Desertul copilăriei: Lapte de pasăre sau Insula plutitoare
Desertul Lapte de pasăre face furori de generații întregi. Rețeta, originară din Franța, este cunoscută în străinătate sub numele de Insula Plutitoare sau Ouă în Zăpadă.
Laptele de pasăre se prepară în jumătate de oră, se ţine la cuptor încă jumătate de oră. Se serveşte rece, ţinut la frigider.
Ingrediente pentru 6-8 porţii:
* 6 ouă
* 1 litru de lapte
* 200 grame zahăr pudră
* 1 linguriţă făină
* 2 plicuri de zahăr vanilat
* esenţă de rom/ Budincă de vanilie
Cum se prepară:
Se pune laptele la fiert cu zahărul vanilat. Se separă albuşurile de gălbenuşuri și se bat spumă cu 100 grame de zahăr până se întăreşte ca o bezea. Când laptele este fiert, se dă focul la mic şi cu o lingură mare (înmuiată apă rece) se ia bezea cât să acopere lingura, iar bulgării formaţi se pun în lapte. Fierbe găluștele în lapte pe foc mic, cu cratița acoperită, timp de aproximativ 5-10 minute, apoi întoarce-le cu grijă și lasă-le să se gătească încă 5 minute.
În cratiţă încap cel mult trei-patru bulgări. Aceştia se umflă la fierbere şi pentru a păstra forma nu trebuie să se atingă între ei.
După aproximativ două minute se întorc bulgării din bezea pe cealaltă parte şi se mai lasă la fiert două minute. Apoi se scot cu spumiera într-un vas larg, o tavă etc. Când se termină găluştele de bezea de fiert se dă laptele la răcit. Apoi se bate gălbenuşul spumă cu restul de zahăr (100 grame). Se toarnă puţin din laptele răcit pentru a face o cremă şi adăugăm în gălbenuş făina (1-2 linguri).
Servește „Laptele de pasăre” cald sau rece, după preferințe. Poți adăuga deasupra un sos de vanilie sau cremă pudding pentru un plus de savoare.
La final adăugăm și esența de rom. Pentru impresia artistică putem adăuga ciocolată rasă deasupra.
Mâncăruri de post delicioase. Rețete simple și rapide