De ce sunt periculoși cartofii înverziți și încolțiți?

De câte ori nu ți s-a întâmplat să cumperi cartofi și după câteva zile să constanți că au devenit verzi sau au încolțit? Cum se explică acest lucru și de ce consumul cartofilor înverziți poate fi periculos?

Când găsești cartofi înverziți sau încolțiți care este primul lucru pe care îl faci? Îi arunci sau îi cureți și îi folosești în continuare? Dacă te încadrezi în prima categorie, e foarte bine! Cartofii conțin o sustanță toxică, numită solanină, un pesticid natural produs de cartof pentru a se proteja de insecte. În mod normal, aceasta nu este periculoasă pentru oamenii, atunci când cartofii sunt proaspeți, fără urme de deteriorare. Producția de solanină crește însă atunci când cartofii sunt expuși pentru un timp îndelungat la lumină, ceea ce se întâmplă în magazine sau chiar la tine acasă, dacă nu-i folosești imediat. Atunci se înverzesc și pot deveni periculoși.

Otrăvirea cu solanină

Simptomele otrăvirii cu solanină pot să apară cam după 8-12 ore după ce ai mâncat cartofii problematici: dureri de stomac, greață, dureri de cap, diaree, simptome obișnuite în cazul multor afecțiuni, care nu te duc însă cu gândul la consumul de cartofi. În cazuri mai grave, pot apărea halucinații, respirație îngreunată, febră sau pupile dilatate. Este greu de estimat ce cantitate de cartofi ar trebui să mănânci, pentru ca problemele să apară, însă este cert că de la câteva bucăți de cartofi nu vei păți nimic.

Nu le da cartofi înverziți copiilor

Însă, pentru a sta departe de pericol, cel mai bine este să nu îi consumi și nici să nu le dai copiilor, care au un sistem digestiv mult mai sensibil.

  • În plus, depoziteaza-i într-un loc întunecat, răcoros și lipsit de umezeală.
  • Dacă vrei să îi pregătești cu coajă, optează pentru cartofii proaspeți.
  • Dacă observi un gust amărui al mănâncării pe bază de cartofi, renunță la aceasta.

 

Foto: Shutterstock

Vezi și:

Cum faci cea mai bună salată de cartofi noi cu muștar?

Care e secretul unui piure de cartofi delicios?

Rețete de post pe bază de cartofi. Încearcă-le și tu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate