De ce a fost afurisit marele scriitor rus, Tolstoi

tolstoi

Deşi un scriitor rus de talie mondială, Tolstoi, prin unele scrieri ale sale a reuşit să-şi atragă ca duşman, pe însăşi Biserica Ortodoxă. Potrivit lonews.ro, în anul 1901, pe 20 februarie, Lev Tolstoi care avea şi rang de conte a fost afurisit (excomunicat)  de către Sfântul Sinod.

Motivele afurisirii lui Tolstoi – păreri pro şi contra


Există şi teologi care au sărit în apărarea lui Tolstoi, însă unele voci ale bisericii ortodoxe ruse au afirmat că de fapt, vina îi aparţine doar lui Tolstoi, pentru că de fapt, acesta a dorit să renunţe la religia sa pentru a crea alta.

  • Un profesor de educaţie patristică, Vasile Exempliarski, de la Academia Teologică din Kiev s-a declarat contra afurisirii lui Tolstoi şi a adus următoarele argumente împotriva deciziei bisericii ortodoxe, şi anume că scriitorul nu a făcut decât să scrie despre nemulţumirile sale legate de situaţia actuală a credinţei promovate de teologii ruşi: aprobarea pedepsei corporale, a iobăgiei, opulenţa celor avuţi şi aprobarea pedepsei capitale ar fi doar câteva dintre acestea.
  • Conform sursei, recent, a apărut un articol despre acest subiect sensibil scris de stareţul  Mănăstirii Sretensky din Moscova, Episcopul Tihon. În acel ziar rus numit Pravoslavie, episcopul vine să lămurească acest subiect al excluderii scriitorului din Biserica Ortodoxă.
  • Astfel că, se pare că Tolstoi a ales el însuşi să renunţe la biserica ortodoxă şi a spus în diferite ocazii că este adevărat că a fost voia sa să renunţe la biserică, însă că nu neagă Tainele religiei ortodoxe, ci reneagă doar biserica. De asemenea, autorul rus a specificat că nu mai practică niciun ritual al bisericii şi că a scris un fel de ultimă dorinţă ca atunci când va muri, familia să nu lase oamenii lăcaşului de cult să participe la înmormântare.
  • La doar 27 de ani, scriitorul ar fi scris în jurnalul său că se gândeşte să pună bazele unei noi credinţe. După ceva vreme, acesta ar fi creat un fel de sectă de admiratori, ce a dus şi la scrierea romanului “Evanghelia Lui Tolstoi”

Citeşte şi Depinde de fiecare dacă vrea să fie albină sau muscă…' Interviu cu părintele Hrisostom Filipescu (partea I)

Sursa foto: 123rf.com

 

 

 

 

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate