Vrei să îți deschizi un magazin online? Inițial, îți este necesar un plan de afaceri bine construit, care să te ajute să-ți atingi obiectivele pe termen scurt, mediu și lung, după care trebuie să te gândești ce produse vrei să comercializezi și ce furnizori există pentru acestea.
Ulterior, ai nevoie de o formă juridică pentru a-ți putea desfășura legal activitatea, apoi să identifici o platformă de eCommerce potrivită magazinului tău online și, nu în ultimul rând, îți trebuie un nume și un domeniu. Citește acest articol și descoperă mai multe informații despre fiecare în parte!
Comerțul online cunoaște o creștere semnificativă în urma pandemiei cu COVID-19, iar numărul de cumpărători online se mărește de la an la an. Un studiu arată că frecvența de achiziționare online a produselor a crescut de 5 ori între toamna anului 2019 (11,6%) și primăvara anului 2020 (51,2%) [1] Așadar, nu e de mirare de ce deschiderea unui magazin online poate fi dorința multor persoane.
Ca să poți vinde online ai nevoie de o formă juridică, întrucât legea nr. 365/2002 privind comerțul electronic precizează că poți face comerț în mediul virtual doar dacă menționezi în site datele de înregistrare de la Registrul Comerțului, date pe care le obții în urma înființării unui PFA sau SRL. Pe lângă aceasta, trebuie să emiți bon fiscal persoanelor care plătesc ramburs, dar și facturi celor care achită prin transfer bancar sau realizează plata cu cardul.
Dacă îți dorești să îți deschizi o firmă fără să fie nevoie să mergi la notar sau să te deplasezi la diferite instituții, MBV Consult te ajută să iți înființezi firma ONLINE și îți oferă consultanță de la alegerea firmei potrivite, până la identificarea sediului social/ profesional potrivit pentru tine. În cazul în care ai deschis deja o formă juridică, poți să adaugi în statutul acesteia un cod CAEN suplimentar, și anume 4791, acesta făcând referire la comerțul virtual.
O platformă de eCommerce este un software care îți permite să-ți creezi, organizezi și gestionezi magazinul online. Există o mulțime de platforme disponibile pe piață, pe care le poți folosi fie gratuit, fie plătind o anumită sumă lunar sau anual. În cazul în care nu îți dorești să apelezi la un programator și web designer pentru a-ți dezvolta un site de la zero, atunci poți alege o platformă de eCommerce Open-source sau una de tip Saas. Iată câteva detalii despre cele două:
Îți permite să accesezi gratuit codul sursă, apoi să-l modifici după propriile dorințe. Acestea implică un buget destul de mare, întrucât costurile de lansare și de implementare sunt ridicate, iar libertatea de a modifica sistemul prin adăugarea unor noi funcționalități implică deținerea unor cunoștințe de programare. Îți poate fi util dacă vrei un magazin online unic, pe care să îl personalizezi în cele mai mici detalii.
Acestea sunt dezvoltate de companii de programare, iar tu le poți folosi pentru a-ți crea și gestiona magazinul în schimbul plății unui abonament lunar sau anual. Acest serviciu vine împreună cu servicii de hosting și de mentenanță, fiind o opțiune potrivită dacă ești la început de drum.
Dacă ți-ai deschis firma, ai ales platforma și știi exact ce produse vrei să comercializezi și ce preț au acestea, atunci este timpul să alegi un nume pentru compania ta, să creezi un logo și să achiziționezi un domeniu.
Dezvoltarea brandingului personal poate fi o provocare. Pentru a găsi un nume și un logo potrivit, te poți gândi la ce anume vrei să comunici publicului tău țintă și cum anume misiunea, viziunea și obiectivele tale se regăsesc în denumirea firmei tale. Este recomandat să optezi pentru un nume cât se poate de original, ușor de citit și de pronunțat, relevant pentru nișa ta și care transmite emoții pozitive.
Odată ce ai identificat cel mai potrivit nume pentru magazinul tău online, atunci următorul pas este să alegi un domeniu, adică șirul de caractere care corespund unei adrese IP. Ai posibilitatea să cumperi un domeniu sau să găsești o platformă de eCommerce care îți poate pune la dispoziție acest serviciu. Indiferent de alegerea pe care o faci, este important ca în domeniu să se regăsească numele afacerii tale.
Deși deschiderea unui magazin online începe de la o idee, există o mulțime de pași pe care trebuie să-i faci pentru a o transforma în realitate. Continuă să te informezi cu privire la anume mai ai nevoie pentru a înființa un e-shop și devino un antreprenor de succes!
[1] Young, Mischa, et al. The Increase in Online Shopping during COVID‐19: Who Is Responsible, Will It Last, and What Does It Mean for Cities?' Regional Science Policy & Practice, vol. 14, no. S1, 28 Feb. 2022, pp. 162–178, rsaiconnect.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/rsp3.12514, 10.1111/rsp3.12514. Accesat la 18 Jan. 2023.
Sursă foto: Shutterstock