Denominarea – o repetitie pentru trecerea la euro

Uncategorized

Toata lumea vorbeste despre trecerea la “leul greu” – altii cu teama, altii cu incredere. Pana vei experimenta si tu, pe propria piele, ce inseamna schimbarea valorii nominale a leului, afla, in teorie, cam despre ce e vorba.

Denominarea e actiunea de reducere a valorii nominale a insemnelor monetare. Acest lucru presupune taierea a patru zerouri din valoarea actualelor bancnote, urmand ca bancnota de 10.000 lei, de exemplu, sa devina 1 leu nou, numit si “leul greu”.
Leul nou va fi noua unitate monetara a Romaniei si se va diviza in 100 de bani. Procesul denominarii a fost declansat oficial de Banca Nationala a Romaniei pe 17 noiembrie 2004 si va fi aplicabil cu incepere din data de1 iulie 2005.

 

Ce pierdem si ce castigam
O data cu denominarea, va fi marcata incheierea procesului inflationist si intrarea intr-o perioada de stabilitate a preturilor.
De asemeni, se va trece la exprimarea preturilor la niveluri nominale uzuale in Europa si se va simplifica trecerea ulterioara la euro. In ceea ce priveste riscurile si avantajele denominarii, guvernatorul B.N.R, Mugur Isarescu, a spus: “Nimic nu se pierde, nimic nu se castiga.
Totul se simplifica”. Si totusi, exista cateva avantaje ale denominarii.

 • Noile monede si bancnote sunt de dimensiuni mai mici decat cele vechi, asta insemnand ca ne va fi mai usor sa pastram si sa utilizam banii necesari zi de zi.
 • De cativa ani, economisirea in lei se dovedeste mai avantajoasa decat cea in valuta, iar leul nou va confirma acest lucru.
 • Costurile de tiparire sunt mai mici decat cele din prezent.

Unul dintre riscurile pe care le implica denominarea este faptul ca unii comercianti ar putea profita de schimbare pentru a rotunji preturile. Astfel, un produs care acum costa 95.000 lei ar trebui sa coste dupa denominare 9 lei si 50 de bani; tentatia comerciantului va fi de a rotunji pretul la 10 lei. Singura masura impotriva acestor rotunjiri, care ar duce la o crestere a preturilor, este dublul afisaj (pret nou si pret vechi), pe care sunt obligati sa-l adopte toti comerciantii.
De asemenea, ei vor trebui sa primeasca de la clienti atat bancnote vechi, cat si noi, existand posibilitatea ca, in cadrul unei tran-zactii, suma necesara sa poata fi completata cu oricare dintre cele doua tipuri de bancnote. Mizeaza pe lei si pe euro Dobanzile bancare nu vor fi afectate nici de denominare, nici de perspectiva aderarii Romaniei la UE.

Ele depind exclusiv de politica monetara a BNR si vor scadea in ritmul impus de aceasta, prin modificarea dobanzii de interventie. Denominarea si perioada de pre-aderare a Romaniei la UE vor intari pe termen lung echilibrul macro-economic al Romaniei, aflat acum pe drumul cel bun. Intarirea acestuia va creste credibilitatea leului.
In urmatorii ani, economiile populatiei pot fi protejate prin impartirea acestora in doua tipuri de depozite: in lei si in euro.
Solutii alternative: plasamente in fonduri mutuale si in instrumente financiare cu dobanda indexata dupa piata bancara (titluri de stat sau obligatiuni municipale).

Cum te va afecta pe tine La inceput, leul greu nu va aduce bucurii. Venitul mediu net pe economie va fi de 600-700 lei. Atat timp cat puterea de cumparare va ramane aceeasi, faptul ca in buzunar ai o bancnota de un milion sau una de o suta de lei nu inseamna nimic daca valoarea lor e identica.
Pe de alta parte, exista certitudinea ca denominarea leului va usura tranzactiile bancare – cu alte cuvinte, va reduce numerarul si cantitatea de monede in circulatie, iar decontarile vor fi mult mai usoare.

Structura noii emisiuni monetare
Bancnote

 • 1 leu nou = 10.000 lei vechi
 • 5 lei noi = 50.000 lei vechi
 • 10 lei noi = 100.000 lei vechi
 • 50 lei noi = 500.000 lei vechi
 • 100 lei noi = 1.000.000 lei vechi
 • 500 lei noi (ar corespunde unei bancnote de 5.000.000 lei vechi, dar nu a fost emisa de catre B.N.R.)

Monede

 • 1 ban nou = 100 lei vechi
 • 5 bani noi = 500 lei vechi
 • 10 bani noi = 1.000 lei vechi
 • 50 bani noi = 5.000 lei vechi

De retinut (mai ales pentru cei care detin conturi bancare) este faptul ca introducerea unei noi unitati de cont va atrage dupa sine si modificarea codului international al monedei romanesti. BNR a decis atribuirea codului RON (Romanian New Leu) fata de ROL (Romanian Leu).

Mirela Nita

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din