De ce ciocnim ouă roșii de Paște? Care este semnificația acestui obicei?

Ouăle roșii sunt o parte tradițională nelipsită de pe mesele creștinilor în Duminica Paștelui. Sunt făcute cu mult drag, fie cu foițe de ceapă, fie cu vopsea, fie pictate de oamenii talentați.

Oul de Paște este asociat cu Mântuitorul Iisus Hristos în mormânt. Coaja oului este piatra mormântului, iar tradiția de spargere a acestora simbolizează deschiderea Mormântului Sfânt și Învierea lui Hristos din morți.

„Semnificatia adevărată o ouălor de Paşte este aceasta a ouălor roşii, care amintesc de sângele lui Hristos, sânge cu care, iată, noi ne împărtăşim. Și ciocnirea ouălor, în care noi salutăm cu Hristos a Înviat! si Adevărat a Înviat!, semnifică deschiderea mormântului din care a înviat Hristos', a explicat preotul Marian Vătămănescu, pentru digi24.ro.

În România, dar și în unele zone din Grecia, de exemplu, ouăle de Paște roșii sunt vopsite în mod tradițional în Joia Mare, dar se pot face în orice zi înainte de Duminica Paștelui. Sunt primele alimente consumate după perioada de post în unele familii, în timp ce altele se bucură de ele după cină, când toată lumea este adunată în jurul mesei. Se spune „Hristos a Înviat' și „Adevărat a Înviat' atunci când două persoane ciocnesc câte un ou vopsit.

Culoarea roșie simbolizează sângele și sacrificiul lui Hristos pe cruce, iar oul simbolizează renașterea. Primul ou roșu care este vopsit este considerat a fi oul Fecioarei Maria și este salvat în casă pentru protecție împotriva deochiului până în anul următor când se vopseste un nou „prim ou'.

Tradiția spune că Sfânta Maria a venit cu un coș de ouă lângă fiul său răstignit, iar sângele a picat pe ouă, vopsindu-le. Atunci când Mântuitorul a văzut că ouăle sunt roșii, le-a spus tuturor: „De acum înainte să faceți și voi ou[ roșii și împestrițate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi'.

Oul reprezintă viața eternă, fertilitatea, renaşterea și norocul. Din popor se spune că oul roși are puteri miraculoase de vindecare, îndepărtează spiritele rele și aduce sănătate, frumusețe și spor celor care mănâncă.

Când eram copii, în anumite zone rurale, bunicii ne puneau să ne spălămpe față cu apa în care a stat un ou roșu pentru a fi sănătoși și îmbujorați. De asemenea, cojile nu erau aruncate, ci le foloseau pe post de îngrășământ, crezând că pământul va fi roditor.

Chinezii ofereau ouă în dar înainte de Hristos, deoarece ei considerau că acesta simbolizează echilibru, fertilitate, reînnoire. Vopsitul ouălor a fost transmis creștinilor de-a lungul vremurilor, iar în România se respectă an de an această tradiție, spre deosebire de alte popoare din Europa sau Asia.

Foto: 123RF

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse