Declarația cutremurătoare a vicepreşedintelui Societăţii Române de Terapie Intensivă: „ATI este IADUL”

Numărul de cazuri noi de infectare cu Covid-19 de la noi din țară este din ce în ce mai îngrijorător. Medicii fac eforturi supraomenești să poată salva vieți, însă din păcate peisajul de la ATI și de la UPU este îngrozitor.

Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, este de-a dreptul terifiat de tot ce se întâmplă în acest moment în spitalele din România. El descrie totul într-un singur cuvânt: „IAD'.

Medicul îndeamnă populația să se vaccineze, susținând că a auzit o mulțime de persoane care au spus înainte de a muri că le pare rău că nu s-au vaccinat.

“Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive”, a declarat Dorel Săndesc.

„E iadul în ATI. Secțiile ATI sunt pline ochi, și secțiile UPU sunt pline cu pacienți în stare critică, unii intubați care așteaptă un loc. Suntem o Arcă a lui Noe arhiplină de care se agață cu disperare atâția oameni. Mă tem că acest val nu se va termină imediat, mă tem că vor veni perioade foarte critice.

E foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres că nu mai poți îngriji oamenii. Ne-am extins pe unde am putut, am încercat să găsim soluții, vedem că parcă au fost în van toate eforturile și că suntem mai rău decât oricând.

Epidemiologii spun că e doar începutul, ei arată aceste previziuni sumbre, e foarte dureros”, a mai spus îngrijorat medicul.

Cu toții avem tendința de a ne compara cu alte state în care situația este sub control. Ceea ce se întâmplă în România este o criză sanitară, iar în alte țări nu s-a ajuns în acest stadiu, deoarece oamenii au ales să se vaccineze, motiv pentru care, chiar dacă se infectează, nu fac forme grave și nu au nevoie de îngrijiri de specialitate.

„Ne uităm la colegii noștri din țările vest europene, vorbim cu ei, vedem cât de relaxați sunt, cât de puține decese au sau cât de puține cazuri în ATI. Ei au transformat o molima teribilă într-o banală viroză sezonieră.

Asta e diferența uriașă, că acolo a devenit o banală viroză sezonieră, deși e aceeași tulpină. Totul pentru că s-a atins pragul de imunizare colectivă, oamenii se pozitivează și acolo în număr mare, dar nu mai fac forme grave, nu mai e nevoie să se interneze și se ajunge că la o gripă sezonieră, cu strănut și simptome minimale', a declarat vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă.

Majoritatea cazurilor noi sunt persoane nevaccinate. Aceștia suportă cu greu boala și regretă că nu au ales să se imunizeze. În ultimul ceas, ei cer să fie vaccinați, însă este prea târziu.

“Am văzut oameni în forme grave cerând cu disperare să fie vaccinați ca să fie salvați, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive, când oamenii regretă, mărturisind înainte de a-și da duhul că și-ar fi dorit să fie vaccinați.

Așa e natura umană, auzim de tot felul de tragedii și vorbim despre ele, dar cu sentimentul că nouă nu ni se poate întâmpla. Oricui i se poate întâmpla, indiferent de vârstă, de stare de sănătate, de rang. Acum vedem oameni tineri care fac forme foarte grave și mor pentru că sunt nevaccinați, covârșitoarea majoritate a celor care blochează ATI și alte secții sunt nevaccinați.

Studii din Marea Britanie arată că e de peste 40 de ori mai mare riscul să mori dacă nu ești vaccinat”, a mai povestit Dorel Săndesc, la Digi24.

Mai mult decât atât, el îndeamnă populația să se informeze corect asupra tuturor datelor și să nu mai ofere ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în Israel.

„Mulți antivacciniști cu care vorbesc dau exemplul Israelului, dar ei au tras o concluzie greșită.

Israel e caz-școală. A fost pe primul loc la startul vaccinării, acolo au estimat că într-o lună-jumate ajung la peste 80% nivel de vaccinare și au grăbit măsurile de relaxare. Dar s-a întâmplat ceva neanticipat – vaccinarea s-a plafonat și ei sunt acum pe locul 33. Israel nu mai e de mult pe primul loc, ei nu au reușit să depășească 60%, pentru că acolo sunt mulți fundamentaliști ai credinței care au refuzat să se vaccineze. Așa că Israel nu a atins pragul de eficiență spre 90%, plus măsurile de relaxare. De aici rezultă situații cu foarte multe cazuri pozitive și mulți ajung la spital.

Noi, în România îndeplinim ambele condiții – avem procentaj mult mai mic de vaccinare – 30% și o lungă perioadă de relaxări, iar nota de plata e foarte grea și foarte dureroasă”, a mai precizat alarmant medicul.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Stiri