Cum tratezi alergiile

Mai multe și mai rebele decât ai putea crede, alergiile de vară pot să strice o vacanţă plănuită de mult timp. Nu şi atunci când ai la îndemână soluţiile care să-ţi readucă starea de bine.

femeie-alergica

foto femeie alergică Shutterstock

O surpriză nedorită

Vara înseamnă să porţi haine lejere şi colorate, să te poţi relaxa cu prietenii la o terasă, să ieşi cu cei mici la plimbări în parc, să te bucuri în sfârşit de vacanţele planificate cu luni înainte. Pentru unii dintre noi însă, începutul verii este marcat de strănuturi, senzaţii de mâncărime a ochilor sau chiar lăcrimarea acestora, scurgeri nazale, mâncărimi ale pielii, altfel spus, de apariţia alergiilor de sezon, care numai cu gândul la relaxare nu ne duc. Ce se întâmplă, de fapt? Organismul reacţionează anormal la anumite substanţe din exterior care, de obicei, sunt inofensive. Iar vara abundă, din nefericire, de prezenţa unor astfel de factori alergeni.

Cele mai frecvente alergii

ALERGIILE SOLARE Persoanele cu pielea sensibilă sau cele care stau prea mult timp la soare se pot confrunta cu erupții ale pielii care dau senzația de mâncărime şi care, bineînţeles, se pot complica.

FEBRA DE FÂN Cunoscută în limbajul medical drept rinita alergică, febra de fân se caracteri-zează prin nasul înfundat și senzația de mâncărime, simptome care apar ca reacții la particulele existente în aerul expirat. Adesea, aceste alergii sunt cauzate de polen, praf, mucegai, manifestându-se prin lăcrimarea ochilor, strănutul, senzația de urechi înfundate.

ALERGIILE LA VENINUL ALBINELOR SAU VIESPILOR Aproape 4 din 1000 de persoane se confruntă cu o astfel de alergie. De aceea, cum vremea călduroasă invită la cât mai mult timp petrecut în aer liber, este important să ţii cont de experienţele anterioare şi să te fereşti, pe cât posibil, de insecte.

Ce conţin produsele cosmetice?

Ne plac atât de mult produsele cosmetice, şi parcă acum, mai mult decât oricând, suntem dispuse să încercăm noi creme, noi culori de machiaj care ni s-ar potrivi. Medicul Florin Ioan Bălănică, personal health specialist, recomandă să acorzi o atenţie deosebită ingredientelor de pe etichetă şi termenului de valabilitate, înainte de a folosi produsele. Iar dacă bănuieşti că eşti alergică la unele dintre aceste ingrediente, mai bine nu utiliza produsul, oricât de promiţătoare ar fi efectele sale.

Alergiile alimentare

Cei mai periculoși factori alergeni se găsesc în alimente precum nucile, semințele, arahidele, susanul, în lapte sau produsele pe bază de grâu. În funcție de gradul de toleranță al organismului, manifestările pot fi de la reacții ușoare, până la simptome severe. „Sfatul meu este ca atunci când aveți o asemenea problemă, să vă adresați de urgență medicului. Persoanele cu o sensibilitate accentuată la anumiți factori alergeni sunt mereu predispuse la alergii severe. De exemplu, o simplă înțepătură de albină poate conduce la șoc anafilactic, punând astfel în pericol viața celui afectat.

Și alergiile alimentare pot fi de temut, cele mai grave reacții incluzând senzații de greață și amețeală, dificultăți la înghițire, vărsături, probleme de respirație, tensiune scăzută, crampe, urticarie. Pentru persoanele cu astfel de sensibilități, care iau masa în oraș, este important de știut faptul că există restaurante care specifică lista substanțelor cu potențial alergenic utilizate în meniu, explică dr. Florin Ioan Bălănică.

La faţa locului

Cea mai sigură metodă de prevenţie este evitarea tuturor situaţiilor care ştii că pot provoca astfel de reacții. Iar ca să fii sigură că nu vei avea surprize neplăcute, include în trusa medicală de vacanță un antihistaminic, dacă te confrunţi cu o alergie alimentară sau cu o înţepătură, pentru că acesta reduce durata alergiei. De asemenea, pentru înțepături, absolut necesare sunt un spray sau soluții speciale disponibile în farmacii, betadină pentru dezinfectare, vată, tifon, seringi și ace de unică folosință, fiole pentru șoc anafilactic.

Când alergia izbucneşte fără ca tu să cunoşti cauza, apelează la cel mai apropiat medic, pentru a primi un tratament care să anuleze efectele factorilor alergeni. În teorie pare să fie uşor de realizat, însă ce te faci în situaţia în care, spre exemplu, trebuie să eviţi soarele… vara? Dr. Florin Ioan Bălănică recomandă: „Pentru a preveni efectele radiațiilor UV asupra pielii si apariția alergiilor, trebuie evitată expunerea la soare la orele cu vârf de temperatură. Cu cât razele soarelui sunt mai agresive, cu atât alergia apare mai rapid și se poate manifesta mai agresiv. De asemenea, pauzele de expunere sunt esențiale pentru evitarea arsurilor solare.

Dincolo de argumentul estetic, ochelarii de soare asigură protecție pentru persoanele fotosensibile, iar accesoriile de sezon (pălării, pareo), protejează pielea pentru a ține alergiile la distanță. Și, nu în ultimul rând, utilizarea de produse cu factor de protecție ridicat este esențială pentru a anula efectele negative ale radiațiilor UV. Foloseşte creme pentru față și corp cu SPF cât mai mare, pe care să-l aplici înaintea fiecărei expuneri la soare, și o soluție de calmare a pielii după expunerea la soare.

 Ştii de medicina personalizată?

Dr. Florin Ioan Bălănică, Personal Health Specialist a introdus în România serviciul de medicină personalizată, care folosește o abordare la 360 de grade a stării de sănătate a pacientului, adică ţine cont nu doar de rezultatele analizelor, ci şi de contextul general de viaţă: profesie, rutină zilnică, mediu social. Dr. Florin Ioan Bălănică are o experiență de peste 20 de ani în sistemul medical, contând pe o excelentă cunoaștere a nevoilor pacientului, și colaborează cu cei mai buni specialiști din țară și străinătate pentru soluționarea cazurilor de sănătate ale pacienților. Mai multe informații, pe www.doctorbalanica.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate