Despre cancerul de col uterin

Despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin ucide o femeie la fiecare doua minute, la nivel mondial, potrivit unui raport din 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In Romania 6 femei mor in fiecare zi din cauza acestei afectiuni, iar alte 9 sunt diagnosticate cu cancer de col uterin.

Tara noastra ocupa primul loc, in Europa, in ceea ce priveste incidenta cancerului de col uterin (23,9%), fiind urmata de Bulgaria si Slovacia, conform rezultatelor cercetarilor efectuate de Centrul de Informare privind virusul HPV uman si cancerul de col uterin. Statisticile arata ca in fiecare an peste 2000 de romance mor din cauza cancerului de col uterin, in timp ce aproximativ 3500 sunt diagnosticate cu aceasta boala.

Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o boala grava, care afecteaza femeile din Intreaga lume. Aceasta boala apare in urma infectiei cu tulpini oncogenice de Human Papilloma Virus (HPV). Potrivit unui raport din 2007 al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tipurile 16 si 18 de HPV sunt raspunzatoare de peste 70% din totalul cazurilor de cancer de col uterin.

Conform unui studiu efectuat de GlaxoSmithKline in 2007 la nivel european, doar 38% dintre femei considera ca sunt bine informate asupra acestei afectiuni. Mai mult decat atat, peste jumatate dintre femei (55%) considera ca medicii nu le ofera sprijinul emotional necesar, nevoia de imbunatatire a dialogului fiind resimtita si de catre medici – 55% dintre acestia considera ca este nevoie de un mai bun dialog cu pacientele pe tema cancerului de col uterin si a testelor citologice.

Ce este HPV?

Human Papilloma Virus (HPV) este un virus localizat la nivelul pielii sau al mucoaselor. Exista doua tipuri de HPV – cu risc scazut si cel oncogen – cauza cancerului de col uterin. S-a constatat ca de obicei, infectia cu HPV este tranzitorie, disparand spontan intr-o perioada de cateva luni pana la un an. Cu toate acestea, infectiile repetate cu tulpini HPV oncogene duc la instalarea cancerului de col uterin in organism.

Potrivit studiilor de eficienta realizate de Merck Sharp & Dohme, cele doua tipuri de HPV, 16 si 18 sunt raspunzatoare pentru aproximativ 70% din cazurile de cancer de col uterin si alte 10 tipuri de HPV (31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59) sunt responsabile pentru mai mult de 20% din cazurile de cancer de col din lume. Astfel, cancerul cervical, displazia/cancerul ano-genital si condiloamele reprezinta o importanta problema de sanatate publica si acum pot fi prevenite.

Cine se poate imbolnavi de cancer de col uterin?

Orice femeie activa din punct de vedere sexual este expusa riscului de infectie cu tulpini oncogene de HPV.

Riscul infectiei apare la inceputul vietii sexuale, mentinandu-se insa pe parcursul vietii. Infectia se face nu doar prin contact sexual complet, contactul cutanat in regiunea genitala fiind si el responsabil de infectie. Prevalenta infectiei cu HPV este maxima – 20% la femeile care au mai putin de 25 de ani, insa aproximativ 50% din femeile diagnosticate cu cancer de col uterin au varsta cuprinsa intre 35 si 55 de ani.

Cu cat o femeie este mai tanara in momentul infectiei cu tulpini HPV oncogene, cu atat riscul de aparitie a cancerului de col uterin este mai mare.

Cum este diagnosticat cancerul de col uterin?

Cea mai buna metoda de diagnostic a cancerului de col uterin este testul citologic Papanicolau. Acesta trebuie efectuat anual de fiecare femeie activa sexual. Testul Papanicolau este un examen cito-vaginal si consta in analiza la microscop a celulelor din secretia vaginala.

Acest test poate detecta orice modificare aparuta la nivelul mucoasei vaginale si poate depista modificarile maligne (canceroase) Inca din stadiile incipiente dar si diferite tipuri de infectii si boli cum ar fi infectia cu candida sau trichomonas.

Exista modalitati de a preveni aparitia cancerului de col uterin?

Cea mai buna metoda de prevenire a infectiei cu HPV o reprezinta vaccinarea. Vaccinarea adolescentelor Impotriva tipurilor 16 si 18 de HPV, alaturi de examenul cito-vaginal, poate reduce substantial (94%) incidenta cancerului de col uterin.

Sursa: Centrofarm.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate