De ce nu ar trebui să îi dai miere copilului atunci când tușește?
Există o idee răspândită că mierea poate fi benefică pentru tratarea tusei la copii, însă este important de știut că acest lucru se aplică doar copiilor care au vârsta de cel puțin 1 an. În cazul bebelușilor mai mici de 1 an, există un risc de a dezvolta botulism, o boală rară, dar gravă, cauzată de bacteriile care pot fi prezente în miere.
Botulismul poate avea consecințe serioase pentru sistemul nervos al bebelușului și poate pune în pericol viața.
Deși majoritatea persoanelor infectate cu această boală care pune în pericol viața își revin complet atunci când sunt tratate, paralizia se poate extinde la mușchii care controlează respirația dacă nu este tratată rapid.
Botulismul este fatal în aproximativ 5 până la 10 la sută din cazuri.
Potrivit The Sun, medicii de la Tiny Hearts au detaliat câteva simptome ale acestei boli mortale la care părinții ar trebui să fie atenți, printre care:
- slăbiciune musculară – bebelușul ar putea să pară flasc, să aibă un control deficitar al capului și să aibă dificultăți în flexia genunchilor și a coatelor
- plâns slab
- pierderea poftei de mâncare și dificultatea de a se hrăni
- constipație
- dificultăți de înghițire
Specialiștii au avertizat că bacteria din miere este rezistentă la căldură, așa că gătitul acesteia nu ar diminua cu nimic riscul.
„Se recomandă evitarea mierii până la peste 12 luni, chiar dacă este gătită”, au scris ei, potrivit sursei citată anterior.
Înainte de această vârstă, sistemul digestiv al bebelușilor nu a dezvoltat apărarea naturală care poate lupta împotriva toxinelor care provoacă botulism, ceea ce îi face foarte vulnerabili la această boală. Însă mamele care alăptează pot consuma miere fără probleme, deoarece toxinele botulismului nu pot fi transmise prin lapte.
Foto: 123RF
A apărut ediția de august a revistei Avantaje.Am creat un număr special pentru toți cei care adoră să citească pe sezlong, la plajă, să răsfoiască o revistă cu informații de calitate dimineața la cafea sau să descopere cu satisfacție, ultimele cercetări medicale, sfaturi bazate pe zeci de studii ale specialiștilor nutriționiști, psihoterapeuți, traineri și beauty experts.
DOSAR SPECIAL – Istoria costumului de baie pentru femei este fascinantă și reflectă schimbările culturale, sociale și de modă de-a lungul timpului.
INTERVIURI
– Zeruya Shalev este una dintre cele mai cunoscute scriitoare israeliene, romanele ei fiind traduse în peste 27 de limbi. Un om care se apropie de cuvinte ca de un miracol a început prin a scrie poezie și abia apoi s-a îndreptat către proză. Cred că frazele ei delicate, ilustrând adesea momente de introspecție, încă păstrează suflul versurilor, printr-o aplecare spre metaforă, spre cuvintele care se așază unul lângă altul ca într-un șirag fragil. Excepție nu face nici romanul „Destin' (Humanitas Fiction, 2023), cea mai recentă carte a autoarei.
– Cu 13 cărți la activ, Corina Ozon nu este doar o scriitoare prolifică, ci și una foarte versatilă, căreia-i place să surprindă, indiferent de genul pe care-l abordează. Publicat recent la editura Trei, romanul „Cineva în orașul ăsta te iubește' e considerat de scriitorul Liviu Surugiu „un roman-fenomen, cum nu s-a mai scris' la noi, comparat cu celebrul serial „Dosarele X' și este o poveste care îmbină cu succes suspansul, misterul și iubirea.
SĂNĂTATE
– „Peste 90% dintre cancerele de col uterin sunt determinate de o infecție cu o tulpină HPV de risc înalt'
– Obsesiile alimentare: este o linie foarte fină între a fi preocupată să mănânci sănătos și a face din asta o fixație. Cum știi când ai depășit granița?
Află mai multe din ediția print Avantaje august:
https://magazines.ringier.ro/brands/avantaje/