De ce este atât de important zincul pentru organism?

Există câteva minerale esențiale pentru buna funcționarea a organismului, printre care și zincul. Deși nu are parte de aceeași „faimă' ca magneziul și calciul, zincul are un rol important în cele mai importante procese din corp.

Zincul are câteva roluri-cheie în organism. Pe scurt, acesta este important în asigurarea sănătății sistemului imunitar, a sistemului metabolic, în vindecarea rapidă a rănilor, dar și în ceea ce privește simțurile olfactiv și gustativ.

Concret, contribuie la reglarea și producerea insulinei, tocmai de aceea este foarte important pentru persoanele care au diabet de tip I și II.

În cazul femeilor, zincul se asigură că nivelul de estrogen este reglat, astfel încât să faciliteze ovulația. Include alimente cu zinc în alimentație și poți diminua astfel simptomele neplăcute ale menstruației.

În cazul bărbaților, testosteronul nu poate fi produs decât atunci când există zinc.

Joacă un rol important în activarea limfocitelor, importante, la rândul lor, în funcționarea optimă a sistemului imunitar.

Sănătatea părului, a unghiilor, a sistemului osos și a pielii depind de cantitatea optimă de zinc din organism. Atunci când este prezent, vei observa un păr sănătos, unghii rezistente și oase puternice.

Zincul, rol esențial în sănătate

Înainte însă de a include în dietă suplimente pe bază de zinc, este important să-și faci analizele, pentru a vedea exact la ce nivel se află acesta. De regulă, dacă ai o dietă alimentară echilibrată, nu ar trebui să existe o problemă cu nivelul zincului din organismul. Însă în cazul copiilor sunt importante aceste analize, pentru a preîntâmpina eventuale probleme de dezvoltare fizică și neurologică.

Unde se găsește?

Principalele categorii de alimente care conțin zinc sunt carnea de pui, carnea roșie, fructele de mare, semințele și nucile, legumele cu frunze verzi, dar și ciocolata neagră.

Nu exagera însă cu consumul unor astfel de alimente, întrucât nici excesul de zinc nu este recomandat. Atunci când există o cantitate prea mare, pot apărea durerile abdominale, diareea și starea de vomă.

Citește și: Stresul, de vină pentru durerile de spate?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Avantaje.ro