanam pana cand nu se mai poate face nimic!

Ce se vizualizeaza in timpul acestei investigatii:

  •  eventualele leziuni produse de refluatul acid gastric la nivelul laringelui,
  •  aspectul mucoasei esofagiene (leziunile de esofagita produse prin reflux apar intotdeauna incepand din esofagul inferior si pot progresa in sus; prezenta sau absenta esofagului Barrett (un tip special de esofagita, ce impune prelevarea biopsiilor; existenta ulcerului esofagian, a stenozei peptice cauzate de refluxul sever indelungat sau chiar a adenocarcinomului esofagian, tip special de cancer produs prin progresia esofagului Barrett si care apare doar in cazul existentei acestuia, deci a refluxului gastro-esofagian),
  •  aspectul jonctiunii dintre esofag si stomac unde se poate vizualiza existenta unei eventuale hernii hiatale ce favorizeaza refluxul,
  •  aspectul continutului si mucoasei gastrice si duodenale precum si
  •  miscarile (peristaltica) normale sau nu ale intregului tract digestiv explorat.

Momentan sunt disponibile in centrele tertiare din Romania unele metode aplicate in timpul endoscopiei superioare clasice ce pot evidentia leziuni de esofagita minime, invizibile in lumina alba sau modificari ce impun prelevarea de biopsii tintite din acele zone (endoscopia cu magnificatie, cromoendoscopia, endoscopia cu NBI).

 

Trebuie subliniat faptul ca nu este obligatoriu ca o esofagita severa sa evolueze la esofag Barrett, acesta putand apare pe un esofag normal endoscopic sau pe o esofagita blanda, insa daca exista Barrett cu modificari de displazie severa la examinarea microscopica a biopsiilor, evolutia este obligatorie la adenocarcinom esofagian! De aceea este posibil ca medicul gastroenterolog sa recomande controlul endoscopic la un anumit interval, in cazurile care o impun!

Alte investigatii a caror utilitate este stabilita de catre medic sunt:

  • manometria si ph-metria esofagiana, folosite mai ales pentru a stabili exista unui reflux fara rasunet endoscopic sau pentru a diferentia simptomele cauzate de reflux de cele prezente in afectiuni cardiace;
  • tranzitul baritat, util in special in aprecierea aspectului si lungimii unei stenoze esofagiene ce nu poate fi depasita cu endoscopul
  • videocapsula, oricat de comoda ar parea ca utilizare, nu este indicata, in principal pentru ca nu poate inca preleva probe bioptice.

Tratamentul standard consta din gastroprotector (fie tip Famotidina, fie tip Omeprazol) in asociere eventuala cu Motilium, in doze mici initial, ce pot fi crescute , daca este necesar, ulterior. Foarte important este regimul igieno-dietetic care consta nu numai din dieta (excludere grasimi, prajeli, afumaturi, condimente iuti, dulciuri concentrate, bauturi acidulate sau alcoolice) ci si din modificarea stilului de viata (renuntarea la fumat, scaderea in greutate daca este cazul, evitarea purtarii de centuri stranse in talie, portii mai mici si mai dese de mancare, servirea cinei cu 2-3 ore inainte de culcare, somn cu capul si trunchiul usor mai ridicate fata de orizontala).

In cazul simptomelor presistente in ciuda compliantei la terapie si regimul de viata, tratamentul consta in ingustarea jonctiunii eso-gastrice, fie pe cale endoscopica, fie chirurgical laparoscopic, in functie de starea generala de sanatate a pacientului, de experienta centrului si de posibilitatile logistice. Si in cazul stenozei sau a esofagului Barrett cu displazie severa singurul tratament care vindeca este interventia chirurgicala, gastroprotectoarele avand rolul doar de a ameliora simptomatologia.

 

 

Dr. Dana Bucur
Medic specialist Gastroenterologie
Clinica Polisano Bucuresti
021/ 315.32.05/06/07
021/ 269.22.11/22
www.polisano.ro

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate