De ce este important mersul de-a buşilea

Mersul de-a buşilea ajută copilul să-şi îmbunătăţească abilităţi care îl vor ajuta mai târziu în dezvoltare:

întăreşte musculatura spatelui , a umerilor şi a şoldului, necesară mersului biped;

îmbunătăţeşte coordonarea bilaterală (copilul învaţă cum să-şi folosească mâinile şi picioarele pentru a obţine ce-şi doreşte); coordonarea îl va ajuta mai târziu pe copil la scris-citit, de pildă;

-încurajează relaţionarea socială cu parinţii şi independenţa: bebeluşul îşi întoarce capul către părinţi pentru a le zâmbi sau pentru a verifica dacă sunt acolo şi, în acelaşi timp, poate explora curios mediul înconjurător;

-ajută bebeluşul să-şi dezvolte percepţia vizuo-spaţială, adică să aproximeze distanţa dintre el şi obiectele din jur (dacă vreau jucăria de pe covor şi sunt lângă canapea, ajung mai repede la ea;

dacă stau lângă dulap, trebuie să merg mai mult ca să ating jucăria); totodată, copilul dobândeşte perseverenţă – ştie că pentru a ajunge la jucăria preferată trebuie să depună efort.

Mersul de-a buşilea este obligatoriu pentru o dezvoltare sănătoasă?

Opiniile sunt împărţite. Pe de-o parte, există speciaşti care susţin că bebeluşii care nu au mers de-a buşilea s-au descurcat mai greu la sarcini precum: ieşitul din piscină, parcurgerea traseelor de la locurile de joacă, apucarea corectă a creioanelor, scrisul caligrafic etc.

Pe de altă parte, nu există dovezi ştiinţifice în acest sens.

Un studiu publicat în Jurnalul Pediatrics arată că bebeluşii care dorm pe burtă au o probabilitate mai mare de a merge de-a buşilea comparativ cu cei care dorm pe spate.

În schimb, atât unii, cât şi ceilalţi, au început să meargă independent în jurul vârstei de 12 luni.

Aşadar, cel puţin pe termen scurt, mersul de-a buşilea nu este un predictor pentru dezvoltarea altor abilităţi ale copilului.

Indiferent de dezbaterile privind mersul în patru labe, specialiştii recomandă ca bebeluşul să stea pe burtică mai mult timp.

Cel mai important este ca fiecare părinte să-şi încurajeze copilul să exploreze şi să interacţioneze în moduri cât mai diverse şi atractive.

Drăgănescu Claudia – psiholog

Asociaţia Covoraşul Fermecat

Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Mama si copilul