De la accidente vasculare cerebrale la atacuri de cord. Moduri în care insomnia poate fi mortală

Insomnia afectează numeroase persoane, fiind una dintre pricipalele cauze ale imunității scăzute, dar și a anxietății.

Tulburarea de somn, care îi determină pe oameni să rămână treji ore întregi în noapte, poate avea complicații mortale. Insomnia este de obicei împărțită în trei tipuri principale – acută, cronică și tranzitorie.

Insomnia tranzitorie durează mai puțin de o săptămână și este de obicei cauzată de ceva de genul stresului, în timp ce insomnia acută persistă de obicei câteva săptămâni și este declanșată de un eveniment grav, cum ar fi doliu.

Insomnia cronică este mai rar întâlnită și este atunci când cineva are dificultăți de somn de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de una până la trei luni.

Aproximativ o treime dintre adulții din țările occidentale se confruntă cu probleme de somn cel puțin o dată pe săptămână, până la zece la sută îndeplinesc criteriile pentru tulburarea de insomnie, spune NICE.

Pericolele de a trăi cu insomnie au fost demonstrate în cercetări în repetate rânduri.

De-a lungul timpului, lipsa somnului poate îngreuna oamenii să ducă o viață sănătoasă, din cauza faptului că au mai puțină motivație de a mânca suficientă hrană hrănitoare sau de a face mișcare.

Dar pare să provoace și schimbări în fiziologia corpului, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și a nivelului de zahăr din sânge.

Insomnia, probleme cu inima

Insomnia a fost asociată cu dezvoltarea unei probleme cardiace. Persoanele cu predispoziție genetică spre insomnie prezintă un risc mai mare de apariție a bolii coronariene, insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat de jurnalul American Heart Association Circulation în 2019, scrie The Sun.

Și un alt studiu chinezesc publicat în jurnalul Neurology a constatat că persoanele cu toate cele trei simptome de insomnie au un risc cu 18% mai mare de a avea un accident vascular cerebral sau o boală de inimă decât cei fără simptome.

Riscurile nu se opresc aici, deoarece un studiu publicat în aprilie 2022 a arătat că jumătate dintre cei care au avut deja un atac de cord au insomnie. Mai mult decât atât, cercetătorii de la Universitatea Bristol au descoperit că persoanele care au dificultăți de a adormi sau de a adormi aveau niveluri de zahăr din sânge mai mari decât persoanele care au avut rareori probleme de somn.

Acest lucru ar putea juca un rol direct în dezvoltarea diabetului de tip 2, au spus ei, pe baza studiului a peste 336.999 de adulți din Regatul Unit, publicat în aprilie 2022.

Când trebuie mers la medic?

Există o serie de lucruri obligatorii pentru somn, inclusiv să evitarea folosirii telefonului cu cel puțin o oră înainte de culcare, aerisirea dormitorului și trezirea la aceeași oră în fiecare dimineață.

Cu toate acestea, pentru persoanele cu forme grave de insomnie, nu este atât de simplu.

Un farmacist poate recomanda suplimente pentru somn pentru cei cu insomnie pe termen scurt.

Dar dacă totuși problema durează de luni de zile, ar trebui îngrijiri de specialitate, începând cu a consulta medicul de familie.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate