De ce ne era frică: varianta Omicron nu ține cont de vaccin

Varianta Omicron a virusului inițial, Sars-Cov2, nu ține cont de vaccinul pe bază de ARN sau de alt tip de vaccin. Oamenii de știință au avertizat că noua variantă de Covid se răspândește rapid, poate fi transmisă între persoane complet vaccinate și face întregul proces de vaccinare mai puțin eficient.

Cea mai recentă avertizare cu privire la super-tulpina Covid Omicron a fost anunțată la o conferință de presă de către reprezentanții OMS unde au declarat că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o „variantă îngrijorătoare', și că are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante.

Specialiștii în sănătate publică au declarat că nu este încă foarte clar cât de eficient este vaccinul în protejarea împotriva celei mai recente tulpini.

Cu toate acestea, cei care sunt complet vaccinați au șanse mai mici să se îmbolnăvească grav.

Există voci care spun că varianta Omicron ar putea slăbi protecția vaccinului cu 40%. Experții au avertizat că tulpina virusului a fost cea mai evoluată de până acum, cu 50 de mutații, dintre care 32 periculoase pentru organismul uman iar Omicron ar putea fi mai periculoasă decât Delta.

Până în prezent există numeroase indicii care demonstrează faptul că vaccinurile actuale „ar putea fi mai puțin eficiente împotriva acestei noi variante'.

Oamenii de știință de pe tot globul sunt îngrijorați de numărul enorm de mutații ale proteinei spike a virusului, despre care se tem că ar putea fi foarte transmisibilă, mult mai mortală iar vaccinurile mai puțin eficiente.

Dr Hopkins a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4 că varianta a avut în jur de „30 de mutații diferite care par relevante – este dublu față de ceea ce am avut în varianta Delta'. Expertul a mai adăugat: „Dacă ne uităm la acele mutații, există mutații care măresc infecțiozitatea, mutații care se sustrag de la răspunsul imun atât de la vaccinuri, cât și de la imunitatea naturală, mutații care determină o transmisibilitate crescută.”

Foto > 123rf

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate