Despre provocări și bune maniere

femeie ganditoare

Într-o lume tot mai agitata și tot mai aglomerata, bunele maniere par sa fi devenit ceva desuet. Totuși, trebuie sa facem cumva sa conviețuim pașnic cu semenii noștri. Cu puțina diplomație, se poate.

  • Fiica prietenei mele spune „gen' la sfârșitul fiecarei fraze. Pot sa o corectez?

Poate ca ești tentata s-o întrebi la un moment dat: „Cuvântul asta ține loc de punct?', dar rezista tentației! Prietena poate interpreta intervenția ta ca pe o critica asupra modului în care și-a educat copilul, iar asta înseamna resentimente eterne. Mulțumește-te cu faptul ca nu este vorba despre copilul tau!

femeie care-si acopera un ochi

  • Recent, am fost victima unui conflict în parcare! Cum pot sa evit asta?

În primul rând, având grija sa nu ocupi locul altcuiva. Ca sa nu mai vorbim de stângacia de a bloca ieșirea altei mașini. Uneori, chiar daca nu intenționezi, reușești sa enervezi pe cineva cu un temperament mai iute. Daca se întâmpla asta și daca lucrurile scapa de sub control, trebuie sa te hotaraști daca vrei sa continui cearta pâna când cel mai puternic câștiga (cel cu vocabularul mai bogat și cu vocea mai puternica).

Sau poate preferi sa-ți iei mașina și sa pleci, chiar daca ai dreptate. Furia celuilalt te sperie, te dezgusta? Atunci cum ar trebui sa fii tu ca sa-ți impui punctul de vedere? A renunța la cearta este o chestiune de demnitate, dar și de siguranța personala.

  • Cum o scot la capat daca am spus ceva nepotrivit?

Povestești ceva și faci o referire la etnia sau la orientarea sexuala a cuiva. Apoi îți dai seama ca mențiunea nu avea relevanța în poveste. Cum o dregi? Poți sa spui: „Asta n-are legatura cu povestea, nu știu de ce am spus-o' și sa continui liniștita povestea. Cu cât faci mai puțin caz, cu atât mai puțin se va baga de seama. Nici într-un caz nu începe: „Eu n-am nimic cu… și cu…' trecând în revista toate categoriile discriminate! Abia asta va crea un moment jenant.

  • Prietena mea a fost concediata. Nu știu ce-ar trebui sa-i spun…

Este o situație nu doar neplacuta, ci chiar grava și, din pacate, destul de frecventa. E normal sa te pierzi puțin cu firea, mai ales daca nu poți sa-i oferi
o soluție pe loc. Iata câteva sugestii:

NU SPUNE: „Îmi pare foarte rau'. Ceea ce simți tu nu este relevant în problema ei. Las-o pe ea sa spuna ce simte și arata-i ca o asculți și o înțelegi. Poți sa-i spui: „Cred ca te-a dat peste cap treaba asta!'.

NU SPUNE: „O sa fie bine!' De unde știi tu? În loc de false asigurari, ofera-i sprijinul tau, cel puțin moral: „O sa-mi întind și eu antenele sa gasim repede o soluție'.

DA, ofera-i puțina relaxare și detașare: o plimbare prin parc, o comedie la cinema sau la televizor, o ședința de gatit.

DA, acorda atenție starii sale de spirit, pentru ca fiecare reacționeaza în felul sau, și comporta-te așa cum are nevoie.

  • Cei care strâng bani pentru fonduri caritabile sunt, uneori, agasanți! Dar cum sa-i ignor? Ce sa le spun?

Daca cei de pe strada îți par agasanți, stai sa-i vezi pe cei care-ți suna la ușa! Voluntarii care solicita donații lucreaza pentru anumite organizații umanitare și asta este treaba lor: sa ceara cât mai mult și sa obțina cât pot. Pentru confortul tau sufletesc, nu strica sa-ți alegi o asemenea organizație careia sa-i donezi lunar câte puțin. Dar când te simți încolțita și total depașita de numarul lor…

Citește continuarea pe pagina următoare

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Huff
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Psihologie