Declaratia de venit global

Uncategorized

Completarea ei se face in prima jumatate a anului, ca si plata taxelor si impozitelor. Ca sa nu mai ai batai de cap in 2006, citeste informatiile de aici – iti vor fi de folos.

Scurt istoric
Impozitul pe venit a fost introdus pentru prima data in Marea Britanie, spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. In preajma Primului Razboi Mondial au mai introdus acest impozit si tari precum S.U.A, Japonia, Franta, Germania, Olanda, Belgia.

Prima incercare de introducere a impozitului pe venit in Romania a fost prin anul 1909; aceasta lege a fost abrogata dupa 1945. Cu incepere din 1989 s-a trecut si in tara noastra la impozitarea persoanelor fizice pe categorii de venituri, iar mai tarziu a fost introdusa si declaratia de venit global.

Cine depune si cine nu depune declaratie
Din 2006, impozitul pe venitul din salarii se retine de catre angajator si se considera impozit final. Daca te numeri printre cei care au realizat venituri doar din salarii in 2005, dar ai avut persoane in intretinere si ai vrut sa beneficiezi de deducerile personale, ai scapat de cozile de la Directia Financiara. Nu depun declaratie de venit nici cei care obtin venituri doar din salarii, pensii, investitii, din premii sau jocuri de noroc. Nu vor mai depune declaratii nici salariatii care si-au schimbat locul de munca pe parcursul anului 2005.

Contribuabilii care au realizat in 2005 venituri din activitati comerciale (comert, prestari servicii), cei cu profesii liberale (doctori, avocati, contabili, notari, arhitecti etc.), precum si cei care au realizat venituri din cedarea drepturilor de folosinta a bunurilor, din drepturi de autor sau din drepturi de proprietate intelectuala vor trebui sa mearga si in acest an la Directia Financiara. Daca te numeri printre persoanele din aceste categorii, trebuie sa stii ca in 2006 vei depune doar formularul 200 (Declaratia speciala privind veniturile realizate in 2005, cunoscuta si sub denumirea de Declaratia de venit global). Termenul-limita de depunere a acestei declaratii este 15 mai 2006.

Din acest an, persoanele care au realizat venituri din tranzactii cu titluri de valoare vor depune formularul 200, impreuna cu documente justificative privind tranzactiile efectuate, din care sa rezulte pierderea sau castigul obtinut.

Formularul 200
Declaratia de venit global iti va fi pusa la dispozitie in mod gratuit de catre organul fiscal. O poti primi prin posta, o poti descarca de pe internet sau o poti ridica direct de la sediul organului fiscal. Ea se prezinta ca formularul cu numarul 200, are doua pagini si include urmatoarele capitole:

  1. date de identificare a contribuabilului: nume, prenume, adresa, cod numeric personal, cont bancar;
  2. venit net din activitati independente: activitati comerciale, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuala;
  3. venit net din salarii realizate pe functia de baza, in afara functiei de baza si venit net din salarii primite din strainatate pentru activitatea desfasurata in Romania;
  4. venit net din cedarea folosintei bunurilor;
  5. venit din strainatate;
  6. venituri scutite de la plata impozitului pe venit: venit net din activitati independente, pierdere fiscala din activitati independente, venit net din salarii;
  7. documente justificative anexate: certificate de casatorie, certificate de nastere (copii), certificat comisie expertiza medicala, decizie de pensionare (pentru cazuri de invaliditate), adeverinta de venit (pentru persoana aflata in intretinere), declaratie pe propria raspundere s.a.m.d. (acestea difera de la o persoana la alta);
  8. date de identificare a organului fiscal.

Declaratia de venit global se completeaza in doua exemplare. Originalul declaratiei va ramane la organul fiscal in raza caruia locuiesti, iar copia declaratiei va fi pastrata de tine. Declaratia o vei depune direct la registratura organului fiscal sau o vei trimite prin posta (scrisoare recomandata). Diferentele de impozit ramase de achitat se platesc in cel mult 60 de zile de la data comunicarii. Aceste diferente pot fi in plus sau in minus. Asta inseamna fie ca poti sa mai dai statului bani din buzunar, fie ca (spre norocul tau!) poti primi bani inapoi de la stat.

Este cazul sa afli ca bancile acorda acum credite celor cu profesii liberale pe baza declaratiei de venit global. Contribuabilii care nu depun la timp declaratia de venit sunt pasibili de amenzi cuprinse intre 100.000 (10 RON) si 1.000.000 lei vechi (100 RON).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din