Cum te detoxifici de cafea

Cafeaua a devenit deja un stil de viața, nu doar un 'ajutor' care să te pună pe picioare dimineața. O bei când te trezești, o bei în oraș cu soțul sau cu prietenele, o bei la serviciu și acasă. Fiecare cană de cafea înseamnă un ritual, însă prea multă îți poate face mai mult rău decât bine. Nu este nevoie să renunți de tot la cafea, ci o pauză este binevenită. Cum te detoxifici de licoare:

femeie-bea-cafea

foto femeie bând cafea Shutterstock

Foarte multe persoane dezvoltă o adevărată dependență de cafea, fie fizică sau psihică. Pentru ele nu este simplu să renunțe la cafea, însă de aceea există mai multe metode:

Renunți gradual la cafea

Metoda aceasta este destul de ușoară și o poate pune oricine în aplicare: bea în fiecare zi cu 50 de ml mai puțină cafea, până reușești să ajungi la 0, apoi renunță cu totul la ea. Astfel, sevrajul nu va fi puternic, te obișnuiești cu cât mai puțină cafea și reușești să 'funcționezi' și fără, organismul tău nu va fi șocat, ci se va obișnui gradual cu o cantitate tot mai mică de băutură.

Pe de altă parte, există și aspecte negative ale renunțării graduale la cafea. Există șanse foarte mari să revii la cantitatea inițială de cafea și detoxificarea va dura mai mult timp, procesul este greoi și este nevoie să fii mereu atentă la cantitatea de cafea pe care o consumi.

Renunți dintr-o dată la cafea

Metoda aceasta presupune să renunți deodată la cafea și să nu te mai atingi de ea până simți că nu îți mai este necesară. Aceasta este o metodă rapidă de detoxificare, însă are prețul ei. Ca aspecte pozitive, rapiditatea este un plus și în același timp îți dai seama ce efecte are cafeaua asupra organismului tău.

Din punct de vedere negativ, renunțarea subită la cafea poate cauza dureri de cap, te poți simți lipsită de energie câteva zile, ai tendința să renunți la detoxificare și chiar te poți constipa (cafeaua are efecte diuretice și laxative).

Metoda înlocuirii cafelei

O altă metodă eficientă pentru a renunța la cafea este să o înlocuiești cu ceva mai sănătos. Ceaiul verde sau ceaiul negru sunt înlocuitori buni. Au efecte asemănătoare cu cele ale cafelei – ceaiul poate fi chiar mai puternic decât cafeaua, datorită teinei. Ceaiul verde este bogat în antioxidanți și are numeroase efecte benefice pentru organismul tău. Îl poți consuma simplu sau cu miere – încă un lucru bun este că astfel poți renunța și la consumul de zahăr. Poate avea mai multe arome – florale, fructate etc. – și poți bea și 3-4 căni pe zi.

Ce metodă este mai bună pentru tine?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate