De ce nu poți dormi noaptea. Acestea sunt cele mai frecvente cauze

Absența somnului ne transformă: nu ne mai putem concentra atât de bine, suntem irascibile și nici nu mai dăm randament. Și totuși, oricât am încerca, nu reușim să ne odihnim cum trebuie. Ce se întâmplă, de fapt?

De câte ori nu ți s-a întâmplat să te trezești în miezul nopții și, pur și simplu, să-ți pierzi privirea în întuneric, în încercarea de a adormi din nou? Sau să pornești televizorul, crezând că astfel vei mai prinde câteva ore de somn? Ori să iei telefonul și să navighezi pe Internet, pentru ca timpul să treacă mai repede?

Statisticile arată că circa 30% din populația lumii și a României se confruntă cu tulburări de somn, însă foarte puține persoane merg la un consult de specialitate pentru aceste probleme. Având în vedere un astfel de procent, ce mai înseamnă, de fapt, să dormi bine? Dr. Mihaela Oros, specialist în somnologie pediatrică, oferă o definiție, insistând asupra a trei aspecte.

Un somn bun este legat de o durată suficientă pentru ca persoana să fie odihnită și alertă în ziua următoare, de continuitate (perioada de somn trebuie să fie lină, fără fragmentări) și de profunzime (somnul să fie suficient de adânc pentru ca persoana să fie în formă maximă).

De ce nu poți dormi noaptea

Tulburările de somn pot fi legate de anumite probleme medicale (dureri musculare, osoase, dureri de cap, astm, o anumită medicație – antidepresive, medicamente pentru tensiunea arterială, probleme de anxietate sau depresie etc.), dar și de factori externi, precum zgomotele puternice din jur sau un program de lucru de noapte, care dă peste cap întreaga rutină de somn.

Înaintarea în vârstă poate fi, și ea, un factor, deși încă nu s-a stabilit clar dacă medicamentele luate după o anumită vârstă sau simplul fapt al îmbătrânirii influențează somnul.

Când nopțile nedormite suficient devin o constantă, acestea sunt un semn clar că organismul face față cu greu unor tulburări de durată cauzate de probleme profesionale sau personale cu un impact uriaș asupra sănătății (boala sau pierderea cuiva apropiat). Acesta este momentul în care ar trebui să te adresezi unui medic.

Schimbări ale stilului de viață

Când tulburările de somn sunt ocazionale, este posibil să le rezolvi cu ajutorul câtorva schimbări ale stilului de viață:

– ca în cazul copiilor, obișnuiește-ți și tu organismul cu o rutină de somn – mergând la somn și trezindu-te în jurul aceleiași ore;

– evită alcoolul, cafeaua sau fumatul înainte de somn;

– fără exerciții fizice la ore foarte târzii. Asta înseamnă că dacă faci mișcare susținută cu circa trei ore înainte de somn, aceasta va fi ca un stimulent pentru organism, căruia îi va fi greu să se odihnească;

– nu mai mult de 30 de minute de somn în timpul zilei;

– fără TV, telefon, tabletă înainte de somn. Înlocuiește-le cu câteva pagini citite;

– un mediu propice odihnei: cameră aerisită, întuneric, fără sunete de fond deranjante.

Nu mai sta în pat!

Asta înseamnă că, dacă ai pus în aplicare toate sugestiile de mai devreme și tot nu reușești să te odihnești, nu mai sta în pat așteptând imposibilul. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci, sugerează Rita Aouad, specialist în cadrul The Ohio State Universitz Wexner Medical Center, citată de www.everydayhealth.com, este să te ridici din pat.

Și asta pentru că, obișnuit să funcționeze după anumite rutine, creierul va asocia patul cu locul în care nu reușești să dormi. Prin urmare, ridică-te și îndreaptă-te către o activitate extrem de statică (din nou, nu TV/tabletă/telefon): uită-te pe niște poze, citește sau chiar scrie pe o hârtie despre problemele care te frământă. Simplul fapt de a-ți descărca sufletul te va ajuta să-ți îmblânzești trăirile și îngrijorările, măcar pentru câteva ore.

Ai grijă la automedicație

Înainte de a merge la farmacie pentru medicamente care promit rezolvarea problemelor de somn, mai bine consultă un medic specialist, pentru că tulburările de somn sunt, de fapt, simptome ale altor afecțiuni. În acest fel, tratând afecțiunile respective, este posibil să scapi și de problema somnului.

Medicamentele pentru somn pe care le poți lua fără rețetă vor funcționa atâta timp cât le iei și atâta timp cât substanța rămâne în corp, ele nu sunt o rezolvare pe termen lung a problemelor. Cât despre medicamentele prescrise de doctor, e bine ca acestea să fie luate pe o perioadă de cel mult trei luni, interval în care să ții legătura cu specialistul care ți le-a recomandat.

Faimoasa melatonină

Multe persoane apelează la melatonină – celebrul medicament din plante – pentru reglarea somnului. De fapt, aceasta funcționează cel mai bine în cazul problemelor de somn provocate de diferențele de fus orar. Dacă totuși apelezi la melatonină de mai bine de o lună, oprește-te și consultă un medic, pentru că drumul pe care îl urmezi nu este bun pentru propriul organism.

