Despre problemele pielii, boli dermatologice și secretele unui ten perfect cu dr. Emma Craythorne, dermatologul din emisiunea „SOS, am probleme de piele”

Oricine poate avea o problemă de piele, însă în anumite cazuri, astfel de probleme pot fi rezolvate doar de experți. Dr. Emma Craythorne, consultant și chirurg dermatolog, ne-a povestit care sunt cele mai neobișnuite, extreme sau complicate boli dermatologice, provocările meseriei și rutina acesteia pentru un ten curat și sănătos.

Dr. Emma Craythorne, dermatologul din emisiunea „SOS, am probleme de piele', poate fi urmărită tratând pacienți cu o gamă largă de probleme de piele în fiecare vineri, de la ora 22:00, începând cu 27 septembrie, pe TLC.

Care crezi că este cea mai complicată parte a job-ului tău? 

Dr. Emma Craythorne: Cel mai complicat este atunci când îmi dau seama că medicina nu are încă un răspuns pentru problema pacientului meu. Așadar, de fiecare dată când nu avem o soluție, tratamentul va fi unul complicat.

Sau atunci când nu avem o soluție deloc, iar pacientul este forțat să trăiască în continuare cu problema pentru care a venit; iar pentru că îmi doresc să rezolv cât mai multe cazuri și să vin cu soluții pentru orice problemă, singura variantă este să le ofer susținere și suport psihologic. Astfel, este foarte dificil atunci când medicina încă nu a ajuns din urmă problemele pe care pacienții le au și nu are răspunsuri pentru ele. 

Este foarte greu atunci când pacienții mei sunt copii și au afecțiuni dermatologice cu efecte pe termen lung, foarte dificil de tratat, iar asta devine o povară pentru întreaga familie. Aceasta este partea cea mai grea a job-ului, pentru că îmi doresc să pot trata toți pacienții. Și nu pot. 

Care sunt cele mai neobișnuite, extreme sau complicate boli dermatologice și când ar trebui pacientul să ceară ajutorul medicului dermatolog?

Dr. Emma Craythorne: Cea mai serioasă problemă cu care mă confrunt zilnic în clinica mea și care mi se pare cea mai dificilă este că pacienții au boli de piele de la vârste foarte fragede, ceea ce înseamnă că dezvoltă cancer de piele foarte devreme. Aceștia sunt pacienții „dificili'. De fapt, nu ei sunt dificili, ci bolile de piele pe care le au, ei sunt niște pacienți minunați. 

În emisiunea „SOS, am probleme de piele', cred că cea mai complicată afecțiune dermatologică este cea a unei fete care are hiperhidroză generalizată. Veți vedea că afecțiunea ei este una pentru care medicina nu are încă un tratament, ceea ce face lucrurile cu adevărat complicate. 

Oamenii vin la clinică pentru că pielea lor arată foarte rău. Spre exemplu, într-unul dintre episoade este prezentată o pacientă care nu iese din casă decât seara, pentru a își plimba câinele. Și poate părea că ea are cel mai complicat caz, dar, de fapt, nu este deloc așa.

Cum spuneam și mai devreme, cazurile cele mai complicate sunt cele pentru care medicina nu are încă un răspuns. Deci, de fiecare dată când sunt întrebată care sunt cele mai dificile cazuri, răspunsul meu este mereu același – cazurile pe care nu le pot trata. 

Când vine vorba despre tratamentele afecțiunilor dermatologice, trebuie să luăm în considerare că multe dintre ele nu sunt grave, sunt pur și simplu puncte negre sau chisturi, iar multe dintre acestea pot fi tratate acasă, astfel încât să nu se agraveze problema. Pentru ele pot fi utilizate tratamente topice, mai ales atunci când este vorba despre puncte negre care pot fi tratate și nu au nevoie să fie stoarse sau sparte. Pentru acestea poate fi folosită o cremă normală care, aplicată, le poate reduce și poate preveni înmulțirea lor.

Odată ce punctul negru devine o problemă, este mai bine ca aceasta să fie rezolvată înainte să genereze o infecție sau să se agraveze. Apoi, pacienții ar trebui să viziteze un dermatolog, un specialist în diferențierea afecțiunilor dermatologice, pentru a se asigura că este vorba doar de un chist. 

Am avut câțiva pacienți care au fost la alt tip de specialiști înainte și au spart ceva ce ei credeau că este un chist și era, de fapt, cancer de piele, iar asta a generat o problemă reală. Astfel, este important ca pacienții să viziteze un medic dermatolog certificat, care poate oferi o consultație avizată, poate pune un diagnostic corect și poate elabora un plan de tratament potrivit. Dacă ceva crește foarte rapid, sau dacă ceva a fost la fel pentru o perioadă, iar acum, dintr-o dată, suportă modificări, asta este îngrijorător. 

Când vine vorba despre îngrijirea pielii, care sunt cele mai comune tipuri de coșuri și afecțiuni dermatologice?

 

 

Dr. Emma Craythorne: Principala problemă a femeilor care vin la cabinet, femei de peste 25 de ani, este că tind să sufere de acnee adultă, cu rozacee, melasma și pigmentarea pielii. Acestea sunt cele mai des întâlnite afecțiuni.

Totuși, cele mai dese afecțiuni pentru care oamenii vin la medic sunt cancerul de piele, îmbătrânirea pielii, foto-îmbătrânirea și cicatricile. 

Este ceva ce nu ai putut trata? Sau o afecțiune care te-a îngrozit sau care a fost atât de extremă încât nu ai avut curaj să o tratezi?

 

 

Dr. Emma Craythorne: Foarte, foarte rar. Sunt, totuși, aproape 3.000 de afecțiuni pe care noi, medicii dermatologi, suntem obișnuiți să le vedem. După cum vezi, sunt destul de multe, iar unele sunt mai rare decât altele. Poate sunt afecțiuni pe care nu le-am mai întâlnit de zece ani, iar acum apar din nou. Sau tratez afecțiuni foarte rare, pe care alți dermatologi poate nu le-au întâlnit.

Nu am întâlnit niciodată o afecțiune care să mă îngrozească, nu sunt atât de sensibilă, niciodată nu m-am dat în lături de la nimic. Mama chiar își amintește că, atunci când eram copil, ea nu putea să sorteze carnea sau să curețe peștele, însă eu eram mai mult decât bucuroasă să o ajut, pentru că nu mă deranja deloc acest proces. 

Când călătorești, ce produse de îngrijire a tenului iei cu tine în bagaj? 

Dr. Emma Craythorne: Din produsele de îngrijire pe care le iau cu mine nu lipsesc niciodată apa micelară, pe care o folosesc pentru a îmi curăța fața și o cremă cu SPF fără gel, pe care o reaplic pe parcursul întregii zile, dar și un ser intens pentru hidratare. 

Pentru rutina de seară, îmi curăț din nou fața cu apă micelară, după care folosesc cremă cu retinoid, care conține tretinoin 0.05%, după care aplic o cremă reparatoare pentru noapte. Asta este tot ce folosesc. 

Citeste si

Kim Kardashian, în lupta cu psoriazisul – La ce tratament apelează vedeta

Ce impact au stările de spirit asupra pielii? Uite ce trebuie să faci pentru a preveni apariția problemelor dermatologice

Ce este peelingul chimic. În cât timp scapi de riduri cu ajutorul acestei proceduri

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului