Cum tai ceapa fără să plângi

Ceapa este foarte sănătoasă, bogată în vitamine și minerale de care organismul are nevoie în fiecare zi. Și totuși, tăiatul cepei este un adevărat calvar pentru unele persoane. Iată câteva trucuri ca să tai ceapa fără să-ți mai curgă lacrimi:

tai-ceapa

 foto femeie taie ceapă via Shutterstock

Mestecă gumă mentolată

Se pare că o metodă eficientă este să mesteci o gumă mentolată în timp ce tai ceapa – guma proaspătă, de cum începi să tai pentru un efect mai intens. Gustul și mirosul gumei de mestecat vor elimina mirosul de ceapă, însă s-ar putea să te mai usture un pic ochii. Chiar și așa, nu plângi.

Poartă… ochelari de înot când tai ceapa

Fie că ai ochelari de scufundări sau doar cei pentru înot, sunt eficienți când vrei să tai ceapă fără lacrimi. Ochelarii îți protejează ochii, astfel că nu te vor mai ustura. Singura problemă este confortul ori, mai bine zis, lipsa confortului: prin ochelarii de înot nu vezi la fel de bine, iar dacă porți și ochelari de vedere, abia mai poți tăia ceapa fără să-ți tai și degetele.

Congelează ceapa înainte s-o tai

O altă metodă eficientă este să ții ceapa la congelator 15 minute înainte s-o tai. Este o metodă destul de bună deoarece, fiind aproape înghețată, mirosul și vaporii (cei care te ustură) nu vor mai ajunge la ochii tăi. Mai mult de atât, nici celelalte persoane din cameră nu vor mai avea de îndurat mirosul puternic de ceapă. Problemele apar când cureți ceapa – se decojește mai greu – și când o tai: este un pic mai tare congelată. În rest, nu vei mai plânge!

Taie ceapa sub apă ca să nu mai plângi

Pune tocătorul sub jetul de apă, apoi taie ceapa în chiuvetă. Ochii tăi nu vor mai avea de suferit, însă treaba va fi mult mai dificilă: ceapa va fi mai alunecoasă, deci va fi mai greu de tăiat, dacă o tai bucățele mici, s-ar putea să le pierzi în chiuvetă, iar apa care curge încontinuu e doar o sumă de bani aruncată la gunoi. Poți încerca o altă variantă a acestei metode: lasă ceapa la înmuiat câteva minute, înainte s-o tai, dar își va pierde și un pic din aromă.

Taie ceapa sub hotă

Pune tocătorul pe aragaz și pornește hota, apoi poți tăia ceapa fără probleme. Și această metodă (testată) este eficientă, deoarece hota atrage mirosul și vaporii, astfel că ochii tăi nu vor mai avea de suferit. Merită încercat, mai ales dacă ai ochii foarte sensibili și începi să lăcrimezi imediat de cum începi să tai din ceapă.

Stropește tocătorul cu oțet

O altă metodă care ar putea ajuta la tăiatul cepei fără lacrimi este să stropești tocătorul – din lemn sau din plastic – cu un pic de oțet alb. Acidul din oțet denaturează enzima cepei, astfel că vaporii din ea nu îți vor mai afecta ochii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Diverse