Probleme de somn la bebeluși

Dr. Mihaela Oros, medic primar pediatru, specialist pneumolog, cu supraspecializare în somnologia pediatrică și polisomnografie, explică o serie de aspecte importante pentru părinți, atunci când în viețile lor apare un nou membru al familiei care pare că nu vrea să doarmă.

Important de reținut este că, în cazul sugarilor, nu avem de-a face cu tulburări propriu-zise de somn, ci cu un alt ritm, care se va regla în următoarele luni: „În primele luni de viață, există o discordanță între ritmul de somn al bebelușilor și cel al părinților adulți.

Nu de puține ori, noi, adulții, fiindcă avem nevoie să dormim legat cele 7-8 ore de somn pe noapte, devenim în scurt timp deprivați de somn când ne trezim în ritmul bebelușilor, am face orice ca ei să readoarmă (legănat/alăptat etc.), cu atât mai mult cu cât vârsta mică impune și un număr de mese de lapte mai frecvent'.

Specialistul în somnologie subliniază un lucru important: „Toți părinții își doresc ca micuții să accepte necondiționat că e timpul să se pregătească de somn, să nu se opună, să nu plângă și să fie fericiți că sunt lăsați în pătuț să adoarmă. Dar în viața de zi cu zi lucrurile nu se întâmplă mereu așa.

„Am încercat tot ce se putea'

Părinții simt că aceste probleme îi exasperează. Adesea afirmă că «au încercat tot ce se putea», dar rămân surprinşi atunci când constată că efortul depus întreține de fapt problema de somn'. Care este soluția? „Pentru a evita apariția unui comportament greu de controlat și a tulburărilor de somn, părinții ar trebui să dezvolte un program consistent şi consecvent, respectiv o rutină de somn, adaptată vârstei copiilor'.

Cel mai important, în cazul sugarilor, este să înțelegem că, în primele luni, sugarii dorm în cicluri scurte, pe care de multe ori încă nu le leagă, astfel că
somnul apare fragmentat. Legarea ciclurilor de somn este o caracteristică a dezvoltării copiilor; astfel, treptat, ciclurile de somn vor fi mai lungi, în jurul vârstei de 6 luni. Pe măsură ce copiii cresc, vor ajunge ulterior la 90-120 de minute și se vor repeta de 4-5 ori pe noapte, la fel ca în somnul unui
adolescent sau adult sănătos.

Nu doarme bine

Cum îți dai totuși seama că somnul copilului tău nu este unul odihnitor? “Pe timpul zilei, spre deosebire de adulți, somnolența este mai rară la copii.
La aceștia, modificările sunt mai subtile, astfel că lipsa unui somn de calitate la copii poate duce la: dureri de cap, iritabilitate (<dimineața!>>), performanțele școlare se alterează, copiii sunt <>, scade pofta de mâncare, uneori pot să apară tulburări de creștere sau infecții frecvente”.

Rutina de somn pentru copiii mai mari

De ce nu poți dormi noaptea

Dr. Mihaela Oros, medic pediatru cu supraspecializare în somnologia pediatrică

Dr. Mihaela Oros arată cum pregătirea pentru somn poate deveni mai ușoară dacă ții cont de următoarele lucruri:

1. Pe cât posibil, aceeași oră de culcare în fiecare seară. În acest fel, organismul va învăța să se pregătească de culcare la o anumită oră, în fiecare seară.

2. O activitate relaxantă înainte de culcare. De exemplu, o baie caldă sau citit. Pe de altă parte, rezistați solicitărilor pentru „încă o scurtă poveste' sau „încă un pahar cu lapte/apă', care creează deprivări „subtile' de somn. Fiți consecvenți seară de seară.

3. Asigurați-i copilului un dormitor potrivit pentru somn – răcoros, întunecat și liniștit.

4. Evitați joaca sau distracția/interacțiunea în timpul nopții, astfel încât copilul să învețe că noaptea este „timpul pentru somn'.

5. Evitați lumina puternică la culcare și în timpul nopții și intensificați expunerea la lumină dimineața.

6. Evitați mesele grele și exercițiile solicitante aproape de culcare.

7. Nu lăsați copilul să se uite la televizor sau să încerce jocuri video înainte de culcare.

8. Îndemnați copilul să nu bea sucuri și să nu mănânce ciocolată seara. Aceste alimente conțin adesea cofeină și îl pot agita.

9. Mențineți un program zilnic regulat, inclusiv al orelor de masă consistente.

10. Învățați copilul să se gândească la lucruri frumoase când se bagă în pat la somn. De exemplu, încurajați-l să se gândească și să vorbească cu părinții despre activitățile pe care le-a făcut și despre ceea ce a învățat în timpul zilei.

Iată și câteva curiozitati despre somn. Știai că oamenii au nevoie de 4 zile fără somn pentru a începe să aibă halucinații?

Autor: Cătălina Chiricheș

Surse foto: shutterstock, PR

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
ELLE
Publicitate
Unica.ro
VIVA!
substantial.ro
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Life.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului