DESCOPERIRE MAJORĂ: oamenii de știință au restabilit vederea la 14 pacienți complet orbi

Descoperire majoră în medicină: 14 persoane nevăzătoare și-au recăpătat vederea datorită unui nou tratament. Studiile clinice au confirmat: descoperirea este epocală, iar cercetătorii sunt extaziați, confirmă The Sun.

DESCOPERIRE MAJORĂ: Vederea a 14 persoane oarbe a fost restabilită după descoperirea unui tratament inovator

Oamenii de știință au folosit în acest studiu clinic pielea de porc pentru a crea o cornee – stratul exterior transparent din partea din față a ochiului. Implantul a fost administrat la 20 de persoane care aveau corneea afectată, dintre care 14 erau complet orbi.

Cercetătorii de la Universitatea Linköping (LiU), Suedia, au spus că vederea pacienților a fost restabilită și că trei dintre ei au avut chiar „vedere perfectă'. Participanții și-au revenit rapid după operație și nu au experimentat complicații sau reacții adverse pe parcursul a doi ani de urmărire în studiu clinic.

  • Corneea este esențială pentru vedere, deoarece este primul punct de intrare a spectrului de lumină.
  • Când corneea nu mai este funcțională, ochiul nu mai poate focusa corect, vederea se încețoșează, se declanșează sensibilitatea la lumină, iar apoi are loc pierderea treptată a vederii.
  • Leziunile de cornee sunt cauza principală a orbirii la nivel mondial, afectând aproximativ 12,7 milioane de oameni. Dacă tratamentele nu funcționează, medicii pot îndepărta partea deteriorată a corneei și o pot înlocui cu țesut corneean sănătos de la un donator, dar aceștia sunt foarte rari.
  • Peste 40.000 de transplanturi de cornee sunt efectuate în fiecare an în SUA și 3.800 în Anglia, dar NU și în România.
  • Corneea se prelevează de la decedați.

Corneea este partea a corpului pe care majoritatea oamenilor spun că NU vor să o doneze

Una din 10 persoane din Registrul Donatorilor de Organe din lume spune că nu dorește să-și doneze corneea. Cei care o fac însă nu au garanția că au ajutat cu adevărat pentru că organismul/sistemul imunitar al pacientului care primește corneea poate respinge grefa.

Dar noul transplant din piele de porc oferă speranță pentru milioane de oameni cu probleme de vedere.

Prof. Neil Lagali, (Departamentul de Științe Biomedicale și Clinice de la universitatea suedeză, LiU), – unul dintre cercetători: „Rezultatele arată că este posibil să se dezvolte un biomaterial care să îndeplinească toate criteriile pentru a fi utilizat ca implanturi umane, care poate fi produs în masă și stocat până la doi ani. Acest lucru ne ajută să rezolvăm problema penuriei de țesut corneean donat și a accesului la alte tratamente pentru bolile oculare.'

Pielea porcului conține colagen – același material din care este făcută corneea umană. Colagenul a fost extras și turnat într-o peliculă subțire, rezistentă care s-a transformat în cornee. Chirurgii din Iran și India – două țări în care mulți oameni suferă de orbire și vedere slabă – au condus studiul pilot cu cei 20 de pacienți. Toți aveau KERATITĂ, o boală a ochilor prin care corneea devine mai subțire și neregulată. Este unul dintre cele mai frecvente motive pentru un transplant de cornee.

Scopul principal al studiului a fost de a investiga dacă implantul era sigur de utilizat. Cercetătorii au fost surprinși de ceea ce s-a întâmplat cu implantul, vederea participanților îmbunătățindu-se la fel de mult ca după un transplant de cornee cu țesut uman donat.

Citeste și:

Te deranjează lumina puternică? Uite de ce apare această problemă și cum o poți rezolva rapid

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Kudika
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